Stockholm’deki açlık grevcileri: Tecridi kırmakta kararlıyız

İsveç’in başkenti Stockholm’de açlık grevini sürdüren Norveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ayser Yüce, sessizliğini koruyan Norveç Hükümeti’nin tutumunu eleştirdi ve tecridi kırmakta kararlı olduklarını belirtti.

Stockholm’deki açlık grevi 1 Nisan’da başlatıldı. Norveç ve Danimarka’dan da katılımlar var. Grevde yer alan Ayser Yüce, video aracılığıyla Norveç’teki girişimlerini paylaştı.

ANF’ye de konuşan Yüce, şunları belirtti.

“Leyla Güven başta olmak üzere açlık grevinde bulunan tüm arkadaşları, tecrite karşı sürdürdükleri mücadeleden dolayı saygıyla selamlıyorum. Onlar Kürt Halkının onur ve gururudur. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan Ortadoğu halklarının kurtuluşu ve barış içinde yaşamalarını güvence altına alan paradigma ve felseninin kurucusudur. Öcalan’a uygulanan tecrit Kürt Halkının yanı sıra Ortadoğu halklarına uygulanan bir tecrittir.”

Leyla Güven’in Öcalan’a uygulanan tecrite karşı 7 Kasım 2018’de açlık grevi başlatmasının, kaynağını Öcalan’ın 5 bin yıllık erkek eğemen düzenine karşı kadınların haklarını savunmasından aldığını söyleyen Yüce şunları ekledi:

“Bir kadın olarak Leyla’nın açlık grevini başlatmasını ve kadınların Öcalan’a sahip çıkmalarının nedenini çok iyi anlıyorum. Biz Öcalan’a kendi kimliğimizi bulduk, özümüze döndük. Paslanmış, yok edilmiş bir özümüz vardı. Öcalan’a uygulanan tecrit tüm kadınlara uygulanan bir tecrittir. Leyla açlık grevini başlatarak bu duygularımızı dile getirdi.”

Norveç’ten 10 kişi olarak açlık grevinde yer aldıklarını hatırlatan Yüce, “Önderliğimize uygulanan tecrit Kürt halkı ve kadınlara uygulanan bir tecrittir ve bu tecriti kırana kadar mücadelede kararlıyız” dedi.

Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde açlık grevlerini sürdüren eylemciler, şarkı ve marşlar söyleyerek “Biji Serok Apo” ve “Be Serok jiyan nabê” sloganlarını atıyor.

Eylemciler, zaman zaman meydan ve metro istasyonlarında pankratlar açarak kamuoyunu tecrit ve açlık grevleri hakkında bilgilendiriyor.