'Savaş karşıtı herkes HDP'de bir araya gelmeli'-YENİLENDİ

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve Türkiyelilerin 24 Haziran seçimleri için çalışmaları sürüyor.

Fransa’nın Nantes, Danimarka’nın başkenti Kopenhag, Almanya’nın başkenti Berlin ve Ulm kentlerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

NANTES

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 24 Haziran'da yapılacak seçimlere ilişkin Fransa’nın Nantes şehrinde miting düzenlendi. HDP seçim komisyonun Alevi Derneği'inde düzenlediği seçim mitingine HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, Alevi Derneği başkanı Ziya Ulusoy ve DKTM-Nantes eşbaşkanı katıldı.

Yüzlerce kişinin katıldığı mitingde yapılan konuşmalarda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin önemine dikkat çekilerek, devrimci, demokrat, insandan yana savaş karşıtı herkese HDP'de bir araya gelme çağrısında bulunuldu. Seçimlerde özellikle sandıklara sahip çıkılması gerektiği vurgulanan değerlendirmelerde, faşist Erdoğan/Bahçeli ittifakının halkların iradesinin gasp edilmesine fırsat verilmeyeceğini belirtildi.

KOPENHAG

HDP Danimarka'da seçim çalışmalarına halk toplantıları ile devam ediyor. Başken Kopenhag'da Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın katılımıyla Başak düğün salonunda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda bir konuşma yapan Sarıyıldız, Kürt halkının katliamlara karşı bugüne kadar devrimci bir ruhla mücadele ettiğini vurguladı.

Türkiye'yi erken seçime götüren süreci değerlendiren Sarıyıldız, AKP ve MHP'nin acele bir seçimle önümüzdeki süreçte ülkede meydana gelecek olumsuz durumlardan etkilenmeme planları yaptığını belirtti.

Erdoğan'ın yargılanacağının farkında olduğu için seçim kararı aldığının altını çizen Sarıyıldız, HDP olarak bu seçimden umutlu olduklarını ve yurtdışındaki oylarla daha önceki dönemde 7 milletvekili çıkardıklarını hatırlattı. 24 Haziran seçimlerinde halkın zafere inanarak diktatörü yeneceğini söyleyen Sarıyıldız, herkesin çalışmalara katılması gerektiğini ifade etti. Sarıyıldız yarın da Århus şehrindeki halk toplantısına katılacak.

ULM

İzmir Yenikapı Tiyatrosu Avrupa turnesine Almanya'nın Berlin, Friedrichshafen ve Ulm şehrinde sahnelediği, "Sokaktan kalan bir masal: Efsun" adlı oyun ile devam ediyor. AvEG-Kon tarafından organize edilen turneden önce Hamburg'da Uluslararası Tiyatro Köprüsü Buluşması'na katılan İzmir Yenikapı Tiyatrosu, bu buluşmanın ardından başladığı Avrupa turnesinin ilk durağı olan Berlin'de 18 Mayıs'ta seyirciyle buluştu.

Oyuncuların yüksek bir performans sergilediği ve izleyicilerin de beğeni ile izlediği "Sokaktan kalan bir masal: Efsun" adlı oyun, sokakları sihre bulayanların hikayesini anlatıyor. Yokluk ve yoksullukla geçen bir hayatın nedenleri üzerine seyirciyi düşünmeye ve kendisiyle hesaplaşmaya sevk eden oyun, bu hayattan çıkışın mümkün olduğu konusunda önemli fikirler veriyor.

ULM'DA DA BÜYÜK İLGİ

Diyaloglarıyla yer yer seyirciyi de başarılı bir şekilde oyuna dahil eden Yenikapı Tiyatrosu, aynı zamanda yaşamdan, hayatın içinden gerçeklere dokunmasıyla, sömürüye, yoksulluğa, baskılara, haksızlıklara, adaletsizliğe, kadına yönelik şiddete, toplumun tek tipleştirilmesine, yalan ve manipülasyona karşı, direniş ve umudun mümkün olduğunu başarılı bir şekilde aktarıyor.

Dün Ulm'da sahnelenen oyuna büyük ilgi gösteren tiyatroseverler, tiyatro sanatçılarını uzun süre ayakta alkışladı. Turnenin Ulm ayağını organize eden HDP Ulm ve Çevresi Seçim Platformu aktivistleri, "Tiyatrodan iftar yemeklerine, mitinglerden halk toplantılarına kadar, seçim çalışmalarımızı sürdürüyoruz" açıklamasında bulundu.

