Paris Kürt Festivali 14 Mayıs'ta başlıyor

Paris Kürt Kültür Festivali 14 Mayıs günü start alıyor. Festival Komitesi, halkı etkinliklere katılmaya çağırdı.

Fransa’nın başkenti Paris, 1. Kürt Kültür Festivali’ne hazırlanıyor. Fransa Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F), Kürdistan Üzerine Düşünce ve Araştırmalar Enstitüsü (IREK), Kürdistan Sanat ve Kültür Derneği (ACK) ve Danielle Mitterrand Vakfı ortaklığıyla düzenlenen festival, 14-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.


Paris merkez ağırlıklı Ille-de-France genelinde gerçekleşecek kültür festivali, müzik, sinema, tiyatro gösterimleri, halk oyunları, fotoğraf sergisinin yanı sıra göçebe çadırı, Kürt mutfağı, yöresel kıyafetlerin sunumu gibi farklı etkinlikleri kapsıyor. Bir yıldır hazırlık çalışmaları süren festival, Kürt halkının kültürel zenginliğini yansıtmayı ve Fransa’da yaşayan halklarla buluşturmayı hedefliyor.

'SAHİPLENELİM VE HEDEFİNE ULAŞTIRALIM'

Festivalin çalışmasını yürüten Kürdistani kurumlar, başta Kürdistanlılar olmak üzere Fransa’da yaşayan tüm halkları Kürtlerin zengin ve çeşitli kültürel mirası keşfetmeye çağırıyor. Kürtlerin kültürlerini koruma ihtiyacının ötesinde, onu tanıtma ve paylaşma ihtiyacına da cevap  olmak için bir yıldır çalışmaları yürütülen festival kapsamında müziğiyle, şarkılarıyla, danslarıyla, gastronomisiyle, sinemasıyla, tiyatrosuyla Mezopotamya'nın en eski kültürlerinden birini keşfetmeleri için halka çağrı yapan Festival Komitesi, şöyle dedi:

“Amacımız Kürt kültürünü korumak, geliştirmek ve tanıtmak. Herkes bu festivali anlatmalı ve insanların katılımı sağlanmalıdır. Bu çalışma, bu halkın yıllardır burada kendi değerlerine sahiplenme birikimi, kültürünü koruma isteği, yürüdüğü eylem, çaldığı kapı, derdini anlatma isteği, göç öyküsü hatta özlemle andığı geçmişidir. Kürtlerin bugüne kadar Fransa’da biriktirdiği toplam emeğin bir ürünü olan bu çalışma, sahiplenilirse hedefine ulaşır. Bu şekilde Kürt kültürel mirasını koruyup tanıtabiliriz. Festivalin başarıya ulaşması için Paris ve çevresinde yaşayan halkımızın bizimle birlikte hem çalışmayı yürütmesi hem de katılmasını bekliyoruz.”

FESTİVAL PROGRAMI

Fransa’da ilki gerçekleşen ve iki hafta boyunca devam edecek festivalin programı da belli oldu. Festival, 14 Mayıs Cumartesi günü saat 12.00’de Place Opera’da yapılacak kültür yürüyüşüyle başlayacak. 15 Mayıs’ta Teatra Arin’in “Gul Be Stri Nabe” oyunu seyirci ile buluşacak. 17 Mayıs’ta Montreuil’de düzenlenecek konserin konukları Tev-Çand sanatçıları olacak. 18 Mayıs’ta Serdar Mutlu’nun “Anneler ve Göç” sergisi sanatseverlerle buluşacak. 20 Mayıs’ta Teatra Jiyana Nû’nun “Bêrû” oyunu sahnelenecek. 21 Mayıs'ta yine sokak konseri ve ardından da Haşim Aydemir’in “Dema Birireşkan” filmi gösterilecek. 21 Mayıs’ta Dengbej Divanı, 25 Mayıs’ta Çocuk Atölyesi, 26 Mayıs’ta Kürt kültürünü konu alan panel düzenlenecek. 27 Mayıs’ta Paris’te Firat Berti’nin “Kürtlerin Yüzleri” adlı fotoğraf çalışması sergilenecek. Festivalin finali ise 28 Mayıs’ta Şivan Perwer, Ayfer Düzdaş, Diyar Mehravi ve Farqin Azad’ın sahne alacağı konserle yapılacak.