Stockholm'deki açlık grevcileri: Suskunluğu bozun

Norveç ve Danimarka'dan gelerek İsveç'in başkenti Stockholm'de açlık grevi yapan eylemciler, Avrupa hükümetleri ve medyasının üç maymunları oynamasına tepki gösterdi.

Stockholm merkezindeki Odenplan Meydanı'nda kurdukları açlık grevlerini sürdüren eylemciler, Kürtçe türkü ve marşlar çalıyor ve çevreden geçenleri tecrite karşı sürdürülen açlık grevleri hakkında bildiriler dağıtıyor ve konuşmalar yapıyor. “Biji Seok Apo”, “Be Serok jiyan nabê” sloganlarını atıyor.

Açlık grevindeki Norveçli aktivist Tord Viktor Joensen, meydanda İngilizce yaptığı konuşmada Leyla Güven'in 7 Kasım 2018 günü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecritin kaldırılması için başlattığı açlık grevinin binlerce tutsağın katılımla kitleselleştiğini söyledi.

ÖCALAN'IN ÖNERİLERİ BARIŞÇIL ÇÖZÜMÜN TEMİNATIDIR

Dünyanın bir çok yerinde açlık grevlerinin yapıldığına dikkat çeken Joensen, açlık grevcilerinin ortak taleplerinin Öcalan'a 2011 'den beri uygulanan tecridin kaldırılması olduğunu belirttikten sonra şunları kaydetti:

“Erdoğan rejimi Kürt sorununun barışçıl çözümünü engellemek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Abdullah Öcalan'ın demokratik özerklik ve demokratik cumhuriyet önerisi barışçıl çözümün teminatıdır. Öcalan'a uygulanan tecrit kaldırılmalı ve yeniden barış görüşmelerine dönülmeli.”

Joensen, Öcalan'ın 2013-2015 yıllarındaki barış sürecinde kilit bir rol oynadığına dikkat çekti. Barış sürecinin sonlandırılmasından sonra çıkan çatışmalarda binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak başta İsveç hükümeti olmak üzere Avrupa Konseyi ve CPT'ye ölümcül suskunluğu bozmaları ve tecridin kaldırılması için harekete geçmeleri çağrısı yaptı.

ORTA ANADOLU KÜRTLERİ AÇLIK GREVLERİNİ SAHİPLENMELİ

Eylemcilerden Danimarka Sêvê Kadın Meclisi Sözcüsü Zeliha Titrek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı tecritin kırılması için Leyla Güven’in başlattığı açlık grevinin dünyanın her tarafına yayıldığını belirterek Orta Anadolu Kürtlerine çağrıda bulundu.

Kendisinin de bir Orta Anadolu Kürdü olduğunu hatırlatan Titrek, “Bizim onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Bizim için açlık grevleri gerçekten çok önemlidir. Aynı zamanda açlık grevlerinin Leyla Güven’in öncülüğünde başlaması biz Anadolu Kürtleri için kilit noktasıdır. Bu anlamda Leyla Güven’in öncülük yaptığı tecritin kırılmasına yönelik açlık grevlerinin daha çok sahiplenmemiz gerekiyor” dedi.