PKK'nin 44'üncü yılında görkemli kutlamalar

İsviçre'nin Luzern, Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde bir araya gelen binler PKK'nin kuruluşunun 44'üncü yılını düzenledikleri etkinlikle kutladı.

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentinde salon programı öncesi Avrupa Gençlik Hareketleri Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) aktivisti yüzlerce genç Luzern kent merkezinde bir araya gelerek etkinliğin düzenlendiği salona doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Gençlerin salona girişini büyük bir coşkuyla karşılayan kitle, Kürdistan özgürlük mücadelesinde şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Gençlik hareketleri adına konuşan Yusuf Amed, “44 yıllık özgürlük destanı olan partimiz Partiya Karkerên Kürdistan’ın kuruluş yıl dönümünü karşılamaktayız. Başta Zap, Avaşî, Metîna’da kimyasal silahlara karşı fedaice direnerek şehit düşen yoldaşlar olmak üzere partimiz ve mücadelemizi bu noktaya getiren tüm kahraman şehitlerimizi saygıyla anarak, mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü yeniliyoruz” diye konuştu.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) adına İsmail Kardaş ile Selma Sürer PKK'nin kuruluşunun 44'üncü yılını kutlayarak birer kısa konuşma yaptı.

Kutlamaya katılan siyasetçi Adem Uzun da, Avaşîn sığınıklarında gerillanın kimyasala karşı 122 gündür insanüstü bir direnişle mücadele verdiğini belirterek, şöyle devam etti: "İki yılı aşkın süredir Türk devleti, mevzilendiği ilk noktadan bir adım bile ileriye adım atamamış. Düşmanın bu yönlü 15 Şubat'a kadar uygulamak istediği bir planı var. Mücadelemiz için önümüzdeki 2-3 ay çok önemli bir süreç olacak. Bizler birlikte mücadelemizi yükselterek düşmanın bütün bu planlarını boşa çıkaracağız. 

Kimyasal silahlar bugün Avrupa'nın gündeminde iken Avrupa'da yaşayan halkımız mücadeleyi güçlü tutmalı ve Türk devletinin kimyasal silah kullandığını her alanda teşhir etmeli. Önder Apo'nun dediği gibi 'Kimseden istemeyin. Gidin, hakkınız olanı alın' Yine Zap, Avaşîn ve Metîna'da kimyasal silahlara karşı direnen kahraman gerillalarımızı sahiplenelim. Bugün bütün dünya eğer Kürt savaşçılar bizi kirli çetelerden kurtardı diyebiliyorsa, bugün Rojava'ya yapılacak bir saldırıda Kürt halkının, Kürt savaşçılarının yanında yer almalıdırlar.”

Türk ordusunun kimyasal silah kullanımına ilişkin rapor hazırlayan isimlerden Dr. Beppe Savary de hazır bulunanlar arasındaydı.

Kısa bir süre önce kimyasal silah kullanımını araştırmak için Güney Kürdistan'a gittiklerini hatırlatan Dr. Savary, kimyasal silah kullanımına ilişkin bulgular elde etmelerine rağmen OPCW'nin araştırma yapmak için bir devletin resmi olarak başvuru yapması gerekçelerini öne sürerek görevini yerine getirmek istemediğini söyledi. Savary, “'Buradan elde ettiğimiz sağlam bulgulara rağmen kimyasal silah kullanımını araştırmaktan imtina eden OPCW sorumluluğunu yerine getirene kadar taleplerimizde ısrarımızı sürdüreceğimizin sözünü veriyorum” dedi. Son olarak Savary, Kürt sorunu olarak ele alınan çatışmalı sürecin çözümünün Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünden geçtiğini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve KCK Eş Başkanı Cemil Bayık'ın PKK tarihine ilişkin değerlendirmelerinin yer aldığı sinevizyon özellikle gençler tarafından ilgiyle izlendi.

İsviçre Govend ekibinin performansının sahnelendiği kutlama, Basel kadın korosu ile sanatçılar Diyar, Nurîn, Bengi Agîrî, Serhado, Medî Grubu, Berfin Demir'in stranları eşliğinde geç saatlere kadar devam etti.

PARİS/EVRY

27 Kasım 1978’de Amed’in Lice ilçesine bağlı Fis köyünde kurulan Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) 44’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde bir kutlama yapıldı.
Kutlama, Kürt özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Yapılan saygı duruşundan sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın konuşmasının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Kongre Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal da katılımcılar arasında yerini alırken sanatçı Nuarîn, Hozan Comert ve Hozan Aydın da şarkılarıyla geceye renk kattı.
Sinevizyon gösteriminden sonra yapılan açıklamalarda, yaklaşık 50 yıldır süregelen bu mücadele tarihinin kahramanları olan Kürdistan Özgürlük Gerillası’na selam yollanılırken, kimyasal saldırı suçu işleyen Türk devletine karşı sesini çıkartmayıp üç maymun gibi davranan BM, OPCW ve  uluslararası kamuoyu da protesto edilerek bir an önce sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.
Çocuk korosunun da sahne aldığı kutlama, sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları, halay ve zılgıtlarla sona erdi.