Stockholm'de tecridin kaldırılması için eylem

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için açlık grevi yapan Leyla Güven, cezaevleri ve Strasbourg'daki açlık grevcileriyle dayanışmak için İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Kürdistanlılar, bir kez daha meydanlara çıktı.

Norra Bantorget Meydanı'nda saat 13.00 sularında başlayan eylemde Kürt Halk Önderi Öcalan'ın resimleri ve açlık grevcilerinin taleplerinin karşılanmasını talep eden pankartlar taşındı. Kitle, “Katil Erdoğan, iki yüzlü Avrupa Birliği”, “Leyla'nın talebi talebimizdir”, “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış” gibi Türk devletini kınayan ve Kürt Özgürlük Hareketini destekleyen sloganlar atıldı.

Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için dün İsveç Parlamentosu'nda açlık grevi başlatan Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat ve Uluslararası Sol Forum Yönetim Kurulu Üyesi Yekbun Alp, meydanda konuşmalar yaptı.

Riazat, Türkiye'nin Kürtlere yönelik saldırı ve dış dünyanın duyarsızlığı karşısında sözden eyleme geçmenin zamanı geldiği için açlık grevine başladığını söyledi.

İsveç medyası ve hükümetini Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecride ve açlık grevlerine duyarsız kalmakla eleştiren Riazat, “Açlık grevcilerinin talepleri karşılanmalı, Öcalan'a uygulanan tecrit derhal kaldırılmalı” dedi.

Yekbun Alp Leyla Güven, cezaevindeki tutsaklar, Strasbourg ve Hewlêr'deki açlık grevi eylemcilerini selamladı.

İsveç Parlamentosu demokrasi ve insan haklarını temsil ettiği ve hala özgürlük ve barışın sesi olduğu için açlık grevini parlamentoda başlattıklarını söyleyen Alp, parlamento ve İsveç Hükümeti'nin açlık grevi eylemlerine ilgisiz kalmalarını eleştirdi.

Açlık grevlerinin demokrasi, insan hakları ve barış için bir adım olduğu değerlendirmesini yapan Alp, “Kürt Halk Önderi Öcalan!'ın özgürlüğü sadece Türkiye'de değil tüm Ortadoğu'ya barışı getirecektir. Bu nedenle sesimizi yükseltmemiz önemlidir. Yarın geç olabilir. Şimdi hep birlikte tecriti kırmalıyız. Erdoğan'ın baskıları güçlü ama bizlerin mücadele azmi onun rejiminden daha güçlüdür” şeklinde konuştu.

Eylemciler, yürüyüş boyunca Türk devletini kınayan ve tecridin kaldırılmasını talep eden konuşmalar yapıldı. Eylemin amacı hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için bildiriler dağıtıldı.

Norrmalstorg Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingde Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Latif Cebe, tecridin Abdullah Öcalan'ın şahsında tüm Kürt Halkına yönelik bir saldırı olduğunu söyledi. Güven ve açlık grevcilerinin sağlık durumlarındaki kötüleşmeye dikkat çeken Cebe, tüm Kürdistanlılara duyarlılık çağrısı yaptı.

Eylemin bitiminden sonra Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde Barış İçin Sanatçılar Başkanı Stina Bengs, açlık grevcileriyle dayanışmak için İsveççe ve İngilizce şarkı ve türküler söyledi.