Strasbourg’da Avrupa kurumlarının tecrit, işgal saldırılarına sessizliği protesto edildi

Strasbourg’da Avrupa kurumlarının Türk devletinin işgal saldırıları, ABD’nin PKK’nin üç öncü kadrosuna yönelik kararı ve tecride karşı sessizliği düzenlenen bir eylem ile protesto edildi.

TJK – E ve KCDK’nin “Her yer Avaşin, her yer Zap, her yer Metina. Dem dema Azadiye ye!” hamlesi kapsamında Fransa’nın Strasbourg kentinde 12 Mayıs’ta başlattığı oturma eylemi devam ediyor. Avrupa Konseyi (AK), Avrupa Parlamentosu (AB), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) gibi önemli kurumların birleştiği alanda devam eden oturma eylemi sürüyor. Kürdistanlılar bugün Avrupa kurumlarının Türk devletinin işgal saldırıları, ABD’nin PKK’nin üç öncü kadrosuna yönelik kararı ve tecride karşı sessizliği düzenlenen bir eylem ile protesto etti.

ABD’nin Kürt Özgürlük Hareketi öncü kadrolarına yönelik aldığı kararın protesto edildiği yürüyüş saat 13.00’de AK önünde başlayarak ABD Konsolosluğu önünde sona erdi.

Eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne ilişkin pankartların yanı sıra Fransızca “Kürt halkının temsilcileri terörist değildir” yazılı pankart, PKK bayrağı, Fransızca “Bizim çocuklar” yazılı şehit gerilla resimleri ile Abdullah Öcalan fotoğrafları ve dövizleri taşındı.

Yol boyunca sık sık “Be Serok Jiyan Na Be!”, “Biz kimiz? PKK’yiz” , “Jin jiyan azadi” , “Katil Erdoğan; faşist Erdoğan”, “Bıji berxwedana gerilla” sloganları atıldı.

Avrupa Konseyi önünden yürüyüşe başlayan halk ABD Konsolosluğu önünde sloganlarla ABD’nin kararını protesto etti.

Konsolosluk önünde Fransızca ve Kürtçe yapılan basın açıklamasında ABD’nin Kürt liderlerine dönük kararının hiçbir Kürt tarafından bir meşrutiyetinin olmadığı vurgulanarak, Kürdistan’ı işgal eden ve Kürt halkını katliamdan geçiren Türk devletinin asıl terörist olduğu dile getirildi.

ABD’nin kararının Türk devletinin saldırı ve işgallerine verdiği desteği ifade ettiğinin dile getirildiği açıklamada, Kürt halkının uluslararası bir saldırının cenderesinde olduğu belirtildi.

ABD’nin bu kararından bir an önce vazgeçerek Kürt halkına dönük insanlık suçlarının parçası olmaması gerekliliğinin ifade edildiği açıklamada, PKK’nin Kürtlerin meşru savunma gücü olduğu belirtilerek PKK’nin “terör örgütü” listesinden çıkarılması çağrısında bulunuldu. Eylem sloganlarla sona erdi.

12 Mayıs tarihinde işgale ve soykırıma karşı Strasbourg’da başlatılan oturma eylemi Cuma günü sona erecek. Kürt halkının en önemli eylem merkezlerinden biri olan Strasborug’da ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması amacıyla da 25 Haziran 2012 tarihinden beridir Özgürlük Nöbeti sürdürülüyor. Özgürlük Nöbeti ise 467’inci haftasında Avrupa’daki Kürtlerin gruplar şeklinde katılımıyla devam ediyor.