Rusya’da Kürt kurum temsilcileri belediye gaspını protesto etti

Amed, Van ve Mardin Büyükşehir belediyelerinin Türk rejimi tarafından gasp edilmesi Rusya’nın iki bölgesinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Rusya Federasyonu Başkenti Moskova’da faaliyet yürüten Kürt kurum temsilcileri ve Adigey Özerk Cumhuriyetinde yaşayan Kürtler AKP/MHP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesini düzenledikleri basın açıklamalarıyla protesto etti.

MOKSOVA

Moskova Kürt Kültür Merkezinde yapılan açıklamaya Essenge Kürt Sosyal Kurumlar Birliği Eşbaşkanı Araf Azmani, Rusya Kürt Kadın Hareketi Başkanı Julyeta Aram, Moskova Êzdîxan Derneği Eşbaşkanı Egîdê Fero, Moskova Kürt Kadın Organizasyonu Yönetiminden Naze Cemalova ve Moskova Halk Meclisi Eşbaşkanı Refikê Kamıl katıldı.

Kurumlar adına konuşan Araf Azmani “AKP/MHP koalisyonu Kürt düşmanlığına dayanan bir ortaklıktır. 31 Mart seçimlerinde bölge halkının büyük bir kısmının iradesiyle seçilmiş olan Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine yapılan operasyon sadece bu üç il ile sınırlı olmayıp tüm seçimleri tartışmalı hale getiriyor. AKP diktatörlüğü her geçen gün daha Türkiye’yi daha da batıran bir faşizmin uyguluyor. Kürt halkı bu faşist uygulamalara karşı direnecek ve hakkettiği saygıyı kazanacaktır. Özellikle halkımızın belediyelerine sahip çıkması ve bu kirli komplolara boyun eğmemesi çok önemlidir. Bizler de Rusya’da faaliyet yürüten Kürt Kurumları olarak başta Rusya olmak üzere tüm uluslararası güçleri bu anti demokratik uygulamaların durması için Türkiye’ye baskı uygulamalarını istiyoruz” diye konuştu.

Azmani’nin konuşmasının ardından basın açıklamasına katılan diğer kurum temsilcileri de AKP gaspını kınayan konuşmalar yaptı.

ADİGEY

Adigey Özerk Cumhuriyetinde faaliyet yürüten Adigey Kürt Kültür Derneği-Agiri Meclisi düzenlediği bir basın açıklamasıyla Amed, Van ve Mardin Büyük Şehir Belediyelerini gasp eden Türk devletini kınadı.

Adigey Kürt Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Rusya üyesi Feyzo Hüseyin, şunları ifade etti: “ Türk devleti savaşta ısrar ediyor. Medya Savunma Alanlarına her gün bombalar yağdırıyor, Rojava tehdit ediyor. Geçen gün de milyonlarca halkın iradesiyle görev başına gelen belediye başkanlarını sudan gerekçelerle görevden aldı. Halkımız bu zulme karşı direnişini daha da büyüterek değerlerine sahip çıkmalıdır. Türk devleti bu kirli oyunlarla Kürtleri yenemez. Bunu Erdoğan’dan önce gelenler de denedi ama hiçbir biri başaramadı. Erdoğan da başaramaz. Kürt Halkı artık bilinçsiz ve çaresiz değildir. Kürt halkı artık ne için mücadele ettiğini ve neyi savunacağını çok iyi biliyor. Dolayısıyla bugün Amed, Van ve Mardin’de halkın ayaklanması ve tüm dünyada yaşayan Kürtlerin bu gasplara karşı ayaklanması Kürtlerin ne kadar örgütlü ve bilinçli olduğunu gösteriyor.”