Strasbourg'daki oturma eylemi 6'ıncı gününde
Kürt Halk Önderi’nin acilen ziyaret edilmesi talebiyle CPT ve diğer Avrupa kurumlarının olduğu alanda başlatılan oturma eylemi 6’ıncı gününde büyük bir kararlılıkla devam ediyor.
Kürt Halk Önderi’nin acilen ziyaret edilmesi talebiyle CPT ve diğer Avrupa kurumlarının olduğu alanda başlatılan oturma eylemi 6’ıncı gününde büyük bir kararlılıkla devam ediyor.
Pazartesi günü başlayan eylemin 6’ıncı günü kitlesel katılımlarla devam ederken, dünden bu yana Avrupa Parlamentosu (AP) önünde bulunan eylemciler, 31 Ekim’e kadar bu alanda kalacaklar. Eylemciler, daha sonra ise Avrupa Konseyi (AK) ile İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) arasında bulunan ve Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’nin 5,5 yıldır devam ettiği diğer alana geri dönecekler.
Süresiz oturma eylemine bugün PYD ve PJAK üye ve taraftarlarının yoğun katılımı olurken, toplamda kadın ve çocukların da olduğu 70’i aşkın kişi eyleme dahil oldu. PYD üyelerinin önemli bir kısmı Mannheim şehrinden katılım gösterdi.
AP önündeki alan Öcalan posterleri, KCDK-E, TJK-E, PYD, PJAK ve diğer kurumların sembolleriyle donatılırken, eyleme Türkiyeli sol hareketlerden de destek verildi.
PYD: KÜRDİSTAN’DA OLANLAR İLE ÖCALAN’A UYGULAMALAR BAĞLANTILI
PYD-Mannheim örgütü adına yapılan açıklamada, “Önder Apo üzerindeki tecridi protesto ediyoruz. Bize göre Kürdistan’ın her bölgesinde olup bitenler ile Önder Apo üzerindeki uygulamalar birbiriyle bağlantılıdır” denildi.
Bakurlu gençlere çağrı yapılan açıklamada, Önder Apo’ya sahip çıkılması ve hakim olan sessizliğin kırılması istendi.
İnsan hakları kurumlarına da çağrı yapılan açıklamada, “Tüm insan hakları kurumları ve yetkili diğer Avrupa kurumları, görevlerini ‘onurlarına yakışır bir biçimde’ yerine getirmelidirler. Türkiye uluslararası sözleşmelere imza atmış ve buna uyması zorunludur. Doğal olarak Türk devletini bu sözleşmelere uyma konusunda zorlamaları gerekir. Neden bu insanlık dışı uygulamalara sessiz kalınıyor. Bizler bunu protesto ediyoruz” diye belirtildi.
PYD açıklamasında, Rojava’da oluşturulan demokratik yapının ve barış projesinin nasıl işlediğinin görülmesi gerektiği vurgulanırken, bu sistemin yerinde incelenmesi çağrısı yapıldı.
Açıklamada ayrıca Rojava halkına da çağrı yapılarak, Öcalan’ın fiziki olarak da sahiplenilmesi istendi.
PJAK: KESİN NETİCE ALIINANA KADAR BURADAYIZ
Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) Almanya temsilcilerinden Cihan Ehmedi ise, Pazartesi’nden itibaren 6 kişi olarak yer aldıkları eyleme bundan sonra dönüşümlü olarak 7 kişi katılacaklarını söyledi.
Ehmedi, şöyle dedi: “Biz de bu insanlık dışı tecrit uygulamasını protesto için buradayız. Başta CPT olmak üzere tüm kurumları göreve davet ediyoruz. Türkiye’ye gereken baskılar yapılmalı, Serok Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüş hakkıyla diğer insani haklarından yararlanması sağlanmalıdır. Biz de burada kesin bir netice ortaya çıkana kadar eylemimize devam edeceğiz.”
Ehmedi, tüm Kürt halkına ve dostlarına da çağrı yaparak, Öcalan için düzenlenen eylemlere katılınması gerektiğinin altını çizdi.
FRANSIZ KOMÜNİSTLERİNDEN DAYANIŞMA ZİYARETİ
Bugün öğle saatlerinde Türkiye devrimci hareketler ile Fransız Komünist Partisi’nden temsilciler de oturma eylemine destek verdi. Fransız komünistleri, Öcalan ve Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını vurgularken, Ortadoğu’ya barışın gelmesi için Öcalan’ın özgürleşmesi gerektiğinin altını çizdiler.
Alsace Komünist Halkası adlı hareket adına yapılan açıklamada da Öcalan’ın cezaevinde kalmasının kabul edilebilir olmadığı dile getirildi. Açıklamada, Avrupa kurumları ve Fransa hükümetine, Türkiye ile işbirliğine son vermeleri çağrısı yapıldı.
DİDF: DESTEĞE DEĞİL MÜCADELE ETMEK İÇİN BURADAYIZ
Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) üyeleri de oturma eyleminde yer alanlar arasındaydı. DİDF adına yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Burada sizi desteklemeye değil, sizinle olmak, mücadele etmek için buradayız. AKP faşizminin uyguladığı politikalar uluslararası faşist-kapitalist sistemin bir parçasıdır. Bu nedenle uluslararası faşist, baskıcı güçlere karşı devrimci direnişi örgütlemek önemlidir. Bu yüzden buradaki bu eyleminiz çok anlamlı ve değerlidir. Özgürlüğe doğru yürüyüş büyüdükçe ve yakınlaştıkça bunların saldırısı da yoğunlaşacaktır. Öcalan’ın özgürlüğü, Kürt halk mücadelesinin çok önemli bir aşaması olacaktır.
DAİŞ’e karşı mücadele veren Kürt halkının mücadelesi yükseldikça, bunların tutumunu o zaman da görüyorduk, şimdi de. Ekim Devrimi’nin 100’üncü yılında halkların kendi kaderini tayin hakkının ne kadar önemli olduğunu tekrardan görüyoruz.”
PARTİZAN’DAN AP’YE SERT ELEŞTİRİ
Partizan adına yapılan açıklamada ise, şu sözlere yer verildi: “Dostlar; yine alanlardayız. İşkence bir insanlık suçudur. Bu parlamento (AP) demesin ki, ‘halkları ve insan haklarını savunuyorum’. Bu katliamların, işkencelerin sorumluları şu gördüğümüz binalarda oturanlardır. Kürdistan’da, özellikle Kobane’de nasıl özgürlükleri savunmuşsak, bugün de her yerde savunmaya devam edeceğiz. Biz sadece burada bize sürekli bahsettikleri kendi kanunlarını uygulamaya davet ediyoruz. Haklının ve halkın yanında olmaya devam edeceğiz.”
ŞEHİT ŞERVAN NURHAQ VE MEHMET AKSOY ANILDI
Öte yandan oturma eylemi sırasında yaşamlarını yitiren savaşçı Ferhat Köşker (Şervan Nurhaq) ile Mehmet Aksoy (Firaz Dağ) için bir anma düzenlendi.
Anmaya Şervan Nurhaq’ın ninesi, dayısı ve teyzesi katılırken, birer konuşma yaptılar. Anmada konuşan Kürt siyasetçi ve yazar Fuat Kav, şehitlik kavramı ve şehitler üzerine bir konuşma yaptı. Kav, şehitlere sahip çıkmanın, onların mücadelesini devam ettirmek ve zafere ulaştırmakla mümkün olduğunun altını çizdi.
KADINLAR BERİTAN’I ANDI
Ayrıca Strasbourg ve Mulhouse DKTM ile Zin Kadın İnisiyatifi tarafından Beritan-Gülnaz Karataş şahsında Ekim şehitleri anıldı. Anmada, Beritan ve diğer kadın devrim şehitlerine layık olma sözü verildi.