Paris’te Suruç şehitleri anıldı, işgal protesto edildi

Fransa’nın başkenti Paris’te, birleştirilen iki ayrı eylemle Suruç şehitleri anıldı, Rojava Devrimi selamlandı ve Güney Kürdistan’a yönelik Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları protesto edildi.

République Meydanı’nda, Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa Demokratik Kürt Toplumu’nun (CDK-F) çağrısıyla yapılacak olan Güney Kürdistan’a yönelik Türk devletinin işgal saldırıları yürüyüş, aynı anda Rojava Şehitlerini anmak amacıyla yapılacak olan mitingle birleştirildi.

Eylemlere ayrıca, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Merkezi (ACTİT), Maoist Komünist Partisi (MKP) ve Young Struggle (YS) da katıldı.

“Efrîn’i savunmak, kadın devrimini savunmaktır, Erdoğan faşizmine geçit yok”, Suruç katliamında şehit düşenlerin fotoğraflarının olduğu pankart ile flamalarının taşındığı anma ve yürüyüş, Suruç ve Rojava şehitleri anısına bir saygı duruşuyla başladı. Anmada, ACTİT, SKB, CDK-F ve YS adına konuşmalar yapıldı.

Konuşmalarda, “Beraber savunduk, beraber inşa ettik” şiarıyla Sosyalist Gençlik Dernekleri’nin (SGDF) yürüttüğü kampanya kapsamında Urfa’nın Suruç ilçesinden Kobanê’ye gitmek amacıyla Kürdistan ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen sosyalist, devrimci ve anarşist gençlere yönelik düzenlenen katliamın bugün yine Efrîn ve Rojava’ya yönelik saldırılarla sürdüğü belirtildi.

ACTİT adına konuşma yapan Dilek Deniz, Suruç katliamı ardından yürütülen adalet mücadelesinde hukukun işletilmediğine dikkat çekerek, “Gençlerimizin, yoldaşlarımızın bedenleri karanlık güçler tarafından, AKP eliyle parçalandı. Biz bakamadık onların parçalanmış bedenlerine. Üzerinden 4 yıl geçti, öfkemiz daha da büyüdü. Çünkü; hala suçluların yargılanması için adalet mücadelemiz yürütülüyor ve ayrıca, gidenler suçlu bulunuyor” dedi.

SKB adına konuşan Esra Asiye Güden de Suruç şehitlerine ilişkin “Sizlerin onurla yürüttüğü mücadele, bizlerin umutla taçlandıracağımız Sosyalizm bayrağımız olsun. Selam olsun, Amara’da, Suruç’ta şehit düşenlerimize. Selam olsun 33 düş yolcumuza” dedi.

Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi eşsözcülerinden Necmettin Demiralp ise, bugün Güney Kürdistan’a yönelik sürdürülen işgal saldırılarıyla Suruç katliamının devam ettirildiğini, Rojava Devrimi’nin kazanımlarının yok edilmek istendiğini belirtti. Demiralp, “Değerli halkımızın Rojava’da yürütmüş olduğu kahramanlık destanlarına, Türkiye devrimci hareketini birleştiren bir devrim mücadelesi, Ortadoğu’da Başkan Apo’nun felsefesiyle yükselmektedir. Sosyalizmin bitti dediği yerde, kapitalizmin zaferini ilan ettiği noktada, Başkan Apo’nun ortak yaşam, birlikte mücadele ve direniş hattı bugün Rojava’da hayat bulmaktadır” dedi.

Anmanın ardından République Meydanı’ndan Bastille Meydanı’na doğru “Öcalan’a özgürlük”, “Yaşasın Rojava Devrimi”, “İşgale karşı ortak mücadele” sloganlarıyla yürüdü. Bastille Meyda’nında yapılan bir konuşma ile eylem sona erdi.