Sol Parti: Alman devleti Erdoğan’ın uşağı olmamalı

Düsseldorf’tan Hewlêr’e uçmak isteyen barış heyetinin engellenmesine Almanya’da sert eleştiriler yöneltiliyor. Sol Parti yöneticilerinden Schindler “Alman devlet daireleri Erdoğan’ın uşağı olmamalı” dedi.

Türk devletinin Güney Kürdistan’a dönük 23 Nisan’da bu yana devam eden işgal saldırılarına dikkat çekmek ve Kürt güçleri arasında olası çatışmaları engellemek için cuma gününden bu yana Avrupa’nın değişik ülkelerinden çok sayıda siyasetçi, insan hakları savunucusu, gazeteci ve aktivist Hewlêr’e doğru yola çıkmıştı.

Hava yoluyla Hewlêr’e ulaşan aktivistler KDP’ye bağlı güvenlik güçlerince engellenip sınır dışı edilirken, dün sabah Düsseldorf kentinden uçmak isteyen 27 kişilik heyet ise Alman polisinin hukuk dışı uygulanmasına maruz kalmıştı. Aralarında Sol Parti’nin federal parlamenteri Andrej Hunko, Hamburg Eyaleti Meclisi parlamenterleri Cansu Özdemir ve Martin Dolzer’in de bulunduğu heyete polisin sınır dışı yasağı koyması siyasi partiler ve sendikalar tarafından sert şekilde eleştirildi.

'ALMAN DAİRELERİ ERDOĞAN’IN UŞAĞI OLMAMALI'

Yayın Alman medyasında da genişçe yer bulan polisin engelline ilişkin ilk açıklamayı yapan Sol Parti Federal Yönetim Kurulu, Merkel hükümetinden olayın ayrıntılı biçimde açıklanmasını istedi. Sol Parti’nin yöneticilerin Jörg Schindler ise polisin siyasetçilerin işini yapmasını engellediğini belirterek Berlin yönetimine sert eleştiriler yöneltti.

“Alman devlet daireleri Erdoğan’ın uşağı olmamalı” diyen Schindler, heyetin gayet insani ve hukuka uygun bir girişimde bulanmak istediğine dikkat çekti.

Heyetin bölgeye giderek Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik uluslararası hukuku ihlal eden işgal saldırılarına dikkat çekmek istediğini belirten Sol Parti yöneticisi “Yapılmak istenen iş tamamen siyasetçilerin görevi çerçevesindeydi” diye konuştu.

İki meclis üyelerinin engellenmesine ilişkin kısa bir açıklama yapan Sosyal Demokrat Partisi (SPD)’li Hamburg Eyalet Meclisi Başkanı Carola Veit  olayın ayrıntılı bir şekilde araştırılmasını istedi. Bu arada Almanya’nın önde gelen gazeteci sendikalarından Verdi de Hewlêr’e ulaşan üç üyelerinin engellendiğini ve bu durumun yasalara aykırı olduğunu bildirdi.