Roma’da bir yürüyüş, iki panel

İtalya’nın başkenti Roma’da uluslar arası komplo kitlesel olarak protesto edildi. Daha sonra düzenlenen panellerde ‘Özgürlük kampanyası’ tanıtıldı, kampanyaya destek çağrısı yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim 1998 yılında başlayan uluslar arası komplonun yıl dönümü vesilesiyle Kürtler ve İtalyan dostları Roma’da bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

Ayrıca Ararat Kültür Merkezi'nde iki ayrı panel düzenlendi.

Birinci panel “Zamanı geldi, Öcalan’a özgürlük Komitesi” sözcüsü Giovanni Russo Spena ve komite üyeleri Simonetta Crisci, Arturo Salerni ve Laura Corradi’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Uluslar arası komployu kınayan katılımcılar, “Öcalan’ın yeri zindan değildir; hem Kürt halkına, hem Ortadoğu halklarına hem de dünya halklarına ideolojik öncülük yapabilmelidir” dedi.

Ayrıca özgürlük kampanyası bir video ile tanıtılarak, Abdullah Öcalan’a siyasi iltica hakkı tanıyan İtalya’nın bu konuda rolünü oynaması istendi. Katılımcılar kampanyaya destek verilmesi çağrısında da bulundu.

Panelin ikinci bölümünde ise Serêkaniyê işgali, Irak ve KDP’nin Şengal anlaşmasının yıl dönümleri vesilesiyle düzenlendi. Gazeteci Chiara Cruciati. Zerocalcare, Nayera El Gamal ve Manolo Luppichini katıldığı panelde, KDP’nin son dönemlerdeki tutumuna dikkat çekildi. Mayıs ayı sonlarında Şengal ve Maxmur kamplarını bir heyet olarak ziyarette bulunduklarını hatırlatan panelistler, buralarda pratikleştirilen demokratik modernite paradigmasına dikkat çekip, bir rönesansın yaşandığını ifade ettiler.

“Eger dağlar düşerse her şey biter” adlı bir karikatür kitabı hazırlayan Zerocalcare, kitabın tanıtımını yaptıktan sonra, “Rojava ve Şengal’in mutlaka savunulması gerekir, çünkü buralarda eşit, demokratik ve ortak bir yaşam inşa ediliyor” dedi.

Etkinliğin sonunda ise ‘özgürlük kampanyası” ve Şengal konulu iki video gösterildi.

Etkinliğe 700’ü aşkın İtalyan katıldı.

Etkinlik boyunca ‘Libertà per Ocalan” (Öcalan’a özgürlük) sloganı atıldı.