Rojava Devrimi 10. yılında kutlandı-YENİLENDİ

Rojava Devriminin 10. yılı, “Bijî Şoreşa Rojava” şiarıyla Almanya’nın Berlin ve Hannover kentlerinde kutlandı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Rojava Devriminin 10. yılı “Bijî Şoreşa Rojava” şiarıyla kutlandı.
QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi’nin video konferans ile katılımcıları selamladığı, Kürt müziğinin etkili isimleri Xelîl Xemgîn, Hozan Dîno, Bilind İbrahim gibi sanatçıların stranlarıyla katıldığı festival programı coşkulu geçti.

POLİS ENGEL ÇIKARDI

Kutlamanın saat 13:00’da yapılması planlanmıştı ancak Alman polisinin YPG ve YPJ bayraklarını yasaklaması nedeniyle geç başladı. Tertip komitesi, polisin yasakçı ve keyfi tutumuna karşı yasal başvuru yapılacağını belirtti.
Rojava Devrimi’nde şehit düşenler anısına saygı duruşu ile başlayan kutlamaya katılanlara hitaben Hazırlık Komitesi adına Xalid Derwiş bir konuşma yaparak, Rojava Devrimi’nin önemine vurgu yaptı.

Rojavalı Partiya Nûjen Başkanı Firas Qesas Arapça yaptığı konuşmada Rojava’da Êzidîler dahil tüm Kürtlerin ve Arapların birlikte barış içinde yaşadığını belirterek Rojava Devrimi’ne en büyük düşmanlığı Türk devleti ve Erdoğan’ın yaptığını söyledi. Qesas, “Kim TC ile birlikte olursa o özgürlükçü değildir, demokrat değildir; çetedir” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NATO ELİYLE KÜRTLERE SALDIRIYOR

HDP önceki dönem Van Milletvekili Lezgin Botan ise NATO ve Erdoğan işbirliğine vurgu yaptı. Botan ”Rojava’da DAİŞ’in yenilgisi Kürdistan’daki işgalcilerin yenilgisiydi. DAİŞ’in yenilgisi sonrası, bu çetelerin arkasındaki güçler Efrîn’e ve Rojava’nın diğer bölgelerine saldırdı. NATO’nun desteği ile işgal ettiler. Yüz binlerce insan oradan sürgün edildi. Efrîn’e Orta Asya’dan, Afganistan’dan, Özbekistan’dan çeteler getirilip oraya yerleştirildi. DAİŞ’in önde gelen liderleri nerede öldürülüyor? TC’nin işgal ettiği ve güya ‘güvenli bölge’ dediği işgal alanlarında. Türk devleti Başûr’dan referandum gerçekleştirilirken en sert tepkiyi gösterdi. Ama bugün Türk devleti KDP’den destek alıyor. Avrupa’yı DAİŞ’ten kurtaran YPG ve YPJ idi. Ama bugün NATO desteği ile Türk devleti ve Erdoğan, Rojava’ya saldırıyor, orayı işgal ediyor.”

‘AVRUPA’DAKİ HALKIMIZ ÇOCUKLARININ YANINDA OLSUN’
QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi de video konferans ile kutlamaya katılanları selamladı. Rojava Devrimi’nin hangi koşullarda nasıl geliştiği üzerinde duran Ebdi, devrim sonrası El Kaide, DAİŞ, ÖSO gibi terör yapılarıyla nasıl mücadele ettiklerini anlattı.

Türk devletinin saldırılarına da değinen Ebdi, “Türk devletinin saldırısına karşı tüm Suriye güçleri ortak cevap verecektir” dedi. Ebdi, Avrupa’daki Kürtler ve dostlarına yönelik de şunları söyledi: “Avrupa’daki halkımız sürekli devrimin yanında oldu. İnanıyoruz ki devrimin yanında olacaklar. Avrupa’daki tüm Kürt, Arap, Asuri-Süryanilere çağrımızdır, devrime sahip olsunlar. QSD’nin yanında, kendi çocuklarının yanında yer alsınlar. Diplomasiye önem versinler, devrim ile birlikte olsunlar. Avrupa’daki kurumlarımızda yer alsınlar, onlara katılıp büyütsünler. Bu devrim sadece Kürtlerin değil tüm bileşenlerindir. Bu temelde 19 Temmuz devrimini kutlayan halkımızı selamlıyorum.”

