Türkiye Britanya’dan aldığı fosforu mu kullandı?

The Times gazetesi Türk devletinin Rojava’da kullandığı kimyasal silahlarda kullanılan fosforun Britanya tarafından satılmış olabileceğine dikkat çekti.

Türk uçaklarınca yapılan bombardıman ardından her yanı yanık bir şekilde hastaneye kaldırılan 13 yaşındaki Muhammed Hamid adlı Kürt çocuğunun fotoğrafının paylaşıldığı haberde, kimyasal silah kullanıldığına dair güçlü kanıtların olduğu vurgulandı. The Times’ın haberinde, Büyük Britanya’nın Türkiye’ye fosfor içeren ürünler sattığına dikkat çekilirken, Britanya bakanlıklarının son 20 yılda Türk ordusuna fosfor içeren askeri malzeme satışına dair 70’in üzerinde ihracat lisansı verdiği bilgisi paylaşıldı.

TESPİT ETMEK MÜMKÜN

Britanyalı bir kimyasal uzmanının görüşlerine yer verilen haberde, saldırılar sonrasında alınan örnekler üzerinde yapılacak incelemeler sayesinde beyaz fosforun hangi ülkeden satın alınmış olduğunun tespit edilebileceğine işaret edildi.

ASKERİ OLARAK KULLANIMI SERBEST AMA İNSANLAR ÜZERİNDE DEĞİL

Haberde, Britanya’dan Türkiye’ye satılan askeri malzemeler içerisinde gaz ve proteknik cephanelikler ile yer tespiti veya yanıltmada kullanılan askeri malzemelerin olduğu kaydedildi.

Haberde, her ne kadar fosforun satışının yasak olmadığı bilinse de bu maddenin uluslararası insani hukuka uygun şekilde kullanılması zorunluluğunun olduğu vurgulandı.


Türk devletinin işgal saldırılarında katledilen veya yaralanan çok sayıda Kürdün bedeninde beyaz fosfor yanıkları olduğuna değinilen haberde, Muhammed Hamid adlı 13 yaşındaki çocuğun 16 Ekim gece yarısı yaşanan bir saldırı esnasında yaralandığı belirtildi.

KİMYASAL SİLAHLARI YASAKLAMA ÖRGÜTÜ ARAŞTIRIYOR

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) tarafından Erdoğan’ın Kuzey Suriye’ye saldırılarına ilişkin soruşturmanın devam ettiği kaydedilen haberde, Tel Temir’deki bir doktorun kimyasal yanığı olduğu anlaşılan en az 15 kişinin tedavi edildiğine dair görüşlerine yer verildi.

DOĞRUDAN İNSANLARA KARŞI KULLANILMASI SÖZLEŞMELERLE YASAKLANDI

Fosforun NATO ordularında daha çok aydınlatma veya hedef gizleme amacını taşıyan duman örtüleri çıkarmak amacıyla kullanıldığına değinen The Times, fosforun doğrudan hedef gözetilen insanlar üzerinde kullanılmasının ise yasak olduğunu kaydetti. Bu tür kullanımın Cenevre Sözleşmesi’nin yanı sıra kimyasal silah sözleşmelerince yasaklandığı biliniyor.
BRİTANYA’DAN SATILANLAR KESİNLİKLE BEYAZ FOSFOR

Britanya Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın Suriye’deki işgal saldırılarında kullanılabilecek silah ve malzeme satışının durdurulduğuna dair sözlerinin hatırlatıldığı haberde, Britanya’nın şimdiye kadar Türkiye’ye sattığı fosforun Kürtlere karşı kullanıldığı tahmin edilen beyaz fosfor olduğuna dair kanıtlara işaret edildi.

Gazeteye konuşan Britanya ordusundan emekli olan kimyasal, biyolojik ve nükleer silah konusunda uzman bir komutan, “Son yıllarda Türkiye’ye satılan fosforun türünün beyaz olduğundan ‘neredeyse eminim’” diye konuştu. Hamish de Bretton Gordon adlı söz konusu komutan, örneklerin olması halinde fosforun NATO stoklarına ait olup olmadığının kolaylıkla anlaşılabileceğini dile getirdi.
De Bretton Gordon, fosforun insanda oldukça ağır yanıklara yol açtığını ve nemlenmesi halinde çok daha ağır sonuçları olacağını vurguladı.

STONE: HÜKÜMETİN YANITLAMASI GEREKEN SORULAR VAR

Britanyalı liberal demokrat Milletvekili Jamie Stone’un da Avam Kamarası’nda konuyu gündeme getirmesi bekleniyor. Hükümetin buna ilişkin vermesi yanıtlar olması gerektiğini söyleyen Stone, başka ulusları suçlamadan önce Britanya’nın kendi ellerinin temiz olması gerektiğinin altını çizdi.
HÜKÜMET ‘DİKKATLİCE’ VE ‘TAKİP EDİLECEK’ ŞEKİLDE ONAYLIYORMUŞ!

Gazeteye göre bir hükümet yetkilisi, Suriye’deki durumun yakından izlendiği ve olası silah satış lisanlarına ilişkin kesin kriterlerle değerlendirme yapıldığını savundu. Gazete, Britanya’dan ihraç edilecek silahlara ilişkin taleplerin ‘dikkatli’ ve ‘sürekli takip edilecek’ şekilde onaylandığı iddiasını da paylaştı.