Norveç, Almanya ve Fransa’da ‘Katil Erdoğan’ sesleri

İzmir’de HDP’li Deniz Poyraz’ın AKP-MHP tetikçisi tarafından katledilmesi Fransa, Almanya ve Norveç’te “Katil Erdoğan” sloganları eşliğinde protesto edildi.

HDP İzmir İl Örgütü’ne yapılan saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesi Norveç'in başkenti Oslo, Fransa'nın Evry ve Toulouse ketleri ile Almanya Hannover şehrinde protesto edildi. 

OSLO

Norveç'in Oslo kentinde NCDK tarafından organize edilen eylem merkezi istasyon meydanında yapıldı. Eylemde Deniz Poyraz'ın fotoğrafları ve HDP bayrakları taşınırken, sık sık "Şehîd namirin”, “Jin Jiyan Azadî”, “HDP halktır halk burada", "Hepimiz Deniz'iz" sloganları atıldı ve halka bilgi verildi.

Eylemde konuşan Endam Aso, Poyraz'ın açık bir şekilde devletin organizesiyle katledildiğini söyledi. Aso, Avrupa ve Norveç yetkililerine seslenerek, "Artık bu katliamlara kimse sessiz ve seyirci kalmamalıdır” dedi. 

Aso, Erdoğan'ın beslediği ve desteklediği çete ve katillerin artık uluslararası çevrelerce de bilinmesi gerektiğini ekledi.

FRANSA'DA HALK EYLEMDEYDİ

Fransa'nın Evry kentinde de Demokratik Toplum Meclisi, Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto etti. Yoğun ilginin olduğu eylemde Deniz Poyraz’ın fotoğrafları, KCK ve TJK-E bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri taşındı. Fransızca ve Kürtçe yapılan açıklamalarda Avrupa Birliği ve Dünya devletlerinden cesaret alan AKP ve Türk faşist devletinin Ortadoğu'da halklara karşı saldırılarını arttırdığı vurgulandı. 

Kürtlere karşı tam bir soykırım savaşı yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, paralı çete ve kontra grupların Kürt halkına karşı kullanıldığı, İzmir’deki saldırıların da bu temelde geliştiği, devletin eli ile yapıldığı kaydedildi. 

Eylem “Biji Serok Apo”, “Katil Erdoğan”, “Jin, jiyan, azadî” sloganları ile sona erdi.

HANNOVER’DE KİTLESEL PROTESTO

Almanya Hannover'de ise Tev-Dem öncülüğünde, hem Deniz Poyraz’ın katledilmesi hem de Hannover Eyaletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın bayrak ve pankartlarının yasaklamasına karşı açıklamalar yapıldı. Üzerinde Öcalan'ın resimleri olan pankartlar ve bayrakların da olduğu eylemde, Deniz Poyraz’ın fotoğrafları da taşındı.

Eylem “Yaşasın halkların dayanışması”, “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

TOULOUSE’DE EYLEM DÜZENLENDİ

Fransa'nın Toulouse kentinde Avaşîn, Zap ve Metîna'daki mücadele selamlandı, Deniz Poyraz’ın katledilmesi protesto edildi. Yapılan açıklamada, “Türkiye'de Kürt halkına yönelik saldırılar hunharca sürmektedir. Kadınlarımız, gençlerimiz katliamcı zihniyet tarafından öldürülüyor” denilerek Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı sessiz kalmasına tepki gösterildi.

Eylem "Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla sona erdi.