Stockholm 1 Mayıs'ında açlık grevcileriyle dayanışma

İsveç'in başkenti Stockholm'de Sol Parti'nin düzenlediği 1 Mayıs kutlamasına kendi renk ve bayraklarıyla katılan Kürdistanlılar ve dostları, Leyla Güven ve açlık grevcileriyle dayanışma mesajları verdi.

Tekelci kapitalistler ve sağ partilerin grev hakkının sınırlanmasını talep ettiği ve hükümetin bu amaçla hazırlıklar yaptığı ortamda kutlanan bu yılki 1 Mayıs'ına grev hakkının savunulması mücadelesi damgasını vurdu.

Sol Parti'nin ”Birlikte iş güvenliğini, grev hakkını ve iklimi savunacağız” parolasıyla düzenlediği kutlamasına katılan yaklaşık 15 bin kişi, grev hakkının sınırlandırılmasını kınayan sloganlar attı.

İsveç Sendikaları Merkez Örgütü de (SAC) da, ”Birlikte grev hakkı için” parolasıyla Stockholm'un Sergel Torg Meydanı'nda binlerce kişinin katıldığı bir eylem gerçekleştirdi.

Grev hakkının sınırlandırma girişimlerinden sonra oluşturulan Strika Back ve Grev Hakkını Savun adlı örgütlenmeler ise, grev hakkının sınırlanmasına onay veren sendika bürokratlarını kınamak için İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu binası önünde protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Kürdistanlılar, Alevi örgütleri ve Türkiyeli devrimciler, kendi pankart ve bayraklarıyla Sol Parti'nin Medborgarplatsen Meydanı'nda başlattığı 1 Mayıs kutlamalarında yer aldı.

Kürdistanlı kadınlar trampetler çalarak yürüyüş boyunca “Leyla Güven'in talebi talebimizdir”, “Jin jiyan azadi, Sara, Rojbin, Rohani”, “Biji Serok Apo”, “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış” sloganlarını attı.

Yürüyüş kortejinin geçtiği yerde toplanan bir grup İsveçli de Kürt halkıyla dayanışmak için YPG, PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resminin bulunduğu flamalar taşıdı. Türk devletini kınayan ve PKK'yi destekleyen sloganlar attı.

Kürdistanlılar, Türkiye cezaevleri ve Avrupa'da süren açlık grevleri hakkında İsveçlileri bilgilendirmek için binlerce bildiri dağıttı.