Strasbourg’daki açlık grevi: Direniş her yerde gündemleştirilmeli

Öcalan’a yönelik tecride karşı Strasbourg’da 38’inci gündür açlık grevinde olan eylemcileri, Almanya, Fransa ve İsviçre’den gelen Kürtler yalnız bırakmazken, eylemciler direnişin her tarafta gündemleştirilmesi için halka çağrı yaptı.

Bugün ilk olarak Almanya’nın Köln şehrinden bir grup Strasbourg’a gelerek eylemcilere desteğini sunarken, İsviçre ve Fransa’nın farklı kentlerinden gelen Kürtler ile Fransa Kürt İşverenler Birliği (UEFK) adına bir grup işveren de Strasbourg’daki grevcileri ziyaret etti.

ZÜRİH’TEN ÇOK SAYIDA KADIN DESTEK İÇİN STRASBOURG’DAYDI

Ayrıca Kürt kadınlarının eyleme ilgisi de artarak devam ediyor. Bugün İsviçre’nin Zürih şehrinden kadınların çoğunlukta olduğu çok sayıda kişi Strasbourg’a eylemcilere moral destek verdi.

Ziyaret sırasında Kürt anneleri 38 günden bu yana açlık grevinde olan eylemcilerin durumu hakkında bilgi alırken, Leyla Güven ve cezaevlerindeki diğer açlık grevlerine ilişkin sorular sordular. Kürt anneleri, Öcalan’a yönelik tecridin boşa çıkarılması için yürütülen eylemi desteklediklerini vurgularken, kendilerinin de eylemin amacına ulaşması için çalışma içerisinde olacaklarını söyledi. Kadınlar, Avrupa’daki tüm Kürtlerin farklı eylemliliklerle açlık grevlerini desteklemesi çağrısı yaparken, Avrupalı halkların da desteğine işaret ettiler.

Fransa’nın kuzeydoğusundaki Metz şehrinden bir grup Kürt, Strasbourg’daki eylemcileri ziyaret ederek, desteklerini sundular.

KÜRT İŞVERENLER BİRLİĞİ’NDEN DESTEK

Öte yandan Paris’ten Fransa Kürt İşverenler Birliği (UEFK) üyesi bir grup işveren de Strasbourg’a gelerek eylemcileri ziyaret etti. UEFK adına konuşan işverenlerden Mehmet Subaşı, Kürt mücadelesinin yaşadığı önemli süreçlerden birinin de baskılara karşı açlık grevi direnişleri olduğunun altını çizdi. Kendilerinin UEFK olarak böylesi bir eyleme kayıtsız kalamayacaklarını söyleyen Subaşı, hem eylemcilerin yanında olmak hem de destek vermek amacıyla Strasbourg’a geldiklerini dile getirdi.

SEVİM: HALKIMIZ DİRENİŞİ DAHA DA GÜNDEMLEŞTİRMELİDİR

Leyla Güven’in eyleminin 77’i gününü geride bıraktığını hatırlatan Mehmet Nimet Sevim ise, işverenlere teşekkür ettiği konuşmasında, kendilerinden çok başta Leyla Güven olmak üzere daha uzun süredir açlık grevinde olanların sağlığını düşündüklerini vurguladı. Sevim, “Bizim sağlığımızdan ziyade Leyla Güven ile Nasır (Yağız) arkadaşların sağlığı gündemimizdedir. Bizim iyi olmamızın en önemli sonucu amaçlarımıza ulaşmaktır. Bunun için de halkımızın her yerde bu direnişi güçlü bir şekilde geliştirerek, derinleştirerek yaymaları gerekir ki, hedefe ulaşalım. Giderek artıyor bu, bize moral veriyor, kararlılığımızı pekiştiriyor. Bu ziyaretler bu açıdan değerlidir” diye konuştu.

Avrupa’daki Kürtlerin açlık grevi eyleminin kamuoyunda daha da gündemleştirmeleri gerektiğinin altını çizen Sevim, “Bu artarsa direniş kazanacaktır. Kazanmaktan başka seçeneğimiz yoktur. Bizler direnerek, en başından kazandık” diye vurguladı.

EYLEMCİLERİN SAĞLIK DURUMU

Öcalan’a yönelik tecride karşı Strasbourg’da 17 Aralık’ta başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevini aralarında HDP eski milletvekillerinden Dilek Öcalan, gazeteci Gülistan Çiya İke ve Avrupa Kürt Demokratik Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç’un da olduğu 14 eylemci sürdürüyor.

Açlık grevinin 38’inci gününde eylemcilerin sağlık durumları da kötüleşmeye devam ediyor. Eylemcilerden KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç’un aşırı kilo kaybı, konsantrasyon ve uyku bozukluğu yaşadığı öğrenildi.

Diğer eylemcilerde de Pazartesi günü yapılan genel sağlık taramasında kilo kaybı, sese ve ışığa karşı aşırı hassasiyet, kalp ritim atışlarında dengesizlik ve tansiyonda dengesizlikler tespit edilmişti. Konuya ilişkin açıklama yapan Dr. Fahrettin Gülşen, eylemcilerin durumunun kendilerini endişelendirdiğine dikkat çekmişti.