PKK soruşturmasında Alman solcudan DNA örneği alınacak

Almanya’nın Freiburg kentinde sendikaların gerçekleştirdiği 1 Mayıs kutlamasında PKK bayrağı açtığı gerekçesiyle solcu bir Alman aktivistten zorla DNA örneği alınacak.

Almanya’nın Freiburg kentinde 1 Mayıs günü sendikalar kitlesel bir gösteri düzenlemiş, bir grup solcu aktivist de Kürt özgürlük hareketine destek vermek için PKK, YPG ve PYD bayrakları açmıştı. Polisin saldırısıyla karşılaşan grubun üyelerinden bir aktivist dev bir PKK bayrağını bir binanın duvarına astığı gerekçesiyle kısa süreliğine gözaltına alınmıştı.

ANF Almanca servisinde yer alan habere göre savcılık söz konusu aktivistin DNA örneği vermesine karar verdi. Almanya’da ilk kez siyasi bir davada DNA örneği talep edilirken, savcılığın kararı tepki çekti. Solcu aktivistin 18 Mayıs günü polise gidip DNA örneği vereceği öğrenildi.

Savcılığın kararının Kürt özgürlük hareketine verdikleri destekten dolayı Alman sol grupları yıldırmaya ve kriminalize etmeye yönelik olduğuna dikkat çeken Freiburg Roten Hilfe’nin sözcüsü Anna Fuhrmann “Türkiye’de Erdoğan rejiminin Kürtlere karşı yürüttüğü baskıların bir benzerinin Almanya’da da olması utanç verici bir durumdur” diye konuştu.

‘VATANDAŞLIK HAKKINA SALDIRI’

Siyasi soruşturmada DNA örneğinin alınmasının kişinin özel hayat bilgilerinin korunmasına yönelik bir saldırı olduğunu belirten Fuhrmann devamla şöyle konuştu: “Özellikle de hiçbir kriminel suç ortada yokken, sadece PKK bayrağından dolayı arkadaşımızın böyle bir uygulanmaya tabii tutulması dikkat çekicidir. Siyasi soruşturmalarda kişisel bilgilerin kaydedilmesi vatandaşlık hakkına da bir saldırıdır.”

Alman yardım kuruluşu Roten Hilfe (Kızıl Yardım) kuruluşunun yetkililerinden Anna Fuhrmann, DNA örneğinin alınacağı 18 Mayıs günü saat 13.00’de savcılığın kararına tepki gösterilmesi ve solcu aktivistle dayanışma amacıyla herkesi “Polizeirevier Süd” karakolunun önünde yapılacak gösteriye katılmaya çağırdı.