Strasbourg direnişinde 144’üncü gün

Fransa’nın Strasbourg kentinde aralarında siyasetçi, gazeteci, akademisyen, avukat ve aktivistlerin yer aldığı 14 kişilik grubun açlık grevi eylemi 144’üncü gününde.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevi eylemleri, cezaevlerinde ve dünyanın bir çok yerinde aylardır devam ediyor.

“Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ ı özgürleştirelim” şiarı ile Strasbourg’da 17 Aralık 2018 tarihinde basın açıklaması ile başlayan eylem 144’üncü gününde.

Eylemciler, “Tecrit kırılıncaya kadar” açlık grevini sürdürmekte kararlı olduklarını belirtiyor.

Strasbourg’daki grevciler, Avrupa’nın bir çok yerinde ziyaret almaya da devam ediyor.

Perşembe günü PYD Almanya Komitesi eylemcileri ziyarette bulundu. Eylemciler, sağlık durumlarındaki kötüleşmenin ilerlemesi nedeniyle, grevi yatakta sürdürüyorlar.

Ziyaret sonrası bir açıklama yapan PYD Almanya Komitesi’nden Xebat Şakir, Leyla Güven öncülüğündeki grevcileri selamladı. Şakir, ortaya konulan eylemlerin tarihsel bir direniş olduğunu belirtirken, bu direnişin Kürt halkının iradesini temsil ettiğini ifade etti. Şakir, eylemlerin destekleyicisi değil, parçası olduklarını vurguladı.

Mesele Kürt olunca Türk devleti ve Suriye rejiminin zihniyetinin aynı olduğunu ifade eden Xebat Şakir, “Türk devleti ve Suriye Rejimi, Kürt halkının doğal hakkı olan kendi dilinde, kültüründe yaşam hakkına karşı aynı zihniyetle karşı duruyor. İki devletin elinde Kürt kanı vardır” dedi .

Öcalan üzerindeki tecridin derinleştirilerek Kürt halkına soykırım dayatıldığını ifade eden Şakir, 8 yıl sonra avukatlarla 2 Mayıs’ta yapılan görüşmenin direnişlerin bir sonucu olduğunu belirtti.

Görüşme açıklamasının İstanbul seçimleri tekrar kararına denk getirilmesinin, Türk devletinin kurnazca bir hamlesi olduğunu sözlerine ekleyen Xebat Şakir, “Tecrit kaldırılmadı. Halkımız ise bu hamleyi gördü. Halkımız Türk devletinin oyunlarının farkında” dedi.

Tecridin kaldırılmasının Kürt halkının boynunun borcu olduğunun altını çizen Xebat Şakir, tecridin kırılmasının tek yolunun Kürt halkının topyekün direnişine bağlı olduğunu ifade ederek, demokraside ve birlikte yaşamdan yana olan her kesimin tarihsel direnişe katılmaya çağırdı.