Stockholm'de binler işgalcilere öfke yağdırdı

Rojava'da katliamlar gerçekleştiren Türk devletine İsveç'in başkenti Stockholm'de öfke yağdı.

Humlegården Parkı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'ye saldırı ve işgal girişimini protesto için bir miting ve yürüyüş gerçekleştirdi.

Aralarında Kürdistan Bölgesel Yönetimi İsveç Temsilciliği, İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, İsveç-Kürt Federasyonu, PDK, PJAK, PYD, Komale gibi 20 civarında Kürdistanı partinin çağrısıyla yapılan eylemde, ilk konuşmayı Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Thomas Hammarberg yaptı.

Türkiye'nin Rojava'ya yönelik işgalinin uluslararası yasa ve sözleşmelere karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyleyen Hammarberg, bunun tüm hükümetler tarafından suç olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü'nün Türk devletinin Rojava'da savaş suçu işlediğini açıkladığını hatırlatan Hammarberg, “Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, hükümetler ve dış dünya tepki göstermeli. 300 bini aşkın kişi topraklarından sürüldü. Yüzlerce kişi katledildi. Pek çok insan yaralandı. Bu çok ciddi bir suçtur” dedi.

SOL PARTİ: TÜRK ORDUSU ROJAVA'YI DERHAL TERK ETMELİ

Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt, Türk ordusunun Rojava'yı derhal terk etmesini talep ederek konuşmasına başladı.

Türk devletinin yanındaki çetelerle birlikte Rojava'da terör uyguladığını söyleyen Sjöstedt, Türkiye'nin Rojava'ya girme ve bölgede yaşayan Kürt, Asuri-Süryani ve diğer azınlık hakları sürme hakkı ve yetkisinin olmadığını belirtti.

Sjöstedt, Türk devletinin Rojava'yı işgalinin uluslararası sözleşmelere karşı işlenmiş bir suç olduğunun altını çizdi.

Türk devletinin Rojava'da masum insanları katlettiğini, ambulans ve okulları bombaladığını ve korumasız sivillere karşı kimyasal silah kullandığını söyleyen Sjöstedt, Türk devletinin savaş suçu işlemekle suçladı.

TÜRKİYE'NİN ETNİK TEMİZLİK YAPMASI ENGELLENMELİ

Dış dünyanın Türk devletinin işgalinin son bulması için her şeyi yapması gerektiğini söyleyen Sjöstedt, Türkiye'nin yüzbinlerce insanı topraklarından sürerek etnik temizlik yapmasının engellenmesini istedi.

İsveç ve Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'ye silah ambargosu uygulamasının olumlu ama yetersiz olduğunu söyleyen Sjöstedt, Sol Parti'nin taleplerini şöyle sıraladı.

ROJAVA UÇUŞA YASAK BÖLGE OLMALI

“Erdoğan'ın Türkiye'sine tek bir euro ve tek bir kron ödenmemeli. AB tüm silah satışlarını durdurmalı. Uluslararası toplum müdahale etmeli ve Rojava uçuşa yasak bölge olmalı. Kürtler ve sivillerin bombalanması durdurulmalı. Son Türk askeri Rojava'yı terk edene kadar Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulanmalı.”

FORNARVE: İŞGALE DERHAL SON VERİLMELİ

Parlamento İkinci Başkan Yardımcısı Lotta Johnsson Fornarve, ABD askerlerinin geri çekilmesinden sonra Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye yönelik işgal girişiminin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ve suç teşkil ettiğini söyledi.

ABD ve Türkiye arasındaki ateşkes anlaşmasında Kürtlerin olmamasını garipsediğini söyleyen Fornarve, “Sorunun tek çözümü Türk güçlerinin tamamen geri çekilmesidir. Türkiye'nin orada işi yok... Kürt savaşçılarının mücadeleleri sayesinde DAİŞ yenildi, azınlıkların hakları güvence altına alındı” şeklinde konuştu.

Fornarve, Türk devletine işgale derhal son vermesi ve askerlerini Rojava'dan çekmesi çağrısı yaptı.

Sjöstetd ve Fornarve'nin konuşması sırasında kürsüdeki Sol Parti milletvekilleri YPG ve YPJ bayraklarını taşıdı.

KÜRTLER BİR ARADA GELİP MÜCADELE ETMELİ

Kürt siyasi parti ve örgütleri adına yapılan konuşmalarda Kürtlerin işgalci Türk devletine karşı bir araya gelip mücadele etmelerinin önemine vurgu yapıldı. BM, AB ve uluslarası topluma işgalci Türk devletine ekonomik ve diplomatik yaptırımlar uygulamalar çağrıları yapıldı.

Konuşmaların tamamlanmasından sonra binlerce kişi, “Biji berxwedana Rojava”, ”Yaşasın YPG/YPJ”, ”Yaşasın Rojava direnişi”, ”Katil Erdoğan, iki yüzlü ABD”, ”Türkiye'yi boykot et”, ”Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin”, ”Çocuk katili Erdoğan” gibi işgali kınayan ve Rojava'yı destekleyen sloganlar atarak yürüyüşe geçti.

Kortejin en önünde Rojava'nın uçuşa yasak bölge olmasını isteyen pankartı taşıyan Sol Parti milletvekilleri ve yöneticileri yer aldı.

Polis, yürüyüş sırasında yolları araç trafiğine kapadı Türk ve ABD büyükelçiliklerinin önlerine demir barikatlar yerleştirdi.

RIAZAT: PKK TEÖRÖR ÖRGÜTLERİ LİSTESİNDEN ÇIKARILMALI

Barikatların önünde konuşan Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye silah satışlarını tamamen durdurmasını, Kuzey Suriye'nin uçuşa kapatılmasını ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını istedi.

“PKK terör örgütleri listesinden çıkarıldığında kendimizi eşit bir taraf olarak göreceğiz. Bu gerçekleşmezse adalet sağlanmayacaktır” diyen Riazat, İsveç parlamentosundaki tüm partilere PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılması için girişimde bulunmaları çağrısı yaptı.