Sessizliğe karşı sessizlik eylemleri yayılarak sürüyor

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların, açlık grevi direnişlerine karşı sessizliği protesto eylemleri sürüyor. İsveç’in başkenti Stockholm, Britanya’nın başkenti Londra, Almanya’nın Nürnberg ve Fransa’nın Montpellier kentinde de Kürdistanlılar alanlardaydı.

Avrupa ülkelerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecride karşı sessizlikleri İsveç'in başkenti Stockholm'de Kürdistanlıların düzenledikleri sessiz eylemlerle protesto edildi.

Eylem Stockholm'un araç trafiğine kapalı en işlek caddesi Drottnigsgatan'da başladı. Üzerinde “Açlık grevleri, dayanışma” yazılı t-shirtler giyen eylemciler, ellerinde açlık grevcilerini temsil eden resimleri taşıdı.

Açlık grevcilerinin kararlılığını vurgulamak için bir süre zafer işareti yapan eylemciler daha sonra tek sıra halinde yürüyüşe geçti. İsveç'in en işlek caddeleri ve meydanlarında zaman zaman durarak gösteri yaptı.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra devam eden açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla bir eylem düzenlendi. Yapılan eylemde polisler ve bir grup faşist ile kısa süreli gerginlikler yaşandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla HDP Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve yayılan açlık grevi direnişi beşinci ayında devam ederken, başkent Londra’da çok sayıda Kürdistanlı ve dostlarının katıldığı bir yürüyüş düzenlendi.

Birleşik Krallık başbakanlık binası önünde yapılan konuşmalar ile başlayan yürüyüşe 14 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan direnişçiler Ali Poyraz, Nahide Zengin ve Mehmet Sait Yılmaz da katıldı. Yapılan konuşmalarda Birleşik Krallık hükümetine sessizliğini kırma çağrısı yaptı. Yapılan konuşmalardan sonra kitle yürüyüşe geçti. Brexit lehine yürüyüş yapan İngiliz faşist bir grup ile kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Yürüyüş devam ederken polisler PKK lehine atılan sloganlara müdahale etmeye çalışırken polislerle de kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Trafiğin çok yoğun olduğu Trafalgar meydanında bulunan kavşakta kitle oturma eylemi yaptı. Polisin tüm ısrarlarına rağmen kitle yarım saat boyunca yolu trafiğe açmadı. Kitle oradan da Leicester Meydanına kadar yürüdü.

Kitlenin eylemi metroda da devam ederek, kuzey Londra’da bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezinde sona erdi.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde de Öcalan’a yönelik tecrit protesto edildi ve açlık grevi direnişlerine karşı sessizlik kınandı.

Weissen Turm meydanında çok sayıda Kürdistanlının katılımıyla yapılan oturma eyleminde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecrit protesto edilirken, açlık grevlerine destek mesajları verilerek, Kürt halkının mücadeleyi yükseltmesi çağrısında bulunuldu.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla düzenlenen açlık grevlerine karşı sessizlik sessiz eylemlerle protesto edildi.

Comédie Meydanı’nda sessizliğe karşı sessizlik eylemine düzenlendi. Ağızlarını bantlayarak eylem yapan Kürdistanlılar, aynı zamanda açlık grevi direnişlerine ilişkin bildiri de dağıttı.

Eyleme sarı yelekliler destek verdi. Sarı yelekliler “Öcalan’da bizimledir”, “Öcalan’a özgürlük”, “Bizler Kürt halkıyla dayanışma içinde olacağız”, “Berxwedan jiyane”, “Yaşasın direniş” sloganları atarak eylemcilerle dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Avrupa parlamenteri de eylemcilere destek vermek için eylemi ziyaret etti ve Kürt halkıyla dayanışma içinde olduğunu dile getirdi.