GÖRÜNTÜLÜ

Mawa’da şehadete ulaşan 2 gerillanın kimlikleri açıklandı

Mawa’da 2 gerillanın şehadete ulaştığını açıklayan HPG, “Axîn ve Şervan gibi birbirinden değerli Apocu militanları bağrından çıkaran Botan halkımız, özgürlük mücadelesinde verdiği bedellerle yurtseverliğin ve onurlu yaşamda ısrarın ta kendisi oldu" dedi.

ŞEHIT AÇIKLAMA

HPG, “19 Haziran 2024 günü Botan’ın Mawa bölgesinde bulunan yoldaşlarımız ile işgalci Türk devleti arasında temas yaşandı, temastan sonra gelişen düşman saldırılarında Apocu fedai militanlar Axîn ve Şervan yoldaşlarımız şehadete ulaştı” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehadete ulaşan gerillalara ilişkin şunlari belirtti:

“Botan’ın yiğit kadınları Cahîde, Azîme, Bêrîvan, Zelal, Çiçek ve Gulbaharlar’ın ardılı olan Axîn yoldaşımız, düşmanın Kurdistan’da yaratmak istediği kölece yaşama isyan eden on binlerce Kürt kadını gibi dağları özgürlük mekanları olarak bildi. Kadınların ancak Kurdistan dağlarında kölelik zincirlerinden kurtulabileceğinin farkında olan yoldaşımız, gerilladaki her anını bu amaçla mücadele ederek geçirdi. Yüzü her zaman kadın ordulaşmasının ilk filizlendiği, dağlarına sevdalı olduğu Botan’a dönük olan Axîn yoldaşımız, yüreğindeki özgürlük tutkusunun peşinden giderek özüyle buluştu. Düşmana olan öfkesini mücadelesini büyüterek gösteren Axin yoldaşımız, dürüstlüğün, sadeliğin ve bilinçlenen kadının en güzel örneklerinden biri olmayı başardı.

Ülkemiz Kurdistan’dan uzakta yaşamak zorunda kalmasına rağmen ülke sevgisini yüreğinde her an hisseden ve bir gün mutlaka ait olduğu topraklara döneceğini bilen Şervan yoldaşımız, Apocu felsefe ile tanışan Kürt gençliğinin ulaştığı özgürlük düzeyinin en somut örneklerinden biri oldu. En zor zamanlarda, en zorlu şartlarda militanca duruşun nasıl olması gerektiğini pratiği ve kişiliği ile ispatlayan Şervan yoldaşımız, özlemini duyduğu Kurdistan’a, ana toprağı olan Botan’a bir özgürlük gerillası olarak dönmenin tarifsiz gururunu her zaman yaşadı. Uzun yıllar Botan’da mücadele eden yoldaşımız, halkımız için özgürlük zamanları olan bu süreçte bir kez daha tarihi görev ve sorumluluklarını yerine getirmek için Botan’da, Kurdistan gerillacılığının kıblesinde destansı bir mücadelenin sahibi oldu.

Axîn ve Şervan gibi birbirinden değerli Apocu militanları bağrından çıkaran Botan halkımız, özgürlük mücadelesinde verdiği bedellerle yurtseverliğin ve onurlu yaşamda ısrarın ta kendisi oldu. Şehîd Axîn ve Şehîd Şervan’ın yoldaşları olarak Botan ve tüm yurtsever Kurdistan halkımızın yürüttüğü özgürlük mücadelesine layık olacağımızın ve yoldaşlarımızın hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz. Bu temelde başta Axîn ve Şervan yoldaşlarımızın değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Axîn Gabar
Adı Soyadı: Zeynep Özkan
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Emine – Abdullah
Şehadet Tarihi ve Yeri: 19 Haziran 2024 / Botan

 

Kod Adı: Şervan Botan
Adı Soyadı: Şakir Erdemci
Doğum Yeri: Mersin
Anne – Baba Adı: Hatun – Sadullah
Şehadet Tarihi ve Yeri: 19 Haziran 2024 / Botan

 

