Muhammed: Batı DAİŞ konusunda sorumluluk almalı

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Amerika Temsilcisi Sinem Muhammed, Batılı ülkeleri DAİŞ'liler için sorumluluğa çağırdı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Amerika Temsilcisi Dış Sözcüsü Sinem Muhammed, Avrupa ve Batılı ülkeleri, Kuzey Suriye ve Rojava'da Kürtlerin elinde bulunan DAİŞ'liler için sorumluluk üstlenmeye çağırdı.

İsveç Devlet Televizyonu'na (Svt) açıklama yapan Muhammed, DAİŞ çetelerinin bir tehdit oluşturmalarını engellemek için onları tutmanın Kürtler için ahlaki bir sorun olduğunu ama artık Batılı ülkelerin de sorumluluklarını üstlenmeleri gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE'DEN İSVEÇ'E GÖNDERİLDİ

İsveç'in güneyinde yer alan Göteborg kenti İsveç'te DAİŞ ve El Kaide benzeri akımların en güçlü olduğu yerleşim birimlerinden biri. İsveç Güvenlik Polisi'ne (Sepo) göre yüzlerce kişi, Göteborg'den Irak ve Suriye'ye giderek DAİŞ vb çete gruplarının saflarına katıldı.

Bundan 7 yıl önce şu anda 30 yaşında olan İsveç vatandaşı bir kadın, DAİŞ'li eşi ve çocuklarıyla birlikte Suriye'ye gitti. Çatışmalarda eşi ve çocukları yaşamlarını yitirdi. Kendisi de El Hol'da bulunan kampta tutuldu.

Svt'de  yer alan haberde, kadının insan tacirleri aracılığıyla El Hol Kampı'ndan alınarak Türkiye'ye getirildiği ve Türk kurumları tarafından bir uçağa bindirilerek İsveç'e gönderildiği belirtildi.

'YARDIMA İHTİYACIMIZ VAR'

11 bin DAİŞ'linin Kürt güçlerinin elinde olduğunu hatırlatan Muhammed, bir kısmı 3 yıldan beri cezaevleri ve kamplarda tutulan DAİŞ'liler için Batılı ülkelerin sorumluluklarını üstlenmelerini istedi.

El Hol Kampı'nda bulunan kadınların kaçırılması için kaçakçılık ağı kurulduğunu bildiklerini söyleyen Muhammed, ”Son olarak Finlandiyalı kadınlar ve çocuklar kaçırıldı. İsveçli bir ailenin kızlarını insan kaçakçıları aracılığıyla kamptan kaçırmaya çalıştıklarını duydum” dedi.

Kürt güçlerinin denetimi altında buluan cezaevleri ve El Hol Kampı'nda ayaklanma ve kaçma girişimlerinin olağan olduğuna dikkat çeken Muhammed, "Onları tehdit oluşturmamaları için oralarda tutmak bizim ahlaki sorumluluğumuz. Ama biz bunları nasıl güvenli bir şekilde tutacağız? Bunu bugün başaramıyoruz. Yardıma ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Muhammed, dünyada çok az sayıda devletin kendi vatandaşı olan DAİŞ'linin sorumluluğunu üstlenmek için ilgi gösterdiğini ve DAİŞ'lileri yargılamak için uluslararası bir mahkeme çalışmalarının da çok ağır ilerlediğini söyledi.

Muhammed, ”Dünyanın en tehlikeli terör örgütüne karşı savaşmaktan onur duyuyorum. Çok sayıda insanımızı kaybederek büyük bedeller ödedik. Avrupalı liderlerin bize yardım etmesi gerekli” dedi.

ANA MUHALEFET DE TEPKİLİ

Ana muhalefet partisi Moderatlar'ın Hukuk İşleri Sözcüsü Johan Forssel, yeni terör yasalarının geri dönüş yapan DAİŞ'lileri cezalandırmak için yeterli olmadığını söyledi ve yasaların daha da sertleştirilmesini istedi.

Hükümetin elindeki tüm kartları masaya koymasını ve geri dönüş yapacak DAİŞ'lileri nasıl yargılayacağını açıklamasını talep eden Forssel, ”Hükümet artık eğilmekten vazgeçmeli ve ne istediğini anlatmalı” dedi.