Sürgünde vefat eden Erkoçak için veda töreni

Uzun yıllar Almanya’nın başkenti Berlin’de sürgünde yaşamak zorunda kalan insan hakları savunucusu ve sosyalizm davasının emektarlarından Kamber Erkoçak, bir anma töreniyle uğurlandı.

Kamber Erkoçak, 3 Mart sabahı saat 04.00 sıralarında Berlin’in Kreuzberg mahallesindeki evinde yaşamını yitirmişti. 57 yaşındaki Erkoçak, üç yıldır akciğer kanseri ile mücadele ediyordu.

Perşembe günü Berlin’deki Cemevi’nde Erkoçak için bir anma töreni düzenlendi. Erkoçak, ‘Kavgamızın Şehri’ dediği İstanbul’a Vedat Türkali’nin Bekle Bizi İstanbul’ şiiri eşliğinde uğurlandı.

Yüzlerce Kürt, Türk ve Alman devrimci ve demokratının hazır bulunduğu törende, son anına kadar yanı başında olan dostları Erkoçak’ın anısına bağlılıklarını ifade eden konuşmalar yaptı.

Saygı duruşuyla başlayan törende sırasıyla akademisyen Nevra Akdemir, SYKP Avrupa Eş sözcüsü Duygu Yıldız, İHD adına Zeynep Baran, Nabi Kimran, Özgür Kürdistanlılar Topluluğu Merkezi Meclisi adına Mehtap Erol, Nazife Kaya, Sakine Sevim, Murat Gürbüz, gazeteciler Yeko Ardıl ve Hıdır Ateş, Kürdistan Komunist Partisi adına Mahmut Kovan, Sosyalist Kadınlar Birliği adına Seher Yeter, AvEGKon adına Baki Selçuk, Ferat Koçak ve Hasan Çötok konuştu.

Akamisyen Nevra Akdemir, “Dünya devrimine inanan ve bunun için çok çalışan, çok önemli bir insanımızı yitirdik. Yaşamı bu dava uğrunda bedeller ödeyerek geçmiş biri. İstanbul’da Berlin’de tüm anti-faşist eylemlerde onun sesi var. Kamber bizim için küçük bir zamana sığdırılmış büyük bir tarih demektir. Kime sorsan Kamber’le bir ya da bir çok anısı var. Herkese herşeye dokunmuş bir şekilde ve bence bu devrimcilikte bu son derece önemlidir” diye konuştu.

SYKP Avrupa Eş sözcüsü Duygu Yıldız, Kamber Erkoçak’ın politik yaşamıyla ilgili bilgileri paylaştı. Yıldız, Erkoçak’ın şehir gerillacılığından insan hakları mücadelesine, sokaklardan zindanlara ve oradan da sürgüne uzanan çok renkli ve çok çetin bir mücadele geçmişine sahip olduğunu belirtti. Yıldız, Erkoçak’ın tüm olumsuzluklara rağmen devrim ve sosyalizm davasına olan inancından geri adım atmadığını kaydetti.

Erkoçak’ın devrimciler arasındaki ittifağa ve birliğe son derece önem verdiğini ve bunun içinde her türlü çalışmaya katkı sunduğunu dile getiren Yıldız, Erkoçak’ın Berlin HDP-HDK’nin kuruluşunda ve çalışmalarında aktif yer aldığını ve Kobanê – Rojava direnişinin de Berlin’deki öncülerinden olduğunu ifade etti.

Törende Erkoçak’ın anısına çok sevdiği ‘Bekle Bizi İstanbul’ şiirini Sakine Sevim okudu. Zaman zaman oldukça yoğun duygusal bir atmosferde geçen anmada daha sonra Erkoçak için rızalık ve helallik alındı.

Erkoçak son yolculuğuna uğurlanırken kitle ‘Kamber Erkoçak Kavgamızda Yaşıyor”, “Bijî Kamber heval”, “Şehit Namirin”, “Yaşasın Devrim ve sosyalizm” sloganlarını attı.

2000’lerin başından itibaren Berlin’de sürgünde yaşayan Kamber Erkoçak vasiyeti üzerine ‘Kavgamızın Şehri’ dediği İstanbula uğurlanacak. Erkoçak’ın Cuma günü Esenyurt’ta toprağa verilmesi bekleniyor.