Tecrit işkencesine karşı sosyalistlerin açlık grevi 2’inci gününde

PKK ile PAJK’lı tutsakların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı sürdürdüğü açlık grevlerine destek amacıyla Avrupa’da yaşayan Sosyalistlerin başlattığı 3 günlük Açlık Grevi’nin ikinci gününde Basel'de bir eylem düzenlendi.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON), Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Young Struggle öncülüğünde Almanya’nın Köln, Fransa’nın Paris, İngiltere’nin Londra ve İsviçre’nin Basel kentlerinde eşzamanlı olarak 3 günlük açlık grevi başlatıldı.

Basel kentinde  BEKSAM (Basel Eğitim Kültür Sanat Merkezi) lokalinde açlık grevi eylemini sürdüren Sosyalistler bugün Clara meydanında bir araya gelerek burada bir eylem gerçekleştirdi.
Tecride ve tutsaklara yönelen ağır hak ihlallerine karşı her ayın ilk haftası TSP öncülüğünde düzenlenen eyleme Devrimci Güç Birliği (DGB) bileşenleri de katılarak destek verirken eylemde ağır hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Almanca basın metninin okunduğu eylemde AVEG-KON adına açlık grevi eylemcisi Ali Orak tarafından  bir açıklama yapıldı.

Türkiye ve  Kürdistan cezaevlerinde 69 gündür sürdürülen açlık grevlerine ve ağır hasta tutsakların durumuna  dikkat çeken Orak  "Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik sürdürülen derinleştirilmiş ağır tecrit politikaları olmak üzere tutsakların iradesini teslim almayı hedefleyen insanlık dışı uygulamalara karşı sosyalistler olarak alanlarda olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu. Orak konuşmasının devamında Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Avrupa Konseyi (AK) ile Birleşmiş Milletler’in (BM) tecride, ağır hak ihlallerine ve işgalci Türk devletinin soykırım temelinde Kürdistan’da sürdürdüğü saldırılara karşı suskunluğunu eleştirdi.

Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-BL) adına burada bir konuşma yapıldı. Gerçekleştirilen açlık grevinin selamlandığı konuşmada 10-15 Şubat’ta Basel’den Strasbourg’a enternasyonalistler öncülüğünde gerçekleşecek uzun yürüyüşe ve 17 Şubat’ta Almanya’nın Köln kentinde yapılacak olan merkezi mitinge katılım çağrısı yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türk devleti tarihi boyunca Kürt kanı ve asimilasyonu üzerinden kendini var etmiştir.  Özellikle son 20 yılda faşist AKP-MHP bloku barışa karşı savaş politikası yürüterek, Kürt katliamları üzerinden milliyetçi bir gelecek yaratmaya çalıştı.  Faşizmin iktidara geldiği Türkiye’de insan hakları ihlalleri hız kesmeden devam ediyor.  Cezaevleri yaşlı ve hasta mahkumlar için işkence odaları olarak kullanılıyor.  Her şeyden önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit edilmesi bunun en önemli göstergesidir.  Bu tecrit, Öcalan’ın felsefesinden, paradigmasından, siyasetinden ilham alınmasını engellemek için yapılıyor.  27 Kasım 2023’ten bu yana çok sayıda tutsak açlık grevine başladı ve bugün açlık grevinin 69’uncu günü!  Avrupa ve Kürdistan halkını açlık grevlerine destek olmaya ve tutuklulara ses vermeye çağırıyoruz.  Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz.  Bunu yapmakta kararlıyız ve iradeliyiz.  Biz gücümüzü Sayın Öcalan’dan ve cezaevindeki politik tutsaklardan alıyoruz.  Tecrit kalkana kadar eylemlerimize devam edeceğiz.  İmralı’yla yapılacak görüşmeler Türkiye’ye barış getirecek.  Kan, gözyaşı ve savaş duracak."
Yapılan konuşmalar sonrası BEKSAM lokaline dönen eylemciler açlık grevi eylemine burada devam etti.

Devrimci kurumlar tarafından gün boyu ziyaret edilen açlık grevi eylemi pazar günü akşam saatlerinde sonlandırılacak.