'Tedbir ve dayanışma zamanı'

Demokratik kurumlar, koronavirüse karşı halka ve sağlığa bütçe ayrılmasını istedi, tedbirleri açıkladı. Kurumlar, toplumu dayanışmaya çağırdı.

Demokratik kurumlar, koronavirüs tehdidine ilişkin bugün yazılı açıklamalar yaptı.

ÖĞRENCİLER BİRLİĞİ: DAYANIŞMA ZAMANI

Kürdistanlı Öğrenci Kadınlar Birliği (JXK) ve Kürdistanlı Öğrenci Birliği (YXK) ise "Bizim için bu virüsten  daha ölümcül görünen faktör, toplumun bu mevcut durumla nasıl başa çıktığıdır" dedi.
Açıklamada, "İnsan bencilliği o kadar ileriye gidiyor ki, insanlar artık dezenfekten stoklarını hastanelerden çalıyor, kamu kurumlarındaki ilaçlar kişisel kullanım için yerinden sökülüyor ve böylece hastalara ve muhtaçlara kullanımı imkansız hale getirildi" denildi.
Açıklamada, "Şimdi dayanışma zamanı! Çünkü her krizde dayanışma kazanır" mesajları verildi.

DİDF: BÜTÇE HALKA VE SAĞLIĞA HARCANMALI

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Yönetim Kurulu, halkın sağlığı ve koronovirüsün yaygınlaşmasını engellemek için şu hususlara dikkat çekti:
"Temel ihtiyaçlar dışındaki tüm sektörlerde çalışanlara tam ücret karşılığı izin verilmelidir. İşten atmalar yasaklanmalı, kısa çalışan işçilere tam ücret ödenmelidir. Sosyal yardım alan yoksulların, düşük ücretli işlerde çalışan işçilerin ve emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaları için aylıkları yükseltilmelidir. Okulların kapatılması doğru bir adımdır, ancak çocuk bakımında sorumluluk ailelerde değil hükümet de olmalıdır. Kapatılan hastaneler açılmalı, özelleştirilen hastaneler kamulaştırılmalıdır. Koronavirüsü nedeniyle temel hak ve özgürlükler kısıtlanmamalı. Dışarıda yapılacak eylem ve gösterilerin kararı çağrıcı örgütlere bırakılmalı! Savaşa ve silahlanmaya değil, sağlığa ve eğitime daha fazla bütçe ayrılmalı. Koronavirüsü gerekçe gösterilerek tekellere milyarlarca Euro hibe edilmemeli!"

AvEG-Kon, TEDBİR ÖNERİLERİNİ AÇIKLADI

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) ise "Koronavirüsü, birlikte hareket etmenin, dayanışmanın, ortak mücadelenin önemini yeniden hatırlatıyor" derken, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
"Öncelikli olan insanların izole edilmesidir. Bunun için sahtekarca, palyatif çözümler yerine sağlık, itfaiye gibi sektörler dışında hızla üretim durdurulmalı, çalışanların ücretlerinden kesinti yapılmadan evde kalmaları sağlanmalıdır.
Sağlık ekipleri oluşturularak ücretsiz, tüm koruma ve hijyenik tedbirler alınarak evlerde korona virüsü taraması yapılmalıdır.
Virüsün enfekte olduğu insanlar için belirli hastaneler tespit edilmeli, sağlık elemanı ve tıbbi malzemelerle donatılmalıdır.
Belediyeler hızla geniş bir karantina koşullarında günlük gıda ve sağlık hizmetlerine ulaşmak için planlama yapmalı ve bunu tüm halkımıza duyurmalıdır.
Hijyenik malzemelerin ücretsiz olarak dağıtıldığı merkezler oluşturulmalıdır."