Strasbourg’da 95’inci gün-Fransız doktor: Endişeliyiz

Tecride karşı Fransa’nın Strasbourg şehrindeki süresiz-dönüşümsüz açlık grevi direnişi 95’inci gününe girerken, eylemcileri muayane için gelen Fransız acil servis doktorları da sağlık durumlarından ötürü endişeli olduklarını söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı Fransa’nın Strasbourg şehrinde 14 eylemcinin sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi kararlılıkla devam ediyor.

ACİL SERVİS (SAMU) DOKTORLARINDAN ZİYARET

Eylemin 95’inci gününde direnişçiler, Strasbourg’un da bağlı olduğu Bas-Rhin ili acil sağlık hizmetleri kurumlarından SAMU-67 tarafından ziyaret edildiler. Aralarında uzman bir doktor ve reanimasyon görevlilerinin olduğu sağlık ekibi, yaklaşık 2 saat kadar boyunca eylemcilerle görüşerek, muayane etmeye çalıştı. Ziyaret sırasında eylemcileri yakından takip eden Dr. Fahrettin Gülşen de hazır bulundu.

EYLEMCİLER SADECE TALEPLERİNİN DİKKATE ALINMASINI İSTEDİ

Eylemcileri yataklarında ziyaret eden Fransız sağlık ekibi, sağlık durumlarına ilişkin sorular sorarak eylemcilerin durumunu gözden geçirdiler. Ancak eylemciler, tedaviyi kabul etmediklerinden dolayı ek bir sağlık taramasının da anlamsız olduğuna dikkat çektiler.

Açlık grevi direnişçileri, bedenlerini açlığa yatırdıkları taleplerin oldukça insani olduğunu ve bundan dolayı da yaşamsal kaygılarının olmadığına vurgu yaptılar. Eylemciler, doktorların kendileri için yapacağı en önemli şeyin ‘taleplerini yetkili makamlara aktarmak’ olduğunu ifade ettiler.

‘TALEPLERİNİ DİNLEDİK, ÜSTLERİMİZE İLETECEĞİZ’

Sağlık ekibinin başındaki uzman doktor ise, kendilerinin meslekleri gereği yapabilecekleri şeyin politik olamayacağını vurgularken, her halükarda eylemcilerin aktardığı bilgi ve talepleri kendi hiyerarşileri içerisinde üstlerine ileteceklerini söyledi. Ancak sağlık ekibi, görüşebildikleri tüm eylemcilerin taleplerini tek tek dinleyerek, not aldı.

Acil sağlık ekibinin ziyareti sonrasında ANF’ye bilgi veren ve isminin açıklanmasını istemeyen doktor, açlık grevi direnişçilerinin Dr. Fahrettin Gülşen tarafından düzenli takip edilmesinin kendilerini kısmen de olsa rahatlattığını söyledi. Üstlerinden aldıkları talep doğrultusunda açlık grevi eylemcilerini muayane için geldiklerini kaydeden doktor, eylemcilerin bu talebi kabul etmediklerini, kendilerinin de bunu anlayışla karşıladıklarını dile getirdi.

ZAYIFLAMIŞ VE HASSAS OLDUKLARINI GÖRDÜK
Daha önce kurum olarak da eylemcileri muayane etmeye geldiklerini söyleyen Fransız doktor, eylemcilerin oldukça zayıflamış ve hassas olduklarını gördüklerini kaydetti. Fransız doktor, geride kalan 95 gün dikkate alındığında açlık grevi eylemcilerinin durumundan oldukça endişeli olduklarının altını çizdi.

Eylemcilerde fosfor, potasyum ve sodyum eksikliğinin sağlıklarına etki ettiğini söyleyen Fransız doktor, bunun kilo kayıplarına ek olarak endişe verici diğer bir durum olduğunu vurguladı.

Fransız doktor, kendilerinin acil bir durumda veya herhangi bir talep olması durumunda açlık grevi eylemcilerinin sağlığı için devreye gireceklerini de sözlerine ekledi.

Fransız acil sağlık hizmeti kurumlarından olan SOS Medecin’den doktorlar da  daha önce belli aralıklarla eylemcileri muayane etmeye gelmişti. Ancak tedaviyi kabul etmeyen eylemciler için doktorların yapabileceği tıbbi bir müdahale söz konusu değil.

ZİYARETLER DEVAM ETTİ

AKP-MHP faşizminin Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecridine karşı Strasbourg’daki süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 17 Aralık 2018’de başlatılmıştı. Eylemde yer alan isimler şunlar: Dilek Öcalan, Gülistan İke, Nurgül Başaran, Yüksel Koç, Mustafa Sarıkaya, Mehmet Nimet Sevim, Agit Ural, Ayvaz Ece, Ramazan İmir, Kardo Bokani, Mohamad Ghaderi, Deniz Sürgüt, Kerem Solhan ve Ekrem Yapıcı.

Açlık grevi eylemcilerini bugün ayrıca İsviçre’nin Basel ile Fransa’nın Metz şehirleri ile Strasbourg ve çevresinden onlarca Kürdistanlı ziyaret etti.