Marsilya’da Kürtler festivalde buluştu

Kürtler ve dostları, Marsilya’da Sinan Dersim Kürt Kültür Festivali’nde bir araya geldi.

Fransa’nın Marsilya kentinde “Em xwe birêxistin bikin, Serok Apo azad bikin, Kurdistanê biparêzin-DEM DEMA AZADIYÊ YE” şiarıyla Sinan Dersim Kürt Kültür Festivali düzenlendi.  

Montpellier, Drauginan, Bordeaux, Lyon ve Salon’dan gelen binlerin katılımıyla gerçekleşen festival, Parc de la Ravel’de yapıldı.

Alana PKK’nin öncü kadrolarından birçok şehidin fotoğraflarının yanısıra PKK, YPG, YPJ ile TJK-E flamaları asıldı.

Festival, şehit Sinan Dersim şahsında Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Alan “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, Bijî berxwedana gerîla” ve “Em hemu Apocî ne” sloganlarıyla yankılandı.

Ardından Marsilya Demokratik Kürt Toplumu Merkezi eşbaşkanları halkı selamladı.

Festivale katılan birçok siyasetçi konuşma yaptı.

KCDK-E Divan Üyesi Nursel Aydoğan, Kürt diline, kimliğine sahip çıkmanın önemine işaret ederek, Kürt sorununun çözümünde adres olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı gösterdi.  

Fransa Ulusal Meclisi Üyesi  Said Ahamada ise, Kürtlerin zengin bir kültüre sahip olduklarını belirterek, “Gerek Marsilya’da, gerek Fransa genelinde, gerekse dış politikada sizin bir elçiniz olacağım” dedi.

Festivalde sanatçılar Kawa Urmiyê, Zarife, Serhedo ve Marsilya TEV-ÇAND Komünü’nden Ozan Faruk, Koma Çar Sînor ve Hozan Menal sahne aldı.

Kitle, müzik eşliğinde çekilen halay, zılgıt ve sloganlarla coştu.