Tren kazası sonrası Yunanistan’da kitlesel protesto

Yunanistan’da 57 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazası sonrası protestolar Atina’nın ardından Selanik’e de yayılırken, polisin müdahalesi sonucu yer yer şiddet olayları yaşandı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Selanik'e 1 Mart'ta 350 yolcu taşıyan trenin Larissa kenti yakınlarında bir başka yük treniyle çarpışması sonucu yaşanan kazada 57 yolcu hayatını kaybetmişti. Yunanistan’ın tarihine en büyük tren faciası olarak geçen olaydan sonra Larissa'daki istasyon şefinin tutuklanması ile Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis’in istifa etmesi Yunan halkının tepkisini dindiremedi.

Kaza nedeniyle üç gün yas ilan edilen ve bütün kutlamaların iptal edildiği ülkenin birçok kentinde hükümet karşıtı protesto gösterileri düzenlendi. Başkent Atina’nın yanı sıra kazanın yaşandığı Larissa kentinin ardından Selanik’e de sıçrayan protestolarda ciddi bir soruşturmanın yürütülmesi ve kazanın sorumlularının yargılanması talep edildi.

GÖSTERİCİLER TREN YOLU ŞİRKETİNE YÜRÜMEK İSTEDİ

Atina’daki parlamento binası önünde dün akşam kazanın kurbanları için yapılan anma gösterilerinin ardından binlerce kişi, tren yollarını işleten Hellenic Train’in merkez binasına doğru yürüyüşe geçti. Yunan devlet televizyonun haberine göre en az 5 binin katıldığı yürüyüşte polisin saldırısı ile çatışmalar yaşandı.
Polis saldırısına taş ve molotoflarla yanıt veren göstericilerden bazılarının gözaltına alındığı öğrenildi. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu gösterilerin bu hafta sonu da ülke çapında gerçekleşmesi bekleniyor.

İHMALİN SONUCU

Bu arada ülkeyi sarsan tren kazası sonrası başlatılan ilk soruşturmada tutuklanan istasyon şefinin yeterli mesleki bilgisinin olmadığı ortaya çıktı. Ayrıca Yunan basınında yer alan haberlere göre kaza öncesi demiryolu ağındaki trafiği düzenleyen elektronik sistem ETCS de çalışmadı ve bundan dolayı yolcu trenin hızının beklenmedik biçimde 150 kilometrelik hızla hareket etti.