Strasbourg’da süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başladı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde 15 Kürdistanlı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlattı.

Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi (AK) önünde başlatılan açlık grevine 15 kişi katılıyor. Açlık grevine katılanlar arasında Kürt siyasetçisi Mustafa Sarıkaya, HDP Urfa eski Milletvekili Dilek Öcalan, gazeteci Gülistan Çiya İke, KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç da yer alıyor.

Yapılan açıklamanın Kürtçesi gazeteci Gülistan Çiya İke, Türkçesi ise Dilek Öcalan tarafından okundu. Açıklamada, “Bizler ‘Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’ adı altında örgütlenmiş bir grup olarak tüm dünya kamuoyuna Kürt ve Ortadoğu halklarının önderi ve ezilenlern dostu Önder Abdullah Öcalan’a uygulanan katı tecrit ve izolasyon politikasına son vermek amacıyla 17 Aralık 2018 tarihi itibariyla süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladığımızı duyoruz” denildi.

AVRUPA KONSEYİ, AVRUPA PARLAMENTOSU VE CPT'YE ÇAĞRI

Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve CPT’ye özel çağrı yapılan açıklamada, “İmralı Adası'nda uluslararası hukukta hiçbir karşılığı olmayan, aynı zamanda insanlık dışı bir uygulama hayata geçirilmektedir. Bir tutsağın, bir tutuklunun, bir Önderin üç yıl boyunca dünyadan, ailesinden ve halkından tecrit edilmesi hem insani, hem ahlaki hem de politik bir yaklaşım olamaz. Böylesi uygulama dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Çünkü en faşist ülkelerde ve yönetim biçimlerinde bile böylesi bir kural ve yasa bulunmamaktadır. Türkiye’de ise böylesi kararnamelerle gerçekleştirilen faşist uygulamaların bir sonucudur” ifadelerine yer verildi.

AVRUPA DEVLETLERİ FAŞİST TÜRK DEVLETİNE ORTAK OLMAKTA

Erdoğan ve Türk devletinin bu vahşi uygulama gücünü ve cesaretini Avrupa devletlerinden aldığı da dile getirilen açıklamada, şunlar belirtildi: “Barışın ve yaşanan sorunların çözüm gücü ve iradesi olması gerekirken, ne yazık ki faşist Türk devletinin suçlarına ortak olmaktadır. Erdoğan Kürtlere soykırım uyguluyor, işkence ediyor, Kürt çocukları, gençleri ve kadınları şahsında tüm toplum farklı kesimlerini farklılıkları hunharca katlediyor. Kürt kadınlarına her türlü hakaretlerde bulunuyor, soykırım sadece fiziki değil, aynı zamanda siyaal, sosyal, kültürel her alanda devam ettiriyor.”

CPT’nin görevlerini yerine getirmesi gerektiği de vurgulanan açıklamada, CPT’nin gerçek misyonuna uygun bir tavır içinde olması gerektiği vurgulandı.

TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLENE KADAR EYLEMİMİZ SÜRECEK

“Kürt halkının üyeleri olarak 17 Aralık 2018 tarihinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan mutlak tecridin kaldırılması, can güvenliği ve sağlık koşullarının düzeltilmesi, tecrit ve soykırım politikaları olarak Rojava, Şengal ve Maxmur’da yaşayan halkımıza karşı geliştirilen saldırıların son bulması talebi ile açlık grevi başlatıyoruz” denilen açıklamada, eylemin talepleri yerine getirilinceye kadar süreceği de belirtildi.

EYLEME KATILANLAR

Açlık grevine katılan isimler şöyle:

Dilek Öcalan, Gülistan Çiya İke, Deniz Rojbin, Nurgül Başaran, Ramazan İmir, Mehmet Nimet Sevim, Mustafa Sarıkaya, Mohamad Ghaderi, Deniz Sürgüt, Ayvaz Ece, Yüksel Koç, Kadro Bokani, Kerem Solhan, Agit Ural ve Ekrem Yılmaz.