Stockholm'de Mayıs Şehitleri anıldı

Mayıs ayında yaşamını yitiren Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimciler İsveç'in başkenti Stockholm'de Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Stockholm NCDK, Sara Kadın Birliği ve Partizan tarafından örgütlenen etkinlik Mayıs Şehitleri ve Rojava'da şehit düşen devrimciler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, THKO önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve TKP/ML lideri İbrahim Kaypakkaya ve diğer Mayıs Şehitlerinin resimlerinin kürsüye yerleştirildiği ve çiçeklerle bezendiği anma toplantısında Kürt Özgürlük Harekketi'nden Hasan İnce, Mayıs şehitlerinin Kürt ve Türk halkları için taşıdıkları önemi ele alan bir konuşma yaptı.

Türkiye'de faşizmin ulaştığı boyutları cenazelere ve mezarlıklara yapılan saldırıları örnek göstererek dikkat çeken İnce, ”Bu nedenle şehitlerimizin bizlere bıraktıkları direniş ruhuna bugüne kadar nasıl sahip çıktıysak bundan sonra da hep birlikte mücadelemizi ortaklaştırarak sürdürmeliyiz” dedi.

İnce, geçmişte Türkiye ve Kürdistan'da Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimcilerin büyük kayıplar verdiklerini ancak bir araya gelmeyi başaramadıklarını hatırlatıktan sonra ”Ama HDP sayesinde tüm halk ve inançlar bir araya gelerek ezilenlerin, işçilerin, yoksulların haklarını savunuyor ama bizler bunu 50 yıl önce gerçekleştirebilseydik bugün çok şeyi değiştirebilirdik. Bundan ders çıkararak  farklı düşünceleri olsa bile demokrasi ve barıştan yana olanlarla birlikte mücadele etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Partizan adına konuşan Şeyhmus, Rojava ve Kürdistan'da Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimcilerin birlikte savaştıklarını somut örnekler vererek dile getirdikten ve mücadelenin ortaklaştırılmasının önemine değindikten sonra konuşmasını günümüzdeki gelişmeler ve seçimler üzerinde yoğunlaştırdı.

Partizan'ın 24 Haziran tarihinde yapılacak seçimlerde Selahattin Demirtaş ve HDP'yi destekleme kararı aldığını söyleyen Şeyhmus, tüm ilerici ve demokrat çevrelere HDP'nin desteklemesi için seferber olmaları çağrısı yaptı.

68 kuşağın gençlik önderlerinden Latife Fegan da, Deniz Gezmiş ve o dönemde asılan ve katledilen devrimcilerle olan anılarını katılımcılarla paylaştı.

Etkinlikte Mayıs Şehitlerinin yaşam ve mücadelelerini yansıtan sinevizyon gösterimi yapıldı.