Paris şehitleri BM önünde anıldı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için BM önünde eylem yapan Kurdistanlılar Paris şehitlerini anarken, 50 milyon Kürt'ün özgürlük taleplerini görmezden gelen uluslararası kurumları bir kez daha eleştirdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde sürdürülen oturma eylemi sürüyor.

"Dem dema azadiyê ye" hamlesi kapsamında 25 Ocak 2021'den bu yana BM Ofisi'nin bulunduğu Nations meydanı önünde her çarşamba sürdürülen oturma eyleminde bu hafta 9 Ocak 2013 üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Şaylemez (Ronahî) anıldı.

Eylem alanında Paris'te katledilen devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Emine Kara, Abdurahman Kızıl ve Mîr Perwer'in fotoğraflarının yer aldığı anma köşesi oluşturuldu.

Kurdistan Özgürlük Gerillaları’nın 23 Aralık 2023’te Zap ve Xakurkê’de gerçekleştirdiği devrimci operasyonlar sırasında şehit düşen dört HPG’li şahsında bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Ardından Eylem Komitesi adına Kasım Erik bir konuşma yaptı. Erik, Ocak 2021 tarihinde Türkiye ve Kurdistan’daki zindanlarda Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecridi yıkmak ve özgürlüğünü sağlamak için başlatılan açlık grevlerine destek amaçlı Cenevre'de oturma eylemi başlattıklarını hatırlatarak, 3 yılı aşkın bir süredir kesintisiz eylem olduklarını belirtti. Erik, Önderliğimizin fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar eylemimizi sürdüreceğiz" vurgusunda bulundu.

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Ge) adına İbrahim Yüksel ise Paris'te katledilen devrimcileri anarak konuşmasına başladı.

“Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” hamlesine açlık grevleriyle katılan tutsakları selamlayan Yüksel, "Önderliğimiz üzerinde 24 yıldır sürdürülen tecrit işkencesinin boyutu son 34 aydır kabul edilemez bir işkenceye dönüşmüştür. Sözde insan haklarını koruyorum diyen Birleşmiş Milletler ve yetkili diğer kurumlar devletlerin çıkarlarını gözetmekten öteye gidememiştir" dedi.

Konu Kürt halkı, Kurdistan ve Kürt halkının önderi olduğunda bu kurumların üç maymunu oynadığını söyleyen Yüksel, 50 milyon Kürt'ün taleplerini görmezden gelinemeyeceğini belirtti. Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi'nin (CPT) de tecrit işkencesine karşı sorumluluğunu yerine getirmekten kaçındığını dile getiren Yüksel,  “Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” hamlesini sahiplenerek hamleyi başarıya ulaştıracaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Kurdistanlılar oturma eylemine devam etti.