AXÎN GABAR

Axîn yoldaşımız, aslen Şirnex Basa’ya bağlı Bana köyünden olan yurtsever ve Kürtlük değerlerine bağlı bir ailenin ferdi olarak Cizîra Botan’da dünyaya geldi. Düşmanın koruculaştırma politikalarını kabul etmeyen Axîn yoldaşımızın ailesi, 1993 yılında köylerinin devlet tarafından yakılıp yıkılması nedeniyle Cizîra Botan’a göç etmek zorunda kaldı. Burada da düşman baskılarına maruz kalan Axîn yoldaşımızın ailesi, tüm bu yönelimlere rağmen yurtseverlik duruşundan taviz vermeyerek, düşmana gerekli cevabı vermesini bildi. Çocuklarını da bu bilinçle yetiştiren değerli ailesi tüm Kürt halkının örnek alması gereken bir duruşun sahibi oldu. Cizîra Botan’da doğup büyümek zorunda kalan Axîn yoldaşımız, küçük yaşta ailesinin yaşadığı işkence ve baskıları duydu. Ailesinden Türk devlet gerçekliğini öğrenen yoldaşımız, henüz o yaşlarda düşmana büyük bir tepki duydu. Düşmana karşı taviz vermeyen duruşu küçük yaşta kazanan yoldaşımız, aynı zamanda Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın işgalcilere karşı yürüttüğü destansı mücadeleden de etkilendi, gerillayı çocukluk kahramanı olarak belirledi. 1990’lı yıllarda gerilla saflarına katılan ve şehadete ulaşan yakın akrabaları olan Şehîd Fahrettin Sezgin, Şehîd Çiçek – Halide Özkan, Şehîd Hasan Sezgin ve Şehîd Ferman Gabar yoldaşların destansı hikayeleri ile büyüyen yoldaşımız, gerillaya olan sevgisini daha da büyüttü. Türk devlet okullarında okumasına ve düşmanın tüm asimilasyon politikalarına rağmen kadim Botan kültürünü, dilini korumayı başaran yoldaşımız, soykırımcı Türk devletine en anlamlı cevabı verdi. Düşman baskılarından dolayı görmediği ve yaşayamadığı köyünü gençlik dönemlerinde görme imkanı bulan Axîn yoldaşımız, ilk defa burada çocukluk kahramanı gerillayı görme şansına erişti. Gördüğü ilk gerillaların yaşamlarından, yoldaşlıklarından ve militanca duruşundan etkilenen yoldaşımız, tüm benliğiyle gerillaya ve onların şahsında partimiz PKK’ye bağlandı. Gerillayla tanıştığı süreçten sonra aktif bir şekilde milislik faaliyeti yürütmeye başlayan Axîn yoldaşımız, uzun bir süre bu çalışmayı yürüttü. Milislik faaliyeti yürüttüğü süreçte hem partimiz PKK’yi ve Rêber Apo gerçekliğini daha fazla anlama imkanı buldu hem de bulunduğu bölgede gerillanın aktif bir şekilde mücadele etmesinde büyük bir emeği ve katkısı oldu. Yürüttüğü faaliyetlerden dolayı bir kez gözaltına alınan yoldaşımız, düşmanın tüm baskılarına karşı devrimci duruşunu korumayı başardı. Yer aldığı çalışmalarda derinleştikçe gerilla saflarına katılma isteğini yoldaşlarına bildiren Axîn yoldaşımız, bulunduğu çalışmalardaki başarısından dolayı bu isteği birkaç kez ertelendi. Bu süreçte Türk devlet gerçekliğini ve halkımıza olan düşmanca tutumunu iyice bilince çıkaran yoldaşımız, kendisini fikren ve duygusal olarak tamamen sistemden soyutladı. Artık kendisi için tek yaşam alanının Kurdistan dağları olduğunu dile getiren yoldaşımız, 2014 yılında aşığı olduğu Kurdistan dağlarına dönerek Botan’dan gerilla saflarına katıldı.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra kısa bir süre Botan’da kalan yoldaşımız, daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçti. Burada yeni savaşçılar eğitimi alan yoldaşımız, güçlü yoğunlaşmasıyla kendisini askeri ve ideolojik anlamda geliştirme imkanı buldu. Gerillaya katılımını kendisini bulma olarak değerlendiren yoldaşımız, bir kadın olarak gerçekliğini, kimliğini gerilla saflarında keşfettiğini dile getirdi. Bu nedenle yoğunlaşmalarını her geçen gün derinleştiren yoldaşımız, adım adım özgür kadın kimliğini kendisinde yarattı. Mücadelesini tüm ezilen halklar ve kadınlar için yürüttüğünün bilincinde olan yoldaşımız, buna denk bir duruşun sahibi olmak için her anını yoğunlaşarak geçirdi. Bir süre Garê bölgesinde çalışma yürüten yoldaşımız daha sonra yoldaşlarının önerisiyle Qendîl bölgesine geçti.