MÜLTECİLERİN İADESİ UTANÇ VERİCİ

Daha sonra Die Linke Federal Parlamento üyesi Paskal Meiser sözü aldı. NATO’nun Madrid zirvesi öncesi Türk devleti ile Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan memorandumu eleştiren Meiser, “İsveç’in, iltica etmiş Kürtleri Erdoğan’a boyun eğerek iade etmesini kınıyorum. İsveç ve Avrupa adına utanç verici. Ukrayna’da savaşa karşı olanlar Rojava’nın işgaline neden sessiz kalıyor” diye sordu.

Sunuculuğunu şair Hekim Sefqan ile Mizgin Ruha’nın yaptığı Rojava Devrimi 10. yıl kutlamasında Kobanêli sanatçı H. Ibrahim Kurdî, Rojavalı şair Dimas, Berlin’de müzikal çalışmalarını yürüten Koma Vejîn, Koma Hingav ve Kürt müziğinin en güçlü seslerinden Xelîl Xemgîn, Hozan Dîno ve Bilind Ibrahim sevilen stranlarını seslendirdi.

HANNOVER

Rojava Devrimi’nin 10. yılı dolayısıyla Hannover’de de coşkulu bir kutlama vardı.
Bugün saat 14.00’da Hannover merkezinde toplanan Kürdistanlılar ve dostları, saygı duruşunda bulundu. PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ve Mazlum Abdi’nin gönderdiği kutlama mesajının ardından HDP eski Millletvekili Selma Irmak ve Die Linke partisinden temsilci Parwaneh Bokah konuştu. Bokah, "Rojava devrimi bize yüzyılın devrimini miras bıraktı; bu mirasa hep birlikte sahip çıkma zamanıdır "dedi.

Mazlum Ebdi de 1 yıl sürmez denilen devrimin 10’uncu yılını kutladıklarını belirterek, dost ve düşman iyi bilsin ki bu devrim nihai zaferine ulaşacaktır" dedi.

Hannover Halk Meclisi, Women Defend Rojava (Jin Rojava diparêzin), PYD Hannover, YPJ enternasyonal, Antifa Tique Hannover ve Seebrücke Hannover örgütlerinin katıldığı kutlamada Almanca, Türkçe, Kürtçe ve İngilizce bildiriler dağıtıldı.
Hozan Hussein, Bavê Ronî, Jiyan Qamişlo, Ciwan Çewlîk, Dilyar Şêxo ve Îbo Qamişlo’nun şarkılarıyla sahne aldığı kutlama, halay ve zılgıtlarla akşam saatlerine kadar sürdü.

KIEL


Kiel Demokratik Birlik Partisi PYD, Kiel Kürt Kültür Merkezi, Kiel Kultur Schule ve Kiel Jiyana Jin tarafından Rojava Devrimi'nin 10. yıl dönümü kutlandı. Kutlamaya her kesimden yüzlerce Kürdistanlı ve dostu katıldı.
Rojava devriminde şehit düşenler için yapılan saygı duruşundan sonra kutlama komitesi adına katılımcılar selamlandı.
PYD adına konuşan Zozan Hesekê, Rojava Devrimi’nin bir dönüm noktası olduğunu, Kürdistan'ın dört parçasının yekvücut olarak bu devrime sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Kiel Kültür Merkezi genç müzik grubu Delal-Botan, Sanatçılar Aso Kerkukî, Seêd Dêrik, Seyda Perinçek ve Şerif Ömeri sahne aldı. Sanatçıların coşkulu müzikleri eşliğinde halay çekildi.

Kutlamada ayrıca folklor gösterisi sunuldu.