Polisten Kürt sosyal medya kullanıcısına özel uygulamalar!

Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde bir polis, Facebook’ta arkadaşlık göndererek hesabını takibe aldığı bir aktivistin PKK’nin sembollerini paylaştığını tespit etti. Polisin talebiyle açılan soruşturmada mahkeme kararını açıkladı.

İnsanlık düşmanı vahşi terör örgütünü bitirip, dünyanın takdir ettiği YPG ve YPJ’ye karşı Almanya’nın Bavyera Eyaleti’ndeki özel uygulamalar sürüyor. Almanya’da Batı Kürdistan’da örgütlü güçlere yönelik resmi bir yasak olmamasına rağmen, YPG/YPJ ve PYD bayraklarını PKK propagandası çerçevesine ele alan İçişleri Bakanlığı 2 Mart 2017 tarihli genelgesiyle yasaklamıştı.

Bazı eyaletlerin uygulamadığı ve tartışma konusu olan genelgeyi sıkı şekilde uygulayan eyaletlerin başında ise Bavyera geliyor. Özellikle Rojava Kürdistanı’nda ve Suriye’de DAİŞ çetelerine karşı verilen mücadeleyi desteklemek amacıyla sosyal medya hesaplarında YPG/YPJ bayraklarını paylaşanların evleri basılıyor, soruşturmalar açılıyor ve yargılanarak para cezalarına çarpıtılıyor.

ÖNCE ‘ARKADAŞLIK TEKLİFİ’ GÖNDERDİ

Bavyera polis Kürt ve Alman aktivistlere yönelik özel yöntemlerine birisini daha eklediği ortaya çıktı. Augsburg kentinde yaşayan bir Kürt aktivistin Facebook’taki hesabına sivil bir polis önce “arkadaşlık teklifi” gönderdi. Teklifi kabul edilen polis hesaptaki paylaşımları teker teker incelemeye başladı. Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ve YPG/YPJ bayrakları olmak üzere “yasaklı PKK sembolleri” tespit ettiğini belirten polis savcılığa başvurarak soruşturma açılmasını talep etti.

Savcılığın hazırladığı iddianamenin ardından ismi açıklanmayan aktivist Augsburg İdari Mahkemesi’nde yargılandı. ANF Almanca servisinden Sarya Taro’nun haberine göre mahkeme, polisin “arkadaşlık teklifini” kötüye kullanmasına arka çıkarak aktivistin 2018 yılında da benzer bir “suç” işlediğini hatırlattı ve 2250 Euro para cezası kesti. Semboller karşısında verilen cezaların hukuki gerekçelerinin olmadığını bildiren aktivistin avukatı ise temyize gideceklerini duyurdu.