Seyit Rıza ve arkadaşları Londra’da anıldı

Türk faşizmi tarafından idam edilmelerin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Seyit Rıza ve arkadaşlarını anma panelinde, Dersim’in bir Kürt soykırımı olduğu hatırlatıldı.

Dersimliler Kültür Derneği (Dersim-Der) tarafından idam edilişlerinin 85’inci yıl dönümünde Seyit Rıza ve arkadaşları için Cemevi’nde anma ve söyleşi düzenlendi. 

Anmaya, Britanya Demokratik Güç Birliği bileşenleri ile çok sayıda kişi katıldı. Katliamda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulan anmada, Yadigar Ana tarafından gulbang okundu. Seyit Rıza’nın resminin önünde çıra yakılıp karanfiller bırakılan anmada, salona Dersim Soykırımı’nı anlatan fotoğraflar asıldı.

Bir konuşma yapan Yadigar Ana, Türk devletinin Dersim’de yürüttüğü katliamı hatırlatarak, Kürt Alevilere dönük baskı ve katliamların bugün de sürdüğüne dikkat çekti.  

Cemevi Eşbaşkanı İbrahim Has ise, AKP-MHP faşist iktidarının Alevilere dönük torba yasasına sert tepki göstererek, “85 yıl önce Seyit Rıza ve arkadaşları nasıl bunlara karşı dik durduysa, Pir Seyit Rıza’nın ‘boyun eğmeyeceğiz’ dediği gibi bugün Aleviler bu faşist iktidara karşı diz çökmüyor, önünde eğilmiyor. Asla önlerinde diz çökmeyeceğiz. Onların mücadelesi sürüyor sürecek” dedi.

Britanya Alevi Federasyonu Eşbaşkanı Dilek İncedal, Seyit Rıza ve arkadaşlarının faşizme karşı diz çökmediklerini belirterek, onların bu direniş geleneğini sürdüğünün altını çizdi.  

‘DÜN DERSİM’E BUGÜN GERİLLAYA…’ 

Demokratik Güç Birliği adına bir konuşma yapan Doğan Genç, dün  Dersim’de Alevi ve Kürt toplumunu katleden yakan sürgün eden anlayışın bugün de Kürdistan özgürlük gerillasına karşı kimyasal kullanmakta olduğuna dikkat çekti. Doğan, bu faşizme karşı Mazlumların ve Seyit Rızaların direnişi ile bu katliamcı zihniyete cevap vereceklerini ifade etti.

Dersim-Der Eşbaşkanı Şengül Düzgün ise, “Onlarca ağıt’a ve şiir’e konu olmuş bu tertelenin üzerinden 85 yıl geçmesine rağmen Dersim yarası halen sessizce kanamaktadır” diye kaydetti. 

Yapılan konuşmaların ardından ‘Dersim 1938 bağlamında travma, diaspora ve hatırlama’ başlıklı bir seminer düzenlendi. Dr. Kumru Berfin Emre’nin moderatörlüğünde yapılan panele konuşmacı olarak akademisyen ve yazar İmran Gürtaş katıldı.  

Osmanlı sonrası Cumhuriyet’in kuruşu ile birlikte ‘Türk-İslam’ kimliğinin yaratılmak istenmesine dikkat çeken İmran Gürtaş, Dersim’in hem etnik hem dinsel kimliğinin devletin kimlik mimarisine uygun olmadığını vurguladı., Dersim’in bir soykırım olup olmadığı konusunu tartışmanın anlamsız olduğunu söyleyen Gürtaş, “Eğer sosyal, kültürel ve kimliksel olarak bir grubu fiziksel olarak yok etmeye çalışıyorsanız bu soykırımdır. Dersim bir soykırımdır ve bu çok nettir” dedi. Gürtaş, daha sonra diaspora ekseninde travma ve hatırlatma süreçlerine ilişkin sunum yaparak soruları cevaplandırdı. Anma, Seyit Rıza ve arkadaşları anısına dağıtılan lokmaların ardından sona erdi.