Tolpuddle Şehitleri Festivali'nde Öcalan rüzgarı

Tolpuddle Şehitleri Festivali'ndeki etkinliklerde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirleri konuşuldu.

Britanya Emek Hareketi’nin her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği köklü festivallerden birisi olan Tolpuddle Şehitleri Festivali'nin bu yılki ana teması Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan oldu. Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’na ev sahipliği yapan festivaldeki etkinliklerde, Öcalan’ın fikirleri tartışıldı.

PANELLERDE ÖCALAN'IN FİKİRLERİ KONUŞULDU

İngiltere’nin Dorset bölgesinin Tolpuddle kasabasında Cuma günü başlayan festival, Pazar günü yapılan kitlesel yürüyüş ve miting ile sona erdi. Ana muhalefet partisi lideri Jeremy Corbyn’in de bulunduğu festivale binlerce kişi katıldı. İngiltere’nin dört bir yanından festival alanına gelenler, üç gün boyunca kamp alanında kurdukları çadırlarda kaldı. Çadır kenti andıran festivalde her sendika kendi kurduğu çadırda farklı konularda tartışmalar yürüttü. Festival alanın her köşesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları bulunurken, kurulan çadır ve stantta Öcalan’ın kitapları dağıtıldı.

Festivalin ikinci gününde Tolpuddle Uluslararası Üniversitesi adlı çadırda düzenlenen panelde, Öcalan’ın fikirleri ve Kürt halkının verdiği mücadele tartışıldı. Panele Öcalan’a Özgürlük Kampanyası direktörü Matt Nathan, Lambeth Belediye Başkanı İbrahim Doğuş, Kürt aktivist Elif Sarican konuşmacı olarak katıldı. Yapılan konuşmalarda, Ortadoğu’da yaşanan çatışmaların sona ermesi, demokratik Ortadoğu inşasında Öcalan’ın fikirlerinin ve çözüm projelerinin önemi anlatıldı.

'KÜRT HAREKETİ İNSANLIK DEĞERLERİ İÇİN SAVAŞIYOR'

Unite Sendikası Uluslararası direktörü ve Öcalan’a Özgürlük Kampanyası başkanı Simon Dubbins de panelde, Kürt hareketin kendileri için umut olduğunu, Britanya Emek Hareketi'nin inandığı değerler için savaştığını ifade etti. Dubbins, "Kürt Özgürlük Hareketi bizim inandığımız insanlık değerleri için savaş veriyor. Türkiye’de diktatör Erdoğan’a karşı, Suriye’de barbar DAİŞ’e karşı mücadele ediyor. Kürt lider Öcalan’ın özgürlüğü bizim açımızdan çok önemlidir. Bu yüzden biz emekçiler Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele veriyoruz. Çünkü onun düşüncelerinin dünyamızın yaşadığı krizden çıkış için ışık olduğunu biliyoruz" dedi.

Festivalin merkezi meydanında festival boyunca konuşmalar yapıldı, müzikler dinletildi. Kürt aktivist Elif Sarican, Öcalan ve Kürt özgürlük mücadelesi çerçevesinde bir sunum yaptı. Ardından Almanya’dan festivale katılan sendikacı Azad da sahnede Kürtçe şarkılar söyledi.

KAMPANYAYI BÜYÜTME ÇAĞRISI

Festivalin son günü İngiltere’nin birçok kentinden binlerce kişi daha festival alanına akın etti. Pazar günü sabahın erken saatlerinde yüzlerce Kürt de festival alanına geldi. Geleneksel festival yürüyüşü öncesi toplanma alanında dev bir miting düzenlendi. Mitingde ‘Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’ adına İbrahim Doğuş bir konuşma yaptı.

Doğuş, konuşmasında Britanya Emek Hareketi'nin Kürt halkıyla dayanışmasından duydukları memnuniyeti ifade ettikten sonra, Öcalan’a Özgürlük Kampanyasına’ desteğin daha da büyütülmesi çağrısı yaptı. Doğuş, "Abdullah Öcalan özgürlük ve eşitlik mücadelesi veren hareketin lideridir. Öcalan Kürt halkının Mandela’sıdır. Öcalan da Mandela gibi, Tolpuddle şehitleri gibi insanlık onuru ve eşitlik ve özgürlük için mücadele vermektedir" diye belirtti.

Yapılan konuşmalardan sonra toplanan binlerce kişi yürüyüşe geçti. Yürüyüşte üzerinde Öcalan’a Özgürlük yazılı iki tane büyük balon taşınırken, yüzlerce Öcalan resmi kaldırıldı.

Yürüyüşün ardından tekrar miting alanını dolduran binlerce insan Ana Muhalefet Partisi Lideri Jeremy Corbyn’i dinledi. Festival akşam saatlerinde sona erdi.