TCŞ: CPT bir an önce açıklama yapmalı

Devrimci Gençler Hareketi (TCŞ), eylül ayı sonunda İmralı’ya giden İşkenceyi Önleme Komitesi’ni (CPT) İmralı’da neler yaşandığını derhal açıklamaya çağırdı.

TCŞ Fransa’nın başkenti Paris’e bağlı Drancy banliyösünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a üzerindeki tecride karşı bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Eylemciler Drancy Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nden (DKTM) Drancy Belediyesi’ne kadar yürüdü.

Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden sloganlar atan eylemciler Drancy Belediyesi önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Burada okunan basın metninde CPT’den derhal görevini getirmesi istendi.

Açıklamada, “CPT, 25 Mart 2021 tarihinden bu yana hiçbir haber alınmayan İmralı işkencehanesini ziyaret etti. Her şeyden önce 18 ay sonra yapılan bu görüşmeyi değerli buluyoruz” denildi.

TCŞ’nin açıklamasında devamla şunlar ifade edildi: “CPT en son 2019 yılının mayıs ayında yaptığı ziyaretin raporunu tam 15 ay sonra yayınlamış ve özellikle dış dünya ile bağlantı noktasında ciddi adımların atılması gerekliliğini belirtmişti.

Ancak CPT ziyareti sonrasında, ziyaret raporlarında yer alan tavsiyeler doğrultusunda bir iyileştirme yapılması gerekirken, İmralı Adasında fiziken rehin tutulan Önder Apo’ya yönelik tecrit politikasında işgalciler ısrarcı olmuş ve tecrit daha da derinleştirilmiştir.

CPT’nin ziyaretini olumlu bir girişim olarak görmekle birlikte, bu durumun 18 aydır devam eden haber alamama gerçeğini değiştirmediğini özellikle ifade etmek istiyoruz. Avukat ve aile görüş yasağının kaldırılması, Önder Apo ile kısıtlama ve sınırlama olmadan görüşme haklarına saygı gösterilmesi halen de Kürt halkının en temel talebidir. Yaşanan durumun vahameti ortada iken; CPT’nin bir an önce kamuoyuna bir açıklama yapmasını, işkence koşullarını ortadan kaldıracak zorlayıcı tedbir ve prosedürleri işletmesini talep ediyoruz.

Önder Apo ve İmralı’daki diğer tutsaklara görüşme olanağının sağlanması için biz TCŞ gençliği olarak kamuoyundan, hukuk ve insan hakları çevrelerinden duyarlı yaklaşımlarını sürdürmelerini bekliyoruz.”