Oslo’da coşkulu Newroz kutlaması

Norveç başkenti Oslo’da direniş ve diriliş bayramı olan Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı.

Oslo Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) tarafından salgın dolayısıyla iki yıl aradan sonra organize edilen Newroz kutlaması, Oslo’nun en büyük spor salonu olan Ekeberghallen’da gerçekleşti.

Devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan Newroz, konuşmalarla devam etti.

İlginin çok büyük olduğu ve kapılarda uzun kuyrukların oluşturduğu gecede konuşma yapan Oslo Belediye başkan yardımcısı Abdullah Alsabeehg, "Newroz, yani yeni gün, yarınlar için umudun bayramıdır. Gündemde olan savaşların sonu getirecek şey, Newroz birliği, kardeşliği ve barış isteklerimiz ve umudumuzdur."

Alsabeehg, "Newroz’un çok renklilik demek olduğunu vurgularken tüm bu değerlerin Oslo’nun da zenginliği olduğunu söyledi.

Kürt siyasetçi ve yazar Celalettin Delibaş da kutlamada söz alarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerken sözlerine şöyle devam etti: "Tartışmasız olarak Kürtler ve Kürdistan yeni ve tarihi bir döneme girmiştir. Hegemon güçlerin Newroz ateşinden, Newroz’dan korkmalarının nedeni budur. 8 Mart ruhundan korkuyorlar. Kürt renklerinden, yeşil, kırmızı, sarıdan korkuyorlar. Kürt kıyafetlerinden korkuyorlar. En çok da Kürt kadınların, Kürt anaların zılgıtlarından korkuyorlar. Fakat korkunun ecele faydası yok. 2022’nin Newroz’u bir kez daha ortaya çıkardı ki Önder Apo'nun direnişi, muazzam gerilla savaşı ve Kürt halkının iradesi bütün düşmanların hesaplarını boşa çıkarmıştır.’’

Oslo Kürt Çocuk Korosu, Welat Kobanê, Hozan Kawa, Tirêj Urmiye, Bêhzad Selimi’nin sahne aldığı kutlama, gece geç saatlere kadar müzik ve halay ile devam etti.