Sürgüt: Kırmızı bültenle bize geri adım attırılamaz

Türk Adalet Bakanlığı’nın hakkında kırmızı bültenle iade talebinde bulunduğu Strasbourg’daki açlık grevi eylemcilerinden avukat Deniz Sürgüt, “Bize geri adım attırmaya yönelik bir adım ise, bu tür adımlar bize geri adım attıracak düzeyde değildir” dedi.

Hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası bulunan ve kırmızı bültenle iade edilmesine hükmedilen Sürgüt, 52 gündür Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı açlık grevinde bulunuyor.

Medya Haber TV’ye bağlanan Deniz Sürgüt, hakkındaki kırmızı bültenle arama kararı çıkartılmasına ilişkin olarak, bu tür çabaların açlık grevlerindeki motivasyonu ve yarattığı etkiyi kırma amaçlı olabileceğini söyledi.

Sürgüt, “Ben de dün (Salı günü) öğrendim. Tabii zamanlaması açısından da manidar buluyorum” diyerek, açlık grevinin halkta büyük bir etki yarattığı bir dönemde arama kararı çıkarıldığına dikkat çekti.

Kararın sadece kendisine yönelik olmayabileceğini dile getiren Sürgüt, “Eğer bize geri adım attırmaya yönelik bir adım ise, bu tür adımlar bize geri adım attıracak düzeyde değildir” diye vurguladı.

Açlık grevinin Kürdistan, Türkiye ve uluslararası düzeyde büyük bir etki yarattığını söyleyen Deniz Sürgüt, Türk devletinin açlık grevinin etkisini, yarattığı motivasyonu bozmak için aldığı alelacele bir karar olduğunu düşündüğünün altını çizdi.

Fransa devletinin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar gereği iltica hakkının olduğunu söyleyen Sürgüt, iadenin mümkün olmadığını ifade etti.

Türk devletinin kırmızı bülteni tüm muhaliflere karşı kullandığını vurgulayan Sürgüt, henüz Yargıtay’da olan bir dosyada alınan karar üzerinden iade talebinin hukuki olmadığının altını çizdi.

Sürgüt, bu tür talep ve kararların kendilerinin gündemi olmadığını ve direnişin süreceğini de sözlerine ekledi.

Türk Adalet Bakanlığı, daha önce ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılan avukat Deniz Sürgüt hakkında kırmızı bülten çıkarıldığı bilgisini avukatı Hüseyin Boğatekin duyurmuştu.

Artı Gerçek’e konuşan Sürgüt’ün avukatı Hüseyin Boğatekin, “5 Şubat tarihinde bir ek karar alındı, bu durumu UYAP üzerinden gördük. Avukat Deniz Sürgüt hakkında 28 Ocak tarihli Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa birliği Genel Müdürlüğü’nün (Suçluların İadesi ve Hükümlü Nakli Bürosu’nun) yazısından kaynaklı olarak kırmızı bülten çıkarılması talebi olmuş ve mahkemece bu talep uygun bulunarak kırmızı bülten kararı çıkarılmıştır. Bu talep Fransa'nın yetkili birimlerine bildirilecek” demişti.