Qendîl bölgesinde yaklaşık 5 yıl mücadele yürüten Axîn yoldaşımız, burada birçok çalışmada yer aldı. Özellikle yer aldığı KJK çalışmalarında kendisini ideolojik anlamda daha fazla derinleştirme imkanı buldu. Aynı zamanda kadın özgürlük mücadelesinin geldiği boyuta burada şahitlik eden yoldaşımız, bir kadın olarak yürüttüğü mücadelenin açığa çıkardığı sonuçlardan büyük moral aldı. Önderliğimizin kadın özgürlük ideolojisinin tüm dünya kadınları arasında yankı bulduğuna şahitlik eden Axîn yoldaşımız, mücadelesini daha da büyütmenin arayışında oldu. Özgür kadının aynı zamanda özgür toplum anlamına geldiğinin bilincinde olan yoldaşımız, anlam ve his dünyasını daha da büyütmenin mücadelesini verdi. Yaşadığı yoğunlaşmaları defterine yazdığı şiir ve yazılara nakşeden yoldaşımız, bu özelliğiyle hem yoldaşlarına örnek oldu hem de tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinmeyi başardı. Bir kadın militan olarak en öncelikli görevlerinden birinin halkımızın savunmasını sağlamak olduğunun bilincinde olan Axîn yoldaşımız, özellikle Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na ve halkımızın kazanımlarının olduğu diğer bölgelere karşı başlattığı işgal saldırılarına cevap vermek için savaşın yoğun yaşandığı alanlara gitmek istedi. Bu isteğini yerine getirmek için ısrarcı olan yoldaşımız, 2019 yılında tekrar yüzünü Behdînan alanına döndü.

Yeni dönem gerilla taktiklerini özümsemek ve kendisini gerilla savaş sanatında derinleştirmek için Haki Karer Akademisi’nde ideolojik ve askeri eğitimler alan Axîn yoldaşımız, eğitimini başarılı bir şekilde sonuçlandırarak Türk devletinin yoğun saldırılarının yaşandığı Heftanîn bölgesine geçti. Burada Şehîd Hêjar Zozan yoldaşımızın komutasında çalışmalara dahil olan Axîn yoldaşımız, Şehîd Hêjar yoldaşımızın yoldaşlığından ve komuta tarzından derinden etkilendi ve güç aldı. Hêjar yoldaştan aldığı moral ve güçle pratik çalışmalara hızla başlayan yoldaşımız, coşkulu ve heyecanlı katılımı ile kısa sürede tüm yoldaşlarının birlikte çalışmak istediği bir YJA Star militanı oldu. Heftanîn bölgesine yönelik gelişen düşman saldırılarına karşı her zaman en önde savaşmayı isteyen yoldaşımız, bunun için sürekli arayış içerisinde oldu. Özellikle düşmanın 2019 ve 2020 yıllarında Heftanîn’e yönelik başlattığı işgal saldırılarına karşı cevap veren ilk yoldaşlarımızdan oldu. Başta Xantûr alanı olmak üzere Heftanîn’in birçok alanında düşmana karşı yapılan etkili eylemlerde yer alan yoldaşımız, yıllarca yüreğinde biriktirdiği öfkesini eylemlerine yansıtmayı başardı. Heftanîn bölgesinde birbirinden değerli birçok Apocu fedai militanla birlikte mücadele etme şansına erişen Axîn yoldaşımız, yaşanan her bir şehadeti daha fazla mücadele etmenin gerekçesi yaptı. Heftanîn’de bazı bölgelerin işgal edilmesinden sonra da mücadele etmeye devam eden ve önemli sorumluluklar üstlenen yoldaşımız, özellikle yeni dönem gerilla taktiklerinin pratiğe geçirilmesi için yoğun bir çaba ve emeğin sahibi oldu. Heftanîn bölgesinde düşmana karşı geliştirilen birçok sürpriz eylemde emeği olan Axîn yoldaşımız, burada taktik anlamında önemli tecrübeler kazandı.

Heftanîn’deki görevini başarılı bir şekilde yerine getiren yoldaşımız, kendisini kadın özgürlük mücadelesinde daha fazla geliştirmek istedi. Bunun da ancak Şehîd Berîtan Özgür Kadın Akademisi’nde eğitime dahil olarak gerçekleştirebileceğine inandı. Bu temelde bir grup kadın yoldaşıyla birlikte eğitime dahil oldu. Burada daha çok kadın komutalaşması ve özgür kadın çizgisinin vücut bulduğu PAJK ilkelerinde derinleşmeyi esas alan Axîn yoldaşımız, içerisinde bulunduğumuz tarihi sürece ancak bu şekilde cevap olabileceğinin düşündü. Akademi ortamında kadın yoldaşlarıyla yürüttüğü derin tartışmalardan önemli dersler çıkaran yoldaşımız, özlemini duyduğu, doğup büyüdüğü Botan alanına geçmek için önerilerde bulundu. Güçlü yoldaşlığı, militanca duruşu ve kadın özgürlük ilkelerindeki net tavrı ile yoldaşlarına güven veren Axîn yoldaşımız, bu temelde Botan alanına geçerek mücadelesini orada sürdürdü.

