Stuttgart'ta Kürt siyasetçilerin duruşmaları görüldü

Almanya Stuttgart'ta skandal kararlarla yargılanan Kürt siyasetçilerin duruşmaları görüldü.

Almanya’nın Stuttgart kentinde skandal uygulamaların dayatıldığı Kürt siyasetçilerden Veysel S., Agit K., Evrim A., Özkan T. ve tutuksuz yargılanan Cihan A. hakkında açılan davanın duruşması, yeniden Stammheim Cezaevi'nin salonunda görüldü.

Kürt siyasetçiler her zamanki gibi mahkeme salonuna kelepçeli olarak getirilirken, tutuklulardan Veysel S., ve Agît K'nin ayaklarına zincir vurularak getirilmesi dikkat çekti.

Mahkemeye gelenlerin kemer ve saatlerinin alınması da tepki çekti.

Duruşmada, kriminal dairesinden gelen bir tanık kadın polis dinlendi.

Kadın polis, dosyada adı geçen Alp Giray adlı kişinin üzerine kiralanan araçla ilgili avukatların sorularını cevapladı.

Rıdvan Ö. tarafından Alp Giray adına kiralanan araçla ilgili sorulara cevap veren kadın polis, “Ben Alp Giray ve eşinin ifadesinin alındığı esnada oradaydım ve aracın neden kiralandığına ilişkin Rıdvan Ö’ye sorulmuş fakat kendisi Herenberg’e trenle gitmek istemediğini çünkü grev nedeniyle trenlerin geç hareket ettiği bilgisi verilmiş” dedi.

Daha sonra Evrim A’nın avukatı kadın polise, “o dönem herhangi bir araştırma yaptınız mı grev olduğuna dair" diye sordu. Polis ise "gerek görülmedi” dedi.

İŞGALCİ SALDIRILARA TEPKİ

Agit K.’nın avukatı, müvekkilinin “Rojava'daki işgalden kaynaklı çok iyi değiliz. Biz yüreğimiz ve düşüncemizle onlarlayız ve bu yüzden duruşmaya konsantre olamıyorum” dediğini aktardı.

Veysel S. ise "Ben de Rojava'daki durumdan kaynaklı mahkemeyi takip edebilecek durumda değilim. Orada yaşananlar bizi ilgilendiriliyor ve bu mahkemeye konsantre olamıyoruz, bunu mahkemenin anlayışla karşılamasını bekliyoruz. Herkeste aynı etkiyi yaratmayabilir ancak ben bir Kürdüm ve Rojava’da Kürtlere karşı bir etnik temizlik operasyonu var, doğal olarak burada bizimle ilgili şeyler söyleniyor, bunu bu haldeyken algılayamam" dedi.

Von Der Behrens, Özkan T. Adına yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Bu politik durum yaşanırken cezaevinde olmak çok zor, bu ülkeler arası hukuka aykırı saldırıdır. Orada siviller ölüyor ve Türkiye'de bunu kutluyorlar. Bu duruşmaya ara verilmelidir."

Agit K. de "Sizin kazada ailenize bir şey olduğunda etkilenmez misiniz? Doğal olarak orada insanlarımız ölüyor ve ben psikolojik olarak iyi değilim" diye belirtti.

Mahkeme başkanı ise duruşmanın devam edeceğini açıkladı.

ERTELENDİ

İtirafçı Rıdvan Ö.’nün dinlenmesi bekleniyordu ancak yaşanan son gelişmelerden kaynaklı dinlenmedi. Mahkeme başkanı Rıdvan Ö.’nün daha sonra gelmesine karar verdi. Duruşma 18 Ekim Cuma gününe ertelendi.

2 YURTSEVERİN DURUŞMASI DAHA GÖRÜLDÜ

Diğer taraftan Stuttgart eyalet mahkemesinde Kürt yurtseverlerden Şemsettin B. ve Salik K.’nın duruşmaları da görüldü. Şemsettin B’nin duruşmasında bu sefer tanık olarak kriminal dairesinden gelen bir polis memuru dinlendi. Şemsettin B’nin ev aranmasında tutanaklara geçen dergi, gazete ve benzer eşyaların kendisine ait olup olmadığı konusunda polis tanık dinlendi.

Salih K.nin 14 ve 16, Şemsettin B.’nin ise 15 ve 17 Ekim tarihlerinde duruşmaları olacak.