Yine oyun öncesi birer konuşma yapan, HDK Ulm Eşsözcüleri Songül Toprak ve Serkan Akter "Tüm halklarımızı HDP'ye ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'a oy vermeye çağırıyoruz" diyerek, platforma destek vermeleri çağrısında bulundu. Etkinliğin geliri, seçim çalışmaları için HDP Ulm Seçim Platformu'na bağışlandı.

İzmir Yenikapı Tiyatrosu'nun Avrupa turnesi Stuttgart, Basel ve Verviers'le devam ediyor. Dört kişilik oyunu, yönetmen Orçun Masatçı, Medine Çam, Filiz Kış ve Serkan Koçak sergiliyor.

BERLİN

Başkent Berlin'de HDP'ye destek giderek büyüyor. Seçim Komisyonu Sözcüsü Mehtap Erol, çalışmalarını anlattı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de HDP seçim çalışmaları son hızıyla devam ediyor. Çalışmalar Berlin Uluslararası Kültür Karnavalında da devam etti.

HDP Seçim Komisyonu Sözcüsü Mehtap Erol, Kreuzberg'deki çalışmalarına değinerek, "Halkta umut, inanç ve kararlılık en üst seviyede. Bu nedenle inanıyoruz ki 24 Haziran'da günümüzün Dehak’ı olan Erdoğan ve AKP-MHP faşist koalisyonu tarihin çöplüğüne atılacaktır. HDP öncülüğünde yeni halklar demokrasisi inşa edilecektir" dedi.

Karnaval alanında stant açan Berlin HDK çalışanları, onlarca kişiyle yüz yüze sohbet etti, yüzlerce ‘HDP Nedir? ve Seninle Değişir’ bildirileri dağıttı.

BİLDİRİ DAĞITILIYOR, HALKLA SOHBET EDİLİYOR

Erol, çalışmalarının ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Hafta sonu iki gün 10 arkadaşımızla birlikte Kreuzberg'de devam eden Berlin Uluslararası Kültür Karnavalında stantlar açtık. Diğer alanlarda ramazanın da etkisiyle insanlar fazla sokaklarda görünmüyor. Ama karnaval alanı son derece canlıydı. Son gün Dersim Cemaatinin önünde açtığımız stant çok ilgi gördü. Yaklaşık 70 kişiyle doğrudan sohbet ettik. Halktan çok soru aldık ve bunları cevaplamaya çalıştık.

Halkta halen kayıtlar ve oy kullanmayla ilgili sorunlar ve sorular var. Okuma-yazma bilmeyenlerin ilk sorusu pusulalarla ilgili. Yaşlı insanlarımıza pusulaları gösterdik, nasıl kullanacaklarını anlattık.

'BAŞKA PARTİLERDEN DE HDP'YE GELENLER VAR'

Daha sonra HDP önlükleriyle halaylar çektik, 600'den fazla ‘Seninle Değişir' ve 'HDP nedir?' bildirilerini dağıttık. Bizim bu konuda öneri ve çağrımız, bir an evvel oy kullanma ile ilgili görseller hazırlayıp basın ve yayın aracılığıyla geniş kitlelere ulaştırmaktır. Okuma yazma bilmeyen insanlar için özellikle çok önemlidir. Özellikle CHP'li insanlarımızda Saadet Partisi ve İYİ Parti ile yapılan koalisyondan dolayı mahcubiyet ve kızgınlık gördük. Onların çoğunun gönül ibrelerinin HDP’ye doğru kaydığını da hissettik. Halaylarımıza da katıldılar."

Seçim çalışmalarının tüm hızla devam ettiği Berlin Wedding'de seçim standı açıldı. Seçim çalışmalarına ilişkin bilgi veren Şehnaz İldan, "Kadınlardan oluşan seçim komisyonumuz Wedding ve civarında bulunan Urfalı aileleri ziyaret ettik. Daha önce AKP'ye oy vermiş olan bir kesim ile de buluştuk ve Erdoğan’ın Kürt düşmanı politikalarını, ekonomideki kötü gidişatı ve savaş politikalarını anlattık" diye konuştu. 

Berlin NAV-DEM'de seçim çalışmalarına ilişkin halk toplantısı yapıldı. Urfa'dan göç etmek zorunda kalanlara ağırlıklı olduğu toplantıda, seçim çalışmalarına ilişkin planlama yapıldı.

Berlin’de bulunan Mardinliler de Neukölln Mezopotamya Cami'nde toplandı. Toplantıda, Mardin bölgesinin Kürdistan özgürlük mücadelesinin tarihindeki önemine vurgu yapıldı. Toplantıya katılan yurttaşlar, Mardinlilerin asla düşmana oy vermeyeceklerinin altını çizdi.