Nürnberg’de ADGB bileşenleri alanlardaydı

Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin başlattığı "Faşizmi Birlikte Yeneceğiz" kampanyası kapsamında Almanya’nın Nürnberg kentinde eylem düzenlendi.

HDP’ye yönelik kapatma girişimleri ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi Nürnberg Demokratik Güç Birliği tarafından düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Aufseßplatz’da başlayan yürüyüşe Demokratik Güç Birliği bileşenleri, Alman Sol Örgütleri, HDP eski milletvekili Nursel Aydoğan, Gazeteci Kerem Schamberger ve yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı. Eylemde atılan sloganlar ve taşınan pankartlarla "Türk devletinin faşizan uygulamalarına karşı ortak mücadeleyi büyütme" mesajı verildi.

Yürüyüş ardından da bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan siyasetçi Nursel Aydoğan, milyonların katıldığı Newroz kutlamalarında iki temel şeyin açığa çıktığını belirterek şunları söyledi: "Bir Newroz'da toplanan milyonlar ‘HDP’yi kapatamazsınız’ dediler. Çünkü, HDP bir binadan ibaret değil, HDP milyonlardır, HDP halktır dediler. Evet, HDP kapatmak isterseniz, kapatırsanız sadece HDP Genel Merkezi’nin kapısına kilit vurursunuz dediler. İşte AKP faşizmin görmek istemediği, duymak istemediği bir tabloydu.

Onlar söyle düşünüyordu. Biz Newroz'a izin verilelim, bir alanlara, meydanlara bakalım. Bu halk 5-6 yıl sonra hakikaten alanlara, meydanlara çıkacak mı? Bize karşı kini, öfkesi, nefreti ne ölçüdedir? Evet, boylarının ölçüsünü aldılar. Alanlara toplanan milyonlar biz HDP’yiz, biz halkız ve biz buradayız dediler. Newroz alanlarında ikinci bir irade daha ortaya çıktı. Elbette ki Newroz alanlarının en güzel görüntüsü, özgür kadınların alanları dondurmalarıydı. Oradaki annelerimiz, bütün kadın yoldaşlarımız, özgür kadınlar en yüksek sesle Erdoğan'a şöyle dediler: ‘Sen bir gece yarısı darbesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş olabilirsin, ama bizler biliyoruz ki, sizin İstanbul Sözleşmesi’ni

Erdoğan’ın, AKP-MHP iktidarının en çok korktuğu gücün kadın olduğunu da belirten Aydoğan, alanlara, meydanlara, çıkanın özgür kadın gücü olduğunu da vurguladı.

Gazeteci Kerem Schamberger’in konuşması ardından eylem sloganlarla sona erdi.