Emek ve fedakarlık gerektiren Bakur gerillacılığını büyük bir iddia ve kararlılıkla yürüten Axîn yoldaşımız, burada da militanca duruşunu sürdürerek YJA Star’ın öncülük misyonunu layıkıyla temsil etmeyi başardı. Botan’da bulunduğu her anını düşmana darbe vurmak için yoğunlaşarak sürdüren yoldaşımız, bu azim ve çabalarıyla birlikte mücadele ettiği yoldaşlarına örnek olmayı bildi. 19 Haziran 2024 günü Mawa alanında gelişen düşman saldırısına karşı fedaice savaşarak cevap veren Axîn yoldaşımız, son nefesine kadar özgürlük değerlerine bağlı kalarak şehadete ulaştı. Yoldaşları olarak Axîn yoldaşımızın mücadelesini rehber edineceğimizi ve Özgür Önderlik, Özgür Kurdistan hayalini mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.

 

ŞERVAN BOTAN

Şervan yoldaşımız, aslen Sêrt Dihê’li bir ailenin ferdi olarak Mersin’de yurtsever bir ortamda yaşama gözlerini açtı. Ailesi işgalci Türk devletinin Kurdistan’daki katliamları, köy yakmaları ve baskıları sonucu Mersin’e göç etmek zorunda kaldı. Ailesinin ve yakın çevresinin yurtsever olması, derin Kürtlük bilinci ve ahlakı ile yetişmesine vesile oldu. Türk devletinin zulmünü yaşayarak ve görerek, devletin halkımıza reva gördüğü yaşamı anlamaya çalıştı. Erken yaşta Hareketimize sempati besleyen yoldaşımız, büyük komutanımız Egîd - Mahsum Korkmaz’ın Dihê’de ölüme sıktığı ilk kurşunun hikayeleri ile büyüdü. Daha ilkokul yıllarında anadilini konuşamaması çelişkiler yaşamasına neden oldu. Sömürgeci devletin asimilasyon yuvaları olarak eğitim veren okullarda sekiz yıl okuyan yoldaşımız, kendinden hiç taviz vermedi. Anadilini rahat konuşamaması yoldaşımızın öfkesini daha da biledi. Sisteme olan nefreti yoldaşımızı derin sorgulamalara götürdü. Gençliğin yozlaşması ve öz benliğinden kopmasını hedefleyen TC devletine verilecek en iyi cevabın Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılım olduğunun farkında olarak Parti çalışmalarında yer almaya karar verdi. Öncelikle örgütleme çalışmalarında yer alan yoldaşımız, Hareketimizi tanıdıkça içindeki özgürlük aşkı daha da büyüdü. İddiasını büyüterek katılım çalışmalarında yer aldı. Büyük bir gizlilik ve disiplin isteyen bu çalışmaları başarılı bir şekilde yerine getirdi. Hareketimizin Devrimci Halk Savaşı’nı ilan etmesi ve yaşanan savaş süreci ile beraber yaşanan şehadetler yoldaşımızı derinden etkiledi. 2012 yılında Amed’te şehit olan değerli komutanımız Numan Amed - Ertem Karabulut yoldaşımızı tanıyan ve şehadetinden derinden etkilenen Şervan yoldaşımız, katılım kararı verdi. Fakat bu kararını Partimizin bazı stratejik çalışmalarından dolayı ertelemek zorunda kaldı. Hem şehir eylemlerindeki rolü hem de katılım çalışmalarındaki duyarlılığı nedeni ile gerilla olma hayalini erteleyen yoldaşımız, gerillaya katılma konusundaki ısrarı ve düşmana darbe vurmadaki arayışı ile tüm Kürt gençliğine örnek oldu. Onurlu bir Kürt genci olarak hiçbir imkansızlığı gerekçe yapmadan metropollerde ve Kurdistan’da önemli çalışmalar yürüttü. Parti yönetimimizin 2014 yılında gençliğe yönelik yaptığı bir değerlendirmeden sonra artık gerilla olma yolunda önündeki hiçbir engeli tanımadı. Rojava’da ve Şengal’de DAİŞ çetelerinin eliyle yapılmak istenen katliamlara karşı gelişen direnişte yer almak istedi.

2014 yılından Amed bölgesi üzerinden gerillaya katılan Şervan yoldaşımız, hayallerinin takipçisi oldu. Kısa bir süre Amed bölgesinde kaldıktan sonra Medya Savunma Alanları’na geçen yoldaşımız, Metîna bölgesinde yeni savaşçı eğitimi aldı. Gerilladaki yoldaşlık ilişkilerinden ve yoldaşlarının yaşamdaki duruşundan etkilenen yoldaşımız, başarılı bir şekilde yeni savaşçı eğitimini bitirdi. Özellikle Parti tarihi dersinde derin yoğunlaşmalar yaşadı. Partimizin yaşadığı zorlukları, kahramanlıkları, fedaileşen gerillayı ve şehit olan binlerce yoldaşımızın kanı ile yaratılan kazanımları korumak için verilen bedelleri kendine rehber ederek emin adımlarla yürüdü. Bir yıl Metîna bölgesinde pratik çalışma yürüttükten sonra Bakurê Kurdistan’a gitmeyi öneren yoldaşımız, 2015 yılında her gerillanın hayali olan Botan’a geçerek mücadele azmini ve hırsını büyüttü. Yeni bir savaşçı olmasına rağmen kısa sürede yetkinleşen yoldaşımız, hızla çalışmalara yöneldi. Hiçbir çalışmadan geri durmayan coşkulu ve moralli katılımı ile örnek bir Apocu bir militan olmayı başardı. İşgalci TC ordusunun Çöktürme Planı çerçevesinde Bakurê Kurdistan’da başlattığı operasyonlara karşı fedai bir tarzda direnen ve düşmana ağır darbeler vuran gerilla direnişinde yer aldı. Botan’ın Gabar, Cûdî, Besta, Wan, Kato ve birçok bölgesinde aktif pratik yürüterek ve birçok eylemde yer alarak başarılı bir pratiğin sahibi olan yoldaşımız, dur durak bilmeden soluksuzca mücadele etti. Yılların ağır pratiğinden sonra Medya Savunma Alanları’na döndü. Pratik süreçte yaşanan eksiklikleri sorgulayıp, önündeki tarihi sürece daha sağlam adımlarla katılmak için yoğunlaşmalarını derinleştirdi. Şehîd Îbrahîm Akademisi’nde eğitim gören yoldaşımız, her anlamda kendini sorgulayarak Partinin beklentilerine cevap olma arayışında oldu. Önderliğimiz üzerindeki ağır tecrit koşulları ve şehit olan yoldaşlarımıza derin bağlılığı, mücadelesine daha sıkı sarılmasına ve iddiasını büyütmesinin gerekçesi yaptı. Kendini şehitlerimize borçlu görerek her çalışmaya özverili ve titiz yaklaştı. Eğitimlerde özellikle Önderliğimizin kişilik çözümlemeleri ve savunmalarını okuyup ideolojik anlamda da birikim kazandı. Eğitimi yaşamın her anına yansıtmak için uğraşan ve yoldaşlarına her konuda yardımcı olmak isteyen Şervan yoldaşımız, yoldaşlarının gönlünü kazandı. Başarılı bir Apocu militan olan Şervan yoldaşımız eğitimini bitirdikten sonra tekrar Botan’a gitme önerisinde bulundu. Botan’ın her alanını bilen ve uzun yıllar bu alanda pratik yürüten yoldaşımızın önerisi kabul edildi. Dönemin ruhunu ve gereklerini bilerek Bakurê Kurdistan’ın Gabar bölgesine geçen yoldaşımız bir değerlendirmesinde “Şehîd Egîd, Şehîd Gulbahar, Şehîd Kerîm ve Şehîd Adilların mekanı bizler için kutsaldır” diyerek şehit yoldaşlarının hayallerinin takipçisi oldu.

Amed’te başladığı özgürlük yürüyüşünü Metîna, Besta, Cûdî, Kato, Wan, Garê ve Gabar bölgesinde devam ettiren, en zorlu şartlarda bile amansız ve soluksuz bir mücadele sergileyen Şervan yoldaşımız; fedakar, mütevazı ve olgun kişiliği ile mücadele tarihimizde silinmez izler bıraktı. 19 Haziran 2024 günü Mawa bölgesinde gerçekleşen düşman saldırısında şehitler kervanına katılan yoldaşımızın, bizlere devrettiği mücadele bayrağını zaferle dalgalandırma sözümüzü yineliyor, tüm şehitlerimizin anısı önünde saygı ve minnetle eğiliyoruz.”