'Tirana dur deme vakti geldi'

Fransız, Kürt, Ermeni ve Türkiyeli birçok kuruluş adına Marianne dergisinde yayınlanan ortak açıklamada, Erdoğan’ın ‘yeni Osmanlıcı yayılmacı’ politikalarına karşı acil önlemler alınmasının vaktinin geldiği kaydedildi.

Fransa’nın önde gelen haftalık haber dergisi Marianne’da kaleme alınan ortak açıklamada, Türk devletinin birçok ülkeye işgalci müdahalesinin yanı sıra Avrupa’daki ırkçı Türklerin saldırılarına dikkat çekildi.

Fransa ve diğer ülkelerde Erdoğan’ın tehditleri ile DAİŞ çetelerinin düzenlediği katliamlarının ardı sıra geldiğine işaret edilen açıklamada, acil önlem alınması istendi.

Geçtiğimiz temmuz ayında ve son olarak 28 ve 29 Ekim’de Fransa’nın Vienne, Décines ve Dijon kentlerinde Ermenilere yönelik Türk faşistlerinin saldırılarına dikkat çekilen açıklamada, “Bu saldırılar İslamcı-faşist Erdoğan’ın (Fransız topraklarındaki) müdahalesinin yeni bir aşamaya geçtiğini gösteriyor” denildi.

Bu müdahalenin 9 Ocak 2013’te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilmesiyle en ağır biçimiyle ifadesini bulduğu belirtilen ortak açıklamada, Erdoğan’ın İslamcı hedefleri kapsamında etkinliğini Fransa’ya kadar yayma çabalarında yeni bir aşama geçtiği vurgulandı.

KATLİAMLAR ERDOĞAN’IN NEFRET DOLU SÖZLERİNDEN SONRA OLUYOR

Fransa veya başka ülkelerde radikal İslamcı çetelerin düzenlediği katliamlara değinilen açıklamada, Conflans-Sainte-Honorine ve Nice’de yapılan katliamların Erdoğan’ın nefret dolu sözlerinden sonra gelmesinin ‘kesinlikle tesadüf olmadığının altı çizildi.

Açıklamada, Ankara’nın camileri veya yan kuruluşları Türkçü, İslamcı ve soykırım inkarına dayanan ideolojilerin yayılma aracı olarak kullanılmasının da cumhuriyet ve demokrasi için ciddi bir tehdit oluşturan bir iç müdahale olduğu dile getirildi.

YENİ SULTAN’IN YAYILMACI SİYASET STRATEJİSİNİN PARÇASI

Tüm bu yaşananların aslında ‘yeni Sultan’ olarak adlandırdıkları Erdoğan’ın yayılmacı siyaset stratejisinin bir parçası olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Suriye’de DAİŞ’e karşı mücadele eden Kürtlerin sırtından bıçaklanması ardından Yunanistan’ın deniz sahanlığını ihlal ederek veya Kıbrıs’taki illegal işgali süreklileştirerek Türk devleti bugün açıkça Avrupa’yı provoke ediyor. Bunu yaparken de Libya’da askeri müdahalede bulunuyor veya paralı cihatçıları, son nesil askeri silahları ve konvansiyonel olmayan silahları göndererek Ermenilere karşı Yukarı Karabağ’da etnik bir temizlik operasyonu yürütüyor” denildi.

KUZEY SURİYE’Yİ TÜMÜYLE İŞGALE HAZIRLANIYOR

Türk devletinin işgal ettiği Efrin, Serekaniye ve Gire Spi gibi Kürt bölgelerinde cihatçı çetelerin savaş suçları ve infazlarının hatırlatıldığı açıklamada şöyle devam edildi:

“Türk rejimi orada Kürtlere, Asuri-Süryani-Keldanilere ve Ermenilere karşı bir etnik temizlik yürütüyor. Bugün ise Erdoğan Suriye’nin kuzeyindeki tüm sınır hattını işgale hazırlanıyor. Buna paralel olarak da 2014’de DAİŞ işgaliyle büyük acı çeken Şengal başta olmak üzere Irak Kürdistan’ını tehdit ediyor.”

Açıklamada, Osmanlı’yı yeniden kurmayı amaçlayan bu emperyalizme paralel olarak Türkiye içinde sivil topluma, demokratik güçlere, entelektüeller ve basına yönelik sert bir baskının olduğu; ülkeninse ciddi bir ekonomik krizde olduğu kaydedildi.

'TİRAN’A DUR DEME ZAMANI GELDİ'

Marianne dergisinde ortak açıklamada, Erdoğan’ın megaloman deliliklerinin on binlerce kişiyi kurban konumuna getirdiği dile getirilirken, “Avrupa bu tehlikeli otokrata karşı devekuşu politikasını sürdürmeye devam ederse bu kurbanların sayısı Avrupa’da da artacak” diye belirtildi.

Açıklamada, “Hem Türk devletinin uzun süreli kriminal ve otoriter anlayışının hem de Avrupa’nın ve diğer güçlerin körlüğü ile uzlaşmacı siyasetlerinin sonucu olan bu tirana (Erdoğan) artık ‘dur’ deme vakti geldi” çağrısı yapıldı.

Açıklamada son olarak Erdoğan rejimine bağlı ırkçı ve inkârcı oluşumlarının yasaklanması, Paris katliamında adaletin yerini bulması ve halkların askeri yöntemler de dahil kendi kaderini tayin hakkı ilkesinin tanınması gerektiğinin de altı çizildi.

Marianne’da yayınlanan açıklamayı şu kurumlar imzaladı:

Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi (Conseil de coordination des organisations arméniennes de France-CCAF)

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (Conseil démocratique kurde en France-CDK-F)

SOS Racisme

Union syndicale Solidaires

Renée Le Mignot, Mouvement contre le racisme et pour l'amitié entre les peuples (MRAP) Genel Başkanı

Yves-Jean Gallas, Mouvement de la Paix üyesi

La communauté chypriote de France (Fransa Kıbrıs Toplumu)

L'association France-Chypre

La communauté hellénique de Paris et des environs (Paris ve Çevresi Yunan Toplumu)

Le Comité de soutien aux chrétiens d'Irak (Iraklı Hristiyanlara Destek Komitesi)

ACTIT Association culturelle des travailleurs immigrés de Turquie (Fransa Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği).