Stockholm'de Kürtler Rojava için ayakta

Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını başlattığının duyulması üzerine İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Kürtler ve dostları, Rojava'nın savunulması için ayağa kalktı.

İki gün arka arkaya Türk devletini protesto etmek için meydanlara çıkan Kürtler ve dostları, Rojava'ya yönelik bombalamaların ardından bir kez daha meydana çıkarak Türk devleti ve Rojava'nın bombalanmasına suskun kalan ülkeleri protesto etti.

Stockholm il merkezindeki Sergelstorg Meydanı'nda gerçekleşen eylemde bir konuşma yapan Sol Parti Milletvekili Ilona Szatmari Waldau, Sol Parti'nin Erdoğan'ın Rojava ve Kuzey Suriye'ye yönelik başlattığı işgali kınadığını söyledi.

DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan Kürtlere saldıran Erdoğan'ın amacının Kürtlerin statü kazanmasını engellemek olduğunu söyleyen Waldau, partilerinin Türk devletinin saldırılarını durdurabilmek için mümkün olan her şeyi yapacağını söyledi.

İŞGALE KARŞI HER GÜN MEYDANLARDA OLACAĞIZ

ANF'ye açıklamalar yapılan eylemciler, Türk devletinin Rojava'yı işgal etmesine karşı her gün meydanlarda olacaklarını ve Avrupa Birliği ve İsveç'ten Türk devletinin işgaline karşı somut adımlar atmalarını talep edeceklerini söyledi.

Eylemcilerden Şükran Yeşil, Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırısını bilinçli olarak 9 Ekim komplosunun yapıldığı güne getirdiğine dikkat çektikten sonra Kürt Halkının tıpkı 9 Ekim komplosunu boşa çıkardığı gibi bu saldırıyı da boşa çıkaracağını belirtti.

Rojava'ya yönelik işgal girişiminin en başta Türklerin sorunu olduğunu söyleyen Yeşil, “Ülkeyi ekonomik kriz ve yıkıma sürükleyip iç politikada iyice sıkışan Erdoğan, bu sorunları unutturmak için Türkiye'yi büyük bir uçuruma götürüyor. Biz Kürtlerin gücü var ve sonuna kadar direneceğiz. Aynı direnişi Türklerden de bekliyoruz. İnsanım diyen herkes işgale tutum almalı” dedi.

İŞGALİN 9 EKİM GÜNÜ BAŞLATILMASI TESADÜF DEĞİL

Rojhilatlı Şiwan Meriwae, Erdoğan rejiminin Rojava'ya yönelik saldırılarını Kürtlere yönelik soykırım ve imha sürecinin bir parçası olarak gördüğünü belirttikten sonra şunları kaydetti.

“Türk devletinin işgali 9 Ekim komplosunun yapıldığı gün başlatması tesadüf değil. Türk devleti 100 yıldan beri Kürtler ve diğer azınlık halklara soykırım politikası uyguluyor. Kürt Özgürlük Hareketi'nin ortaya çıkmasıyla Türk devletinin politikasına karşı ilk kez güçlü bir direniş başladı. Bu mücadelede Kürt Halkının on binlerce yiğit evladı şehit düştü ama Kürt Halkı ciddi kazanımlar elde etti” dedi.

Erdoğan'ın emperyalistler ve Kürt düşmanlığı yapan bölge ülkelerinin desteğiyle Rojava'ya yönelik saldırılarını başlattığı değerlendirmesini yapan Meriwae, “Ortadoğu'da yürütülen 3. Dünya Savaşında Kürtler imha politikasına karşı sonuna kadar direnecektir. Kürtler ve diğer azınlık halklar Rojava'da inşa ettikleri eşitlikçi, adil sistemin ortadan kaldırılmasına izin vermeyecek” dedi.

Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını kınayan pankartların taşındığı mitingde “Katil, faşist Erdoğan” “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “Yaşasın Rojava direnişi” ve “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin” gibi Türk devletini kınayan ve Rojava'yı destekleyen sloganlar atıldı.