Müzisyen İsmet Demirhan Stockholm'de son yolculuğuna uğurlandı

Demokrat, ilerici ve dayanışmacı kimliğiyle tanınan Müzisyen İsmet (Alaattin) Demirhan, yüzlerce kişinin  katıldığı bir törenle İsveç'in başkenti  Stockholm'de son yolculuğuna uğurlandı.

1991 yılından bu yana İsveç'te yaşayan Demirhan yakalandığı kanser hastalığına 11 Kasım günü yenik düşmüştü. Türkiye'de tanınmış  ney sanatçısı Binali Selman'ın öğrencisi olan Demirhan, İsveç'e geldikten sonra devrimci, ilerici, Kürdistanlı ve Alevi çevrelerin etkinliklerinde sanatını icra etti.

Sevilen ve sayılan bir sanatçı olan Demirhan'ın cenaze töreni İsveç'te yaşayan değişik etnik köken ve inançtan insanları; Kürt, Türk, Asuri-Süryani, Ermeni, Êzidî, Alevi ve Sünnileri bir araya getirdi. Vasiyeti üzerine sevdiği türküler söylenerek toprağa verildi.

Müzisyen arkadaşları Gürsel ve Ziya saz, zurna ve ney eşliğinde “Bir gün bu dünyadan göçüp gidersem” ve Aşık Mahsuni Şerif'in “İşte gidiyorum çeşni siyahım” türkülerini söyledi.

ANF'ye açıklamalarda bulunan Demirhan'ın yakın arkadaşlarından Sanatçı Armanc, İsmet Demirhan'ın Avrupa'da zurna ve nefes çalmada en yetenekli sanatçı olduğunu düşündüğünü belirterek “Bu güne kadar arkasında ney ve zurna çalmadığı tek sanatçı yoktur. Med TV'nin açılışından hastalanana kadar televizyon ekranlarından kendisini izliyorduk” dedi.

Demirhan'ın 2 kez 1 saat ve 1 saat 3 dakika ile en uzun süreli ney çalarak Guinness Rekorlar Kitabına girdiğini söyleyen Armanç, Demirhan hakkında şu değerlendirmelerde bulundu.

“İşini çok seven, ciddiye alan ve severek yapan bir sanatçıydı. Neredeyse bütün arkadaşımızın CD'lerinde yer aldı. Mütevazi ve dayanışmacı bir yapısı vardı. Tüm ezilen ve baskı altında tutulan halkların müziklerine ilgi duyuyordu. Özellikle de Ermeni müziğine önem verirdi. Ermeni, Süryani ve Kürt müzik gruplarıyla uzun yıllar çalıştı. Ne yazık ki 54 yaşındanken kanser onu bizlerden kopardı.”