Oslo’da İran protestosu

İran devletinin Kürtlere ve Belucilere yönelik baskıları Norveç’in başkenti Oslo’da İran Konsolosluğu önünde protesto edildi.

Norveç PJAK ve KJAR komitesi tarafından organize edilen eylemde, İran devletinin Kürtlere ve Belucilere yönelik son aylarda tırmanan baskıları kınanırken, Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de son vermesi istendi.

Saygı duruşu ile başlayan eylemde KJAR ve PJAK bildirileri Farsça ve Norveççe okundu.

“İran’da yaşayan bütün halklar ve topluluklarının sömürgeci rejimin baskısı altındadır” denilen konuşmaya şöyle devam edildi: “İran’ın bütün ezilen mazlum kesimlerinin birleşmesi gereklidir. Birlik ve ortaklaşma en sonunda topluma demokrasi, özgürlük ve adalet getirecektir. Kürt, Beluci, Arap, Azeri, Sünni, Bahai, kadın ve işçilerin özgürlüğün yolu ortak/birleşik mücadeleden geçer.”

KJAR Norveç Komite üyesi ve Arnavut asıllı olan Monda Karayi, Arnavutça yaptığı konuşmada İran’da halkalara baskılara dikkat çekerek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecride karşı herkese harekete geçme çağrısında bulundu.

Karayi, konuşmasını “Jin, jîyan, azadî” sloganı ile sonlandırdı.

Eylemde Kürdistan Siyasi Tutuklu Federasyon Norveç temsilcisi Fexredin Lutfi de yaptığı Farsça konuşmada İran’daki tutsaklara yönelik baskılara dikkat çekti.

Eylem "Siyasi tutsaklar özgürlük”, “Zeyneb Celaliyan’a özgürlük”, “Jin, jîyan, azadî” ve “Bê Serok jiyan na be” sloganları ile sona erdi.