Strasbourg’daki grevciler Avrupalıları dayanışmaya çağırdı

Strasbourg’da Öcalan için 15 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan eylemciler, bir Fransız gazetesi vasıtasıyla Kürtlerle aynı değerleri paylaşan Avrupalıları dayanışmaya çağırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan mutlak tecridin kaldırılması talebiyle HDP'li tutsak vekil Leyla Güven’in başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi 54’üncü gününde devam ederken, Strasbourg’da 15 kişinin başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi de 15’inci gününü geride bırakmak üzere.

Strasbourg’daki bu eylem bir çok ulusal ve yerel medyada yer aldı. Eyleme özellikle Fransa’da solcu Humanité gazetesi geniş yer verdi.

Açlık grevcileri Mustafa Sarıkaya ve Gülistan İke ile söyleşi de yapan gazete, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için “Dünyanın en ünlü siyasi tutsaklarından biri” tanımını yaptı.

Gazete, “Türkiye’de yaklaşık 19 yıldır İmralı ada cezaevinde tutulan dünyanın en ünlü siyasi tutsaklarından biri ne durumda?” diye sorduktan sonra şunları ekledi: “Hiçbir uluslararası kurum, ailesi, avukatları ya da düzenli bir şekilde İmralı’ya ziyarette bulunmak isteyen seçilmişler bunun yanıtını veremiyor. Bir kaç ay sonra 70 yaşına girecek olan Abdullah Öcalan, Temmuz 2011’den beri avukatları ile görüşemiyor. Aile bireylerinin ziyaretleri Ekim 2014’te kesildi ve hiçbir parlamenterin 2015’ten beri onunla görüşmesine izin verilmedi. Kürt lider, dışarı ile tüm telefon görüşmelerinden de mahrum edildi.”

Sadece Nisan 2016’da İşkenceyi Önleme Komitesi’nden (CPT) bir heyetin Nisan 2016’da İmralı’ya gidebildiğini hatırlatan gazete, “Ama iki buçuk yılı aşkın bir süredir, cezaevinden hiçbir bilgi çıkmadı” diye ekledi.

Bu tecridin kırılması için 4 kadın ve 11 erkeğin 17 Aralık’tan beri Strasbourg’da açlık grevinde olduğunu belirten gazete, Kürt medyasına çalışan Gülistan İke ve Kürt siyasetçi Mustafa Sarakıya’nın da bunlar arasında olduğuna işaret ederek, her ikisiyle yapılan bir söyleşiye yer verdi.

İke ve Sarıkaya, eylemlerinin amaçlarını anlattıktan sonra güncel siyasi gelişmelere ilişkin soruları da yanıtladı. ABD’nin Suriye’den çıkma kararını değerlendiren Sarıkaya, “Ortadoğu bir arı kovanıdır. Tüm güçler, bölgenin yeniden düzenlenmesi ve öncelikle de çıkarlarını korumak için orada rol oynamak istiyor” dedi. Trump’ın kararının Erdoğan ile Trump arasındaki tartışmaların bir sonucu olduğuna işaret eden Sarıkaya, “Durum büyük bir hızla değişiyor. Bu da, Ortadoğu halklarının yabancı güçlere değil, kendi özgüçlerine dayanması gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

Gülistan İke ise, Rojava devriminin yabancı güçler sayesinde gerçekleşmediğinin altını çizerek, aksine tüm güçlerin bölgede olmasına rağmen bu devrimin gerçekleştiğine dikkat çekti.

İke, Avrupa’nın Kürtlere ilişkin tutumu konusunda, Avrupa halkları ile Avrupa hükümetlerinin Kürtlere yaklaşımı arasına fark koymak gerektiğini belirterek, insanları Rojava ile ilgilendiğini ve dayanışmada bulunduğunu kaydetti.

Sarıkaya, eylemlerinin hangi koşullarda duracağına ilişkin şöyle konuştu : “Bizim istediğimiz birilerinin İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan ile görüşmesidir. Ancak böyle bir durumda açlık grevi durdurulacaktır” dedi. Sarıkaya, özellikle İşkenceyi Önleme Komitesi’nin sorumluluğuna sahip çıkarak, İmralı’daki tecridin önüne geçmesi gerektiğini vurguladı.

Gülistan İke, sadece 15 kişiyle Strasbourg’da süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduklarını hatırlattıktan sonra, “Bunun yeterli olmadığını biliyoruz. Bu nedenle, bizimle aynı insani değerleri paylaşan Avrupalı dostlarımıza da ihtiyacımız var” dedi.

L’Humanite gazetesi dışında bölgesel gazeteler olan DNA ve 20 Minute gazeteleri ve Feminist gazete 50\50 magasine ve Breton 7 Seizh haber sitesi okuyucularına Strasbourg’ da devam eden açlık grevi eylemini duyurdu.