PYD’nin Avrupa kongresinin sonuç bildirgesi

PYD, Avrupa’daki kongresinin sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, işgal altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi temel çalışma stratejisi olarak belirlendi.

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD), Hollanda’nın Venlo şehrinde düzenlediği 11. kongresinin sonuç bildirgesini yayımladı.

Bildirgede, "Partimiz, ’Rojava Devrimi ruhuyla kendimizi örgütleyeceğiz ve varlığımızı koruyacağız’ şiarıyla Avrupa’da 250 delegenin katılımıyla 7-8 Mayıs tarihlerinde 11’inci kongresini düzenledi. Kongreye Avrupa’daki Kürt ve Suriyeli parti temsilcileri de katıldı. Kongre, koronavirüsü krizinin Avrupa’da sona ermesinin ardından yapıldı" denildi.

"Kongre aynı zamanda bütün dünyanın kriz içinde olduğu ve Üçüncü Dünya Savaşı karmaşasının yaşandığı hassas koşullarla eş zamanla olarak düzenlendi. Bu savaş öncekiler gibi değil, temeli büyük güçler arasındaki kapitalist çıkarların temeline dayalı" vurgularında bulunulan bildirgede, şunlar da kaydedildi:

"İnkâr siyasetlerinin devam ettiği, Şam rejimin durumdan uzaklaştığı, Türk devletinin Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’de işlediği suçlarına devam ettiği süreçte özgürlük savaşçıları Kürdistan dağlarında tarihi bir direniş gösteriyor. Bunun yanında birçok taraf da Şengal’deki halkımızın kazanımlarını yok etmek istiyor.

'PARTİMİZİ AVRUPA'DA CANLANDIRACAĞIZ'

Bu büyük tehlikelere ve Ortadoğu ve Batı’yı etkileyen hassas siyasi süreç ile ilişkili olarak partimiz Avrupa’da kongresini gerçekleştirdi. Farklı sebeplerden kaynaklı Avrupa’ya gelmek zorunda kalan Kürtler arasında çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlamıştır. Halkın onayı ve şehitlerin fedakarlığı sonucu kurulan partimiz, halkımızın kazanımlarını korumak için siyasi ve toplumsal alanda halkın örgütlemesini güçlendirme çalışmalarını sürdürecek.

Çalışma ve faaliyetlerine ilişkin geniş kapsamlı değerlendirmelerden sonra partiyi Avrupa’da yeniden canlandırmak, ideoloji, bireycilik, güç, ekip ruhu için çalışma, örgütleme gibi kavramlara aykırı durumlarla mücadele edilmesi yönünde kararlar alındı.

Kadın örgütlenmesinin yanı sıra, Özerk Yönetim ve Rojava dosyasının sürekli uluslararası gündemde olması, Avrupa’daki karar alma merkezlerine halkın sesini duyurmaları için kadınların siyasi ve toplumsal alanda öncü rolünü oynaması ve diplomatik çalışmaların ilerletilmesi kararları alındı.

Medya, gençlik, kültür ve sanatın geliştirilmesine yönelik kararlar alındı. Kongrede Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî ve işgal altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi ve merkezi olmayan demokratik bir Suriye mücadelesi partinin temel görevleri olarak kabul edildi."

YENİ YÖNETİM

Sonuç bildirgesinin sonunda şunlar da ifade edildi:

"Kongrenin sonunda partinin 39 üyeden oluşan yeni yönetimi belirlendi. Bunun içinde Rojava Devrimi’nin kazanımlarını ve şehitlerimizin fedakarlığını bu hassas süreçte koruyabilecek kadın, gençlik, medya, kültür ve sanat yer alıyor. Ayrıca PYD, Avrupa’daki diplomatik ve siyasi sürece öncülük edecek, halkımızı örgütleyecek ve Kürtler arasındaki örgütleme çalışmalarımızı yürütecektir.”