Paris ve Graz’da ırkçılık karşıtı eylemler

Fransa’nın başkenti Paris ve Avustralya’nın Graz kentinde, Hanau’daki ırkçı saldırı protesto edildi.

Paris’te göçmen örgütleri, ırkçılık ve faşizme karşı düzenlenen bir yürüyüşte faşizmin yükselişine karşı mücadele çağrısında bulundu.

19 Şubat’ta Almanya’nın Hanau kentinde ırkçı bir Alman tarafından iki kafeye düzenlenen saldırıda aralarında Kürtlerin olduğu 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenlerin yoğun bulunduğu Paris Strasbourg-Saint-Denis Kemer önünde Cuma akşamı saat 18:00’de bir araya gelen kitle katliamda yaşamını yetirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

“Irkçılığa hayır, dayanışmaya evet” ve “Faşizme karşı omuz omuza” yazılı pankartların açıldığı eylemde yapılan ortak açıklamada, “Katliamı yapanın ırkçı-faşist olduğu kesinleşmiştir. Hanau’daki saldırıyı gerçekleştiren faşistin intihar etmiş olması hiçbir şeyi değiştirmez. Katilin psikolojisiyle ilgili yapılan spekülasyonlar olayın ırkçı ve yabancı düşmanı niteliğini örtmeye hizmet etmektedir” denildi.

Katili faşizmi besleyenlerin yarattığına dikkat çekilen açıklamada, “Yenileri de olacaktır. 2013’teki NSU saldırıları gibi bugün de yeni faşist gruplar örgütlenmektedir” uyarısı yapıldı.

Bu katliamdan kısa süre önce Almanya'nın Köln ve Marl kentlerindeki Alevi derneklerine yönelik yapılan ırkçı saldırıların da hatırlatıldığı açıklamada, “Faşistlere alan açan devlet politikalarıyla bu saldırılardan katiller kadar göçmen karşıtı yasalara ağırlık veren devletler de sorumludur” vurgusunda bulunuldu.

Alman devletinin katliam sonrası açıklamalarını ikiyüzlülük olarak değerlendiren eylemciler, Fransa’da da durumun farklı olmadığını belirtti.

Açıklamada tüm dünyada yükselen faşizme karşı tek yolun mücadele olduğu kaydedildi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde de aynı saatte bir araya gelen Kürtler ve bir çok Avusturyalı sol örgüt, ırkçı saldırıyı kınadı. Eylemciler, Hanau’da ırkçı saldırıda hayatını kaybedenleri de andı. Almanca bildirilerin dağıtıldığı eylemde faşizm ve ırkçılık karşıtı sloganlar atıldı.