Söderhamn Kürdistan Dayanışma Komitesi'nden kayyum tepkisi

İsveç'in Söderhamn kentinde faaliyet yürüten Kürdistan Dayanışma Komitesi, Türk hükümetinin  HDP'li belediyeleri gasp ederek yerine kayyum atanmasına tepki gösterdi.

İsveç Parlamentosu'nda düzenlenen Türkiye'deki hak ihlalleri ve kayyumların tartışıldığı bir konferansa katılmak için Stockholm'de gelen Kürdistan Dayanışma Komitesi Başkanı Benny Gustafsson ve yönetim kurulu üyeleri Per Olof Nordin, Marianna Eriksson ve Eva Birath, ANF'nin sorularını yanıtladı.

Gustafsson, Türkiye'deki halk ihlallerinin ve 3 belediye başkanının görevden alınmalarının kendilerini şaşırtmadığını söyledi. 31 Mart ve ardından 23 Haziran'da ciddi bir yenilgi alan Erdoğan'ın elinde oynayacak daha fazla kartı olmadığı için baskı ve saldırılarını arttırdığı değerlendirmesini yaptı.

Per Olof Nordin ise, Erdoğan'ın tüm baskı ve hilelere rağmen İstanbul seçimlerininin sonuçlarını kabul etmeyince aldığı ikinci yenilgiden sonra iyice sarsıldığını söyledi. Amed, Mardin ve Amed belediye başkanlarının görevlerinden alınmalarından sonra ilçelerinde kamuoyu bilgilendirme çalışmalarına başladıklarını dile getirdi.

ÖCALAN'IN SERBEST BIRAKILMASINI TALEP ETTİK

İlçede bundan bir süre önce sendika liderleri, eski belediye başkanları ve sanatçıların yer aldığı Söderhamn İnisiyatifi'ni oluşturulduklarını söyleyen Nordin, ”Yaptığımız ve 50 kişinin imzasının bulunduğu ortak açıklamada Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep ettik” dedi.

İnisiyatif oluşturulurken belediyede temsil edilen tüm partilerin yer almalarını amaçladıklarını ve bunu büyük ölçüde başardıklarını söyleyen Gustafsson da, ”Oluşumun içinde Sosyal Demokralar, Sol Parti, Liberal Parti, Hıristiyan Demokratlar, İsveç Demokratları, yani belediye de temsil edilen tüm partiler yer aldı. Ama Moderat (Muhafazakar) Parti'den henüz cevap alamadık” diye konuştu.

Komite, 3 büyük şehire kayyum atanmasından sonra belediye başkanlarıyla dayanışmak için bir kampanya başlattı.

Eva Berith, kampanyanın başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü ve tüm belediye yöneticilerini kampanyaya katmayı hedeflediklerini söyledi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞIYLA GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR

Söderhamn Dayanışma Komitesi, İsveç Dışişleri Bakanlığı ile görüşmelerini de sürdürüyor. Bundan bir süre önce komite adına Benny Gustafsson ve Marianna Eriksson, Stockholm'e giderek Dışişleri yetkilileriyle görüşmeler yapmıştı.

Eriksson, Dışişleri yetkilileriyle yaptıkları görüşmede Türkiye ve Kürdistan'da gerçekleşen hak illallerini gündeme getirdiklerini ve İsveç'ten tavır almasını istediklerini söyledi. 

İSVEÇ'İN SUSKUNLUĞUNDAN UTANÇ DUYUYORUZ

Söderhamn Dayanışma Komitesi üyeleri, İsveç'in Türkiye'nin belediye başkanlarını görevden almasına karşı sessiz kalmasına tepkili. İsveç hükümetinin tepki göstermemesinin kabul edilemeyeceğini söyleyen Gustafsson, ”Biz bundan utanıyoruz. Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için çok pasif davranıyor” diyerek eleştirilerilerini dile getirdi.

TÜRKİYE'YE GÖNDERMEK İÇİN BİR DELEGASYON OLUŞTURMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Gustafsson, İsveç ve Avrupa'nın Erdoğan'ın sığınmacıları Avrupa'ya göndermesinden korktukları için Türkiye'ye yönelik radikal bir tutum almaktan kaçındıkları yorumunu yaptı.

Amed, Mardin ve Van belediyeleriyle dayanışmak için İsveç'te bir delegasyon oluşturmaya çalışacaklarını söyleyen Gustafsson, ”Bu delegasyon Bakur'a giderek, görevden alınan belediye başkanlarıyla görüşebilir ve dayanışma mesajları verebilir” dedi.