Norveç Kızıl Parti: Türkiye'nin kimyasal silah kullanımı araştırılsın

Norveç Kızıl Parti (Rödt) lideri Bjornar Moxnes, Türkiye'nin Rojava ve Kuzey Suriye'de sivillere yönelik kimyasal kullandığı iddiaların uluslararası platformlara taşınması için Norveç'in girişimde bulunmasını istedi.

ABC-Nyheter gazetesinde yer alan haberde Moxnes, Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide'den konuyu Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısı ve Birleşmiş Milletler'de gündeme getirmesini istedi.

Gazeteye yaptığı açıklamada Moxnes, “Beyaz fosfor veya olası kimyasal silahlardan sivillerin etkilendikleri iddiası o kadar ciddi ki yapılacak en doğru şey bunu araştırmaktır” dedi.

Aralarında Newsweek ve Thimes'in de bulunduğu uluslararası medyada NATO ülkelerinin Türkiye ve beraberindeki çetelerin kimyasal silah kullandığına ilişkin bilgilerin araştırmasına karşı çıktıkları yönünde haberlerin yer aldığına dikkat çekti.

NATO TÜRKİYE'NİN SUÇLARININ SORUŞTURULMASINA ENGEL OLMAMALI

Soreide'nin konuyu NATO toplantısında ele almasını ve sivillere yönelik gerçekleşen ciddi suçların araştırılmasını istemesi gerektiğini söyleyen Moxmes, “Soreide'nin bunu yapma olanağı var. NATO sivillere yönelik işlenen ciddi suçların soruşturulmasına engel olmamalı” dedi.

Kızıl Parti, Türkiye'nin Kuzey Suriye ve Rojava'da sivillere yönelik kimyasal silah kullandığı iddialarını yazılı bir soru önergesiyle parlamento gündemine getirdi.

11 Kasım günü parlamentoya verdiği soru önergesinde Moxnes, Kuzeydoğu Suriye ve Rojava yönetimi ve sağlık kuruluşlarından yapılan kimyasal silah kullanımının araştırılması çağrılarının karşılanmasını talep etti.

Kızıl Parti'nin sorularını yanıtlayan Soreide, Norveç'in Türkiye'den uluslararası yasalara saygı göstermesini istediğini hatırlattı.

Türkiye'nin kimyasal silah kullandığı iddialarının Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) veya ilgili kuruluşlar tarafından ele alınmadığını belirten Soreide, “Bunun nedeni beyaz fosforun kullanımının prensipte Kimyasal Silah Sözleşmesi'nde yer almaması” dedi.

Beyaz fosforun mühimmatlarda duman çıkarılması amacıyla da kullandığını söyleyen Soreide, maddenin fiziki değil zehir içerici olarak kullanıldığında kimyasal silah olarak kabul edildiğini belirtti.

‘TÜRKİYE'DEN OPERASYONLARINI DURDURMASINI TALEP ETTİK’

Soreide, şu ana kadar kendilerine Türkiye'nin sözleşmenin kapsamına giren yasak madde veya kimyasal kullanıldığına dair spesifik bilgi gelmediğini öne sürdü.

Türkiye'nin güvenlik sorunları olduğunu kabul etmekle birlikte Norveç'in işgali kınadığını hatırlatan Soreide, “Biz Türkiye'den sürekli olarak operasyonlarını durdurmasını talep ettik” şeklinde konuştu.

Ancak Kızıl Parti lideri Norveç'in Türk devletinin işgal ve hak ihlallerinin engellenmesi için yaptığı girişimlerin yetersiz olduğu görüşünde.

Moxnes, Norveç'in konuyu Birleşmiş Milletler'e götürmesini ve üye ülkelerin işgali gerçekleşen Türkiye'ye yaptırım uygulanması için girişimde bulunmasını talep ettikten sonra şunları söyledi:

“Bir NATO ülkesi yasa dışı işgaliyle uluslararası yasaları çiğniyor ve savaş suçu işliyor. NATO'nun bir biçimde savaşı sürdürmesi için Türkiye'ye destek verdiği görülüyor. Soreide NATO ile birlikte Türkiye'ye karşı güçlü bir tavır almadıkça işgali kınamasının önemi yoktur.”

AUF: TÜRKİYE NATO'DAN ÇIKARILSIN

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'nin bir zamanlar liderliğini yaptığı Sosyal Demokrat Parti'nin gençlik örgütü AUF, NATO'nun Türk işgaline sessiz kalmasına tepki gösterdi.

Gençlik örgütü imzasıyla Klassekampen gazetesinde yayımlanan “Türkiye'nin Rojava'yı işgalini kınayın” başlıklı açıklamada Norveç'in Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması için girişimde bulunmasını istendi.

Stoltenberg'nin Türkiye'nin Kuzey Suriye ve Rojava'yı işgal etmesini kınamamasına tepki gösteren AUF, “Türkiye'nin Kuzey Suriye'yi işgali uluslararası hukukun açık bir ihlalidir” dedi.

DKTM: JENS STOLTENBERG, KÜRTLERİNİN KATLEDİLMELERİNİN SUÇ ORTAĞISIN

NATO ve Stoltenberg'e yönelik bir tepki de Norveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nden geldi. Utrop adlı internet sitesinde yayımlanan makalesinde DKTM Siyasi Sözcüsü Andam Aziz, Türk devletinin Kuzey Suriye ve Rojava'da gerçekleştirdiği insanlığa karşı suçlarını teşhir ederek, Türk işgaline sessiz kalan Nato Genel Sekreteri Stoltenberg'ye sert eleştiriler yöneltti.

“Jens Stoltenberg, Kürtlerin katledilmelerinin suç ortağısın” başlıklı makalede “Stoltenberg, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre tutuklu 780 DAİŞ'lı kaçtı. 400 sivil öldürüldü ve 400 bin kişi topraklarını ter etmek zorunda kaldı. Ve sen açık taleplerde bulunmuyor ve sorumluluğunu üstlenmiyorsun” denildi.

Stoltenberg'e daha ne kadar Türkiye'nin zalimliğine göz yumacağı sorusunu yönelten Aziz, “Bir çok Kürt için sen bir kahramandın ama son iki yıl içinde Kürtlerin en hoşlanmadıkları bir kişi oldun” dedi.

‘TÜRK İŞGALİNİ KINA!’

Aziz, makalesinin sonunda Stoltenberg'e şu çağrıda bulundu:

“Eğer insan hakları, demokrasi ve istikrar senin için önemliyle Türkiye'nin işgalini kına ve ikinci büyük ordunun Kuzey Suriye'den çekilmesini talep et.”