Maxmur için UNHCR’de görüşme

Maxmur'u kuşatma girişiminin sonlandırılması talebiyle Milletvekili Dr. Beppe Savary’nin içinde olduğu bir heyet, UNHCR Ortadoğu ve Afrika Temsilcisi ile görüştü. Heyet, BM’den kamp sakinlerinin güvenliği için bölgeye giderek denetleme yapmasını istedi.

Irak ordusunun 20 Mayıs'tan bu yana Maxmur'da bulunan Şehîd Rûstem Cûdî Mülteci Kampı'na yönelik kuşatma girişiminin sonlandırılması talebiyle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR - United Nations High Commisioner for Refugees) ile bir görüşme gerçekleştirdi. İsviçre Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi ve Uluslararası Kimyasal Silahlarla Mücadele İnisiyatifi Başkanı olan Ticino Kantonu AL Milletvekili Dr. Beppe Savary, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Dış İlişkiler üyesi Ahmet Yaman ve Ramazan Baytar’dan oluşan heyet ile UNHCR Ortadoğu ve Afrika Temsilcisi Alexander Tyler görüştü.

Heyet, görüşmesinde Maxmur Kampı'na tel örgüler çekilerek askeri kuleler inşa edildiğini, Maxmur'un sivil mülteci kampından ziyade daha çok askeri bir kampa çevrilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Abluka girişiminden başta Irak hükümetinin sorumlu olduğuna dikkat çeken heyet, Maxmur halkının güvenliğinin tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

BM’YE SORUMLULUKLARINI HATIRLATTIK

Görüşme ardından heyet adına basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı yapan Ramazan Baytar, “Sayın Alexander Tyler ile yaptığımız görüşmede Maxmur halkının güvenliğinden sorumlu Irak hükümetinin, bu sorumluluğu yerine getiremediğini söyledik. DAİŞ gibi örgütlenmelerin bulunduğu yapılanmalar bölgede varlığını devam ettirmektedir. Farklı azınlık ve dinsel gruplar bölgede olup kendi içlerinde çatışma halindedir. Uluslararası hegemonik güçlerin de çatışma zemini olan bölgede kamp sakinlerinin güvenliği Irak tarafından sağlanamamaktadır” dedi.

Irak ordusunun bu abluka girişimini ve Maxmur'a yönelik ambargoyu kabul etmediklerini Tyler'a ilettiklerini söyleyen Baytar, “UNHCR'nin BM'ye bağlı Maxmur halkının yaşadığı kampa yönelik halkın güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlattık' dedi.

SAVARY: UNCHR BÖLGEYE GİDİP DENETLEME YAPMALI

Dr Savary ise, bir dönem kimyasal silah kullanımının araştırılması için Irak bölgesinde bulunduğunu ifade ederek, “UNHCR, Cenevre konvansiyonlarının öngördüğü esaslar kapsamında kamp sakinlerinin güvenliği için bölgeye giderek denetleme yapabilir. Biz de kendi hukuklarını yerine getirip bölgeye gitmeleri çağrısında bulunduk' diye konuştu. 

TYLER: SORUNLARIN FARKINDAYIZ

UNHCR Ortadoğu ve Afrika Temsilcisi Alexander Tyler ise bölgede yaşanan sorunların farkında olduklarını, heyetin taleplerinin dikkate alındığını söyledi. Tyler heyet tarafından Maxmur halkına yönelik uygulanan ambargoya ilişkin hazırlanan dosyayı teslim